Viem, že je to vysoko individuálne a že asi niekto s minimálnou mzdou minie na jedlo menej ako niekto kto zarobí dvojku a viac, ale aj tak sa to opýtam. Pre priblíženie. Sme dvaja, príjem dokopy min. 2300€ ale väčšinou o niečo viac a na jedlo vždy minieme minimálne tých 500€. Snažíme sa nakupovať v akcii, veľké výhodné balenia, mám prehľad o cenách. Nejedavame často drahé potraviny, ale pár krát do mesiaca si doprajeme nejake drahšie mäso alebo donášku. Myslíte si že je to moc? Mňa hrozne frustruje keď vidím aké peniaze na to jedlo odchádzajú, ale na druhú stranu nechcem šetriť na kvalite lebo mi je jasné že sa to odrazí časom na zdraví. Neviem ako to majú ľudia v iných domácnostiach. Tak ma to zaujíma aby som to vedela porovnať.
ja miniem na jedlo cca 600 eur, som s 2 pubismi, obedy maju v skole. Tiez setrim v ramci moznosti - kupujem v akcii, a tiez mi to pride sialena suma, ale odmietam kupovat lacne potraviny kde nevies zlozenie
@cyberk tak, nehrotim tie akcie tak že beham ako splasena po meste a kupujem veci na obed. Ale väčšinou kupujem vela veci do zásoby, alebo vyslovene čakám na akciu napr. na mlieko a kúpim celý kartón. Ale zas to neznamená že keď mi dojde tak ho nekúpim lebo nie je za dobrú cenu. Ale vytáča ma keď mi niekto vykladá ako minú dvaja 300€ na jedlo a pri tom si doprajú všetko. Tak si potom hovorím, že čo robím zle keď sa fakt snažím rozumne hospodáriť, ale zároveň aj tak, aby som niečo zo života mala.
Nie, nie je to moc pri dnešných cenách, plus keď je občas donáška, alebo niečo drahšie. Ak niekto minie menej, tak aj kupuje lacnejšie veci, ktoré by si ty napríklad nekúpila.....🤷♀️
@kaktusik007 no tak to ste stále traja. My sme dvaja a obedy v práci nemáme takze neustále vyvarame aby sme nemuseli platiť denne donášku (rozumej varíme na tri dni nie každý deň) keby máme mať ešte jeden hladný krk, tak je to 750 až 800. Veď idem ráno na nákup kúpiť veci na obed, k tomu nejaká šunka, pecivo, jogurt a platím minimálne 30€ a o dva dni môžem ísť znova vo prázdna chladnička. Ja neviem, možno je to normálne a potrebovala som sa len vystazovat.
No potraviny su mega drahe, mate vysoke platy dokopy tak nieje to koniec sveta, su rodiny kde s detmi ziju skromne a rodicia zarobia po 600-700 euro, ale tiez mi to hlava neberie ako dokazu dvaja vyzit z 250 eur napriklad neviem co jedia teda, takze 500 euro je este tak akurat za mna, a ano chodim do obchodu kazdy druhy den a vzdy platim cez 50 eury
Ak miniete dvaja 500€,tak to je dost,tam je priestor usetrit. No ak mate deti,tam sa uz velmi setrit neda. Ked chces mat kazdy den ovocie,zeleninu a zdravu stravu. Na strave sa uz neda velmi setrit. Zrusila by som donasky,nakupit si vies sama. Prejdi zasoby,ci nemas zbytocne vela zasob a var dalsi mesiac iba zo zasob.
To si na tom výborne. Ja mam limit 300 eur na týždeň mame 2 deti / 14 a 10 / a poviem úprimne ze nekupujem najdrahšie veci tiež sa snažím akcie. 🙂 snažím sa to skresať ale nejak sa nedarí.
@pictbridge no to sme na tom rovnako v podstate. My sme dvaja a vy 4. A to tých 500 je minimum čo minieme, niekedy sa zadari aj 700 😅
A to som už skresala. Puberťak brutal spotreba chodia do školy na obed no po skole sa hneď pýta čo máme doma na obed . Desiaty kupujem buchty to je hneď ráno 6 eur pre dvoch keďže jedna stojí euro x 20 dní. Brutal. Šunka salámy kabaňos parky musia byť doma ovocie jednoznačne pijeme baldovsku a menší sirup a čaj. Radi si pochrumkame takže chipsy tiež a mäso sa varí 6x do týždňa 😀😀 no čo už . Ceny sú extrémne. Viac ušetriť neviem .
@marca12 donášku často nemame, na tom by sme neusetrili ani 50€ mesačne. A ano, máme zdravu stravu viac menej aj keď mne nepríde, že by nezdravé jedlá boli o toľko lacnejšie práveže mi to príde ako dosť draha záležitosť ak sa nebavíme o fakt že lowcost instantnych jedlách a salamach s 40% masa. Určitě uvítam tipy ako ušetriť :D ale nie rady typu jedz tri krát do týždňa cestoviny s vajcom.
@pictbridge inak ak pijete minerálky, tak by sa vám podľa mňa dosť oplatilo kúpiť soda stream. Koľko stojí jedna minerálka? Okolo 50 centov? (Fakt neviem) a soda stream stojí do 100€ to sa vám vráti za rok.
Tak my 5plus svokra minieme tak cca 350e co sa mi zda vela, hoci mame domace maso, vajicka, kozie mlieko...uprimne pri takom prijme je 500e ok.
@euka210 fuuu prezrad ako to robíte 😁 určite to nie je len domácimi výrobkami že máte taky dobrý rozpočet. Zeleninu a ovocie máte tiež svoju?
Ja uvazujem,ze si budem odkladat blocky a po mesiaci ich prejdem,aby som mala prehlad,co navyse kupujeme. Obmedzila som sladkosti a rozne pochutiny. Vacsinou nerozmyslam,co kupim. Kupujem podla toho,co doma dochadza. Robievam pomazanky na tom sa da usetrit,nemusime kazdy den jest sunku,salamy,syry. Zvykla som nakupovat viac druhov syra,teraz kupim jeden a inokedy zase dalsi. Toto sa mi osvedcilo,lebo my sme boli zvyknuty na "kralovske" ranajky.
Sodastreem mame na linke a okrem utierania prachu sa ho inak nedotkneme 😀😀 baldovska v akcií 0.49 bez akcie 0.69 . Padne 6 stka za 2 dní keďže si berieme aj do prace . Syn pije tiež veľa veľmi.
@marca12 my kupujeme 5kg balenie syra v metre a zamrazime po 200g takto to vychádza lacno. Je pravda, že si na raňajky doprajeme . Vždy musí byt šunka syr natierka na pečive, k tomu nejaká zelenina. Keď nie pečivo tak kaša, na tú orieškove masla, protein hromada ovocia. Ake nátierky robievas? To nie je úplne zlý nápad.
Ja neutracam veľa na stravu, lenže bývam na dedine. Chovám kozy a mam mlieko a výrobky z neho. Predajom mlieka si kozy na seba zarobia. Co to vypestujeme ( svokra,rodicia), vajcia mam od rodiny, huby a zemiaky celoročne domáce, jablka pol roka domáce ak je dobry rok. Vtedy je to tých 300 E. na mesiac pre 4roch realny . Napríklad strapacky s kapustou ma nestoja takmer nič (lyzica bravcovej masti)
@pictbridge ja by som bez sodastreamu nemohla žiť 😂
Vsetky mozne bryndzova,tvarohova,tuniakova,vajickova,z cervenej sosovice,pohankova,mrkova... Je to lacne a nam chutia pomazanky.
Len jeden jediný krát(pred dvomi mesiacmi)sme sa to domá dovazili zrátat,nerátajúc drogériu a lekáreň🙈🙈🙈odvtedy tento adrenalínový šport viac môj manžel odo mňa nepožaduje 🤣🤣🤣(750eur)
My sme traja a potraviny a drogéria určite 600 mesacne
Príjem máme podobný, o troška vyšší
@marca12 ďakujem za tip. Nám chutia tiež, ale nikdy mi napadne v ten moment že hmm dala by som si.
podla mna ok suma nehrotila by som to nijako vies ono ked musis das to aj za menej ale ak netreba neriesila by som
my miname porovnatelne, nerozhadzujeme, ale ani nezgrlosime, restika je skor luxus. nezarabame malo, ani vela, ale vsetko ide na byvanie, auta a jedlo. uz mi to lezie na nervy, zarabame rovnako ako dajme tomu pred rokom a cim dalej menej si mozeme dovolit
My tiez mame dvaja prijem okolo 2300-2500 eur a na stravu davame 300e vratane drogerie 🙂 robim vacsie nakupy na zaciatku a v strede mesiaca a pravidelne varim 🙂
Akoze podla mna mozes usetrit ale to by si fakt musela zacat varit huste strukovinove, zeleninove polievky, kapustnica, gulas, borsc, fasirky zahustit ovsenymi vlockami, zeleninove placky, privarky, s opecenou spekackou ci vajcom, zeleninove salaty so zalievkou a pecivom, rozne zapekane zemiaky/cestoviny s "co dom dal", cestoviny/knedliky s omackami a masa len kusok, segedin, viac kapusty menej masa, piect kolace, pagace, pizzu, vlastne pecivo, ovocie len v akcii atd atd
Ja si sem tam zasomrem popod nos, ze preboha kolko co stoji, ale ked raz mam chut na pistacie, ktore stoja 5eur tak si ich proste kupim, nezarabam preto aby som si odopierala to, co mam rada, ked je nieco v akcii potesi ma to, ale zamerne sa nebudem trepat cez pol mesta pre nieco, co je v akcii len preto, ze je :D