Vopred ďakujem za rady, konečne sme dokončili dom, obaja s mm pracujeme, príjem máme 1650€ spolu, výdavky na hypo sú 200€ ešte na necelých 14rokov...zostala nam nejaká hotovosť, chceme ju však nechať na plot, chodníky a nečakané výdavky....ide o to ...že potrebujeme lepšie auto, nasa Octavia je už za zenitom, možno by sme za ju strelili 1500€😏no teraz uvazujeme čo robiť- navýšiť hypo o cca 10 000€ alebo brat leasing a autíčko nove za nejakých 12000€....hypo by sme platili 250€ na rovnaký počet rokov, no leasing vyjde okolo 220€ plus 200 hypo.....ide o to že v hre je ešte druhé dieťatko momontalne 50/50....rada si vypočujem vaše rady 🙏🙏🙏🙏😉👍a ďakujem
..ak je moznost, navysit hypo. Ovela lacnejsia alternativa ako leasing.Okrem toho pri leasingu je stale vlastnikom auta leasingova spolocnost.
kupit jazdene auto by sa nedalo? Potrebujete nove?
Áno ojazdené by sa dalo aj to je možnosť že brat si len pôžičku cca 7.000€ a kúpiť jazdené....no táto možnosť sa mi najmenej páči, no skúsim nad ňou pouvažovať, ďakujem za tip...prepočítam si aj túto verziu...hypo prepočet som si dala urobiť a bolo by to mesačne o 50€ viac ako doteraz...len teraz máme už pod 25 000 takze by to nebol problém len táto možnosť, že chýbať s hypo kvôli autu, neviem....jedine ma láka lepší úrok
@andrea_82 ach jaj, toto nikdy nepochopím, prečo radí niekto, kto tomu nerozumie. Vôbec nie je potrebné brať novú a starú vyplatiť. Je možné aj navýšenie existujúcej hypotéky. A v mnohých prípadoch vôbec nie je potrebný nový znalecký, ak ide o takéto nízke navýšenie, dá sa akceptovať aj starý. Bežne navýšenie hypotéky trvá od podania žiadosti do načerpania 2 týždne, takže keď tak, napíš svoju skúsenosť, ale nepíš to ako fakt, ktorý sa týka všetkých.
Autorke, ako odborník napíšem, že leasing určite neodporúčam. Jednak z dôvodu výrazne vyššieho úroku a jednak z dôvodu, že do splatenia posledného centu je predmet leasingu vo vlastníctve leasingovej spoločnosti. Hypotéka ti dá oveľa lepší úrok a reálne možno iba o týždeň rýchlejší proces ako leasing.
Jednoznačne navýšenie hypotéky ak máte tú možnosť - treba zistiť aktuálnu hodnotu vašej nehnuteľnosti a takisto, či vás ešte hodnota pustí navýšiť do 70/80% bezúčelovo podľa banky. Prípadne je ešte možnosť navýšiť hypotéku za účelom rekonštrukcie a tam už vás pustia aj na viac % z hodnoty. Záleží každopádne od hodnoty vašej nehnuteľnosti, príjmu a aktuálnej hypotéky aby sa to dalo vyhodnotiť či na navýšenie máte nárok alebo nie. A zas taký dlhý proces to nie je..
@belllinka dopredu sa ospravedlňujem že do toho skáčem :D záleží od toho či máte byt alebo dom, aký starý znalecký posudok máte posledný a v akej banke ste. Každopádne vždy sa bude dať, záleží či s novým posudkom alebo bez.. potom ale samozrejme treba overiť príjem a teda maximálnu možnú mesačnú splátku na úvere a maximálne úverové zaťaženie.
jazdene auta su momentalne dost drahe, na nove sa moze dost dlho cakat... ja osobne by som si jazdenku nekupovala, radsej riadne auto a zvysit hypo a mat to nove 10r ako riesit v kuse stare auto. Ale to je uz vec priorit. Otazne je, ako flexibilne viete navysit hypo, urcite sa to viac oplati - ma lepsi urok ako leasing (nam sa to v urcitych pripadoch oplatilo aj tak, vybavili sme si zlavu na auto a islo na leasing, zadarmo sme mali PZP aj havarijnu, servis 6 rokov... cize vsetko je to individualne, podla ponuky)
Plus este si vezmi ze by si platila leasing a hypo 400+EUR mesacne, to sa ti potom oplati skor platit 400EUR mesacne tu hypoteku a skratit si dobu splacania, aj s autom.
autorka, prosim ake nove auticko za 12 tis. myslis? Auta zacinaju od 17-18 tis. EUR
@zmrzlinka2021 To aj mna zaujima, ake nove auto sa da kupit za 12 000 ...to musi byt menej ako zakladna vybava a plus svihadla na oknach a ziadna elekrika
@zmrzlinka2021 @janka54321 @sasa1310 Kia Rio, malé Renaulty č Citroeny sa dajú kúpiť v pohode do 12 000, do 15 000 sa dá kúpiť Fabia, Huinday i20, VW Polo a mnoho ďalších v tejto kategórii. Sú ľudia, ktorým takéto autá v základnej výbave stačia.
urcite bud navysit hypo. auto bude hned vase a menej preplatite. na kolko rokov mate fix? mozete pripadne zobrat este jednu hypo na tu istu nehnutelnost len to nesmie spolu presiahnut 70% hodnoty domu aby to slo bez dokladovania a pri najblizsom fixe ich spojit dokopy pri refinance.
Ak mate leasing auto vam nepatri patri leasingovke tak je aj tazsie s predajom aj so vsetkym v pripade potreby.
autorka - ešte možno jedna vec, v niektorých bankách si musíš navýšiť minimálne o nejakú čiastku 😉 (5 či 10 tisíc? nepamätám si) čiže existuje aj minimum a potom aj maximum, ale o tom už písali
PS: my takto máme obidve naše autá 😀
@zuzanka.zuzu vážne?napíšeš mi aké ste brali a cca sumu?si s tým spokojná....ten leasing asi fakt nie je "nápad roka"....ďakujem všetkým za rady 🙏🙏🙏👍👍👍
@viki_lv samozrejme, rád vám poradím. Napíšem vám ale asi radšej odpoveď do internej pošty aby sme to tu nemiešali do diskusie 🙂
Riešili sme to asi tri mesiace dozadu, navýšili hypo o 8 tis, vybavené na pobočke za pol hodinu,peniaze na účte do dvoch dní.
Dokladovali sme akurát fotky domu, a dali sa navýšiť lebo nám koncil fix
Ak sa rieši bezúčelové navýšenie tak tam nemáte také limity že 5.000 alebo 10.000, môžete kľudne zobrať aj menej. Ak ale riešite kvázy novú úver založený tou istou nehnuteľnosťou, je tam minimálna výška:
SLSP 7.000€
VÚB 6.600€
Tatra 13.000€
ČSOB 4.500€
Prima 5.000€
Unicredit 3.300€
365banka 10.000€
mBank 7.000€
Hxpoteka ma urcite lepsi urok ako leasing. Ale navysit hypoteka sa neda len tak lahko. Mna to stalo 3 mesiace vybavovania papierov. Novy posudok od odhadcu, zameranie geodetom, nanovo dokladovanie prijmu... A ono to nie je aktualizovanie hypoteky, ale vlastne podpisanie novej zmluvy a vyplatenie starej.