Financie - budúcnosť

2. okt 2023

Čo sa oplatí mlademu človeku aby bol financne zaistený aj do buducnosti? Kde šporiť peniaze? je dobre investovat ich a keď ano kam a na čo? V dnešnej dobe neviem vôbec co robit pretože ich mať v banke kde mi nič nejde, alebo ich mať doma kde stracaju tak isto hodnotu je hlúpe. No investicie su risk. Čo je naozaj dobry sposob ako šetrit/zarabať - aby peniaze nestratili o 30,40 rokov hodnotu?

martinp288
2. okt 2023

Presne ako píšeš. Vyhnúť sa držaniu peňazí v banke. Tam mať iba nutnú rezervu. Zvyšok zhodnocovať. Nastavenie záleží od cieľov a očakávaní.
Dobrá správa je, že dnes už existujú spôsoby a možnosti ako peniaze zhodnocovať v rôznom časovom období tak, aby človek mohol zaspávať s vedomím, že je pripravený.
Rozumná investícia risk nieje. Riziko je ak budeš špekulovať pri investovaní.
To že kam konkrétne investovať, resp. vložiť prostriedky je na dlhšiu debatu a hľadaní možností, ktoré vyhovujú tebe. Je to téma mimo verejnú diskusiu. Myslím, že nechceš otvorene písať o svojom príjme, výdavkoch a celkovom osobnom nastavení, vzťahu k riziku, investičnom cieli atď....

autor
2. okt 2023

@martinp288 úprimne nemam presnu predstavu kedže sa finančnym veciam sa nerozumiem, jednoducho chcem aby tie peniaze nestracali hodnotu a naopak aby sa zhodnocovali. Je mi v podstate jedno kde a ako, len aby to bolo vyhodne. Dajme tomu že mam 700e včistom z toho vydavky su 300e + niečo do rezervy a naprikald 200e viem použiť na taketo veci ako sporenie a podobne

vler
2. okt 2023

Treba ich rozumne investovat, teda nie do kryptomien a pofidernych spolocnosti, ktore slubuju podozrivo vysoke zarucene uroky.
Bud si to nastuduj, alebo si nechaj poradit od seriozneho fin. poradcu

martinp288
2. okt 2023

Nakoľko nemáš skúsenosti, tak moja rada je ísť cez sprostredkovateľa. Postupne sa vzdelávať a neskôr si peniaze spravovať sama. Toto radím aj svojim klientom. Keď sa človek naučí spravovať si peniaze/ investície sám, tak ho to výjde lacnejšie. Mám aj klientov, ktorí nemajú záujem vzdelávať sa v tomto a radšej to nechajú celú dobu cez sprostredkovateľa.
Presne ako sa píše vyššie. Nespekulovat cez krypto a podozrivo vysoké % zhodnotenia.

kornelies
2. okt 2023

Inac si dostal/a uzasne rady. Investovat...kazdy financny poradca ti ponukne iba to, z coho zarobi.
Moja rada, kupit nehmutelnost (nie 40 rocny panelak) a urcite sa peniaze zhodnotia. Nezabudni, ze o nehmutelnost sa treba starat.

autor
2. okt 2023

@kornelies no na tu nehnutelnost treba velmi vela penazi, skor som myslela niečo čo už teraz viem pouzit , spravit, lebo na nehnutelnost by som musela šertrit roky alebo brat hypoteku a podobne

iv007
2. okt 2023

Ja sporim v EIC, poradila mi to kamoska financnicka ktorej doverujem. Skus si to pozriet, stacia aj mensie sumy,nemusis v stovkach mesacne ale dlhodobo.

martinp288
2. okt 2023

@kornelies Nastuduj si za čo je platený poradca

kornelies
2. okt 2023

@martinp288 Dakujem, nemam zaujem. Zatial som investovala s rozumom a dakujem panu Bohu, ze som nepocuvala xy poradcov.

sweet20
2. okt 2023

tvoj financny agent ti najlepsie poradi..

martinp288
3. okt 2023

@kornelies v poriadku, rešpektujem že nemáš záujem o dovzdelanie sa. Potom prosím nepíš bludy o tom za čo je poradca platený, keď to nevieš.

tiezjedna
3. okt 2023

@autorka vzhľadom na výšku tej sumy, ktorá ti zostáva k dispozícii by som ti odporučila užívať si. Na investície to nie je.

kornelies
3. okt 2023

@martinp288 Tak poprosim o info, za co je poradca plateny. Velmi ma to zaujima.

autor
3. okt 2023

@tiezjedna s tou vyškou sumy si tiež moc neužijem a myslim si ked mesacne nejak dobre investujem alebo s nimi nieco robim tak sa s tym po rokoch nieco da robit už… a človek nikdy nevie - zubar, pokazi sa auto(ešte nemám ale davam priklad), alebo podobne na to clovek potrebuje rezervu aj, a zas nechcem si len odkladat do šuplika / banky “pre istotu” kopu pemazi… nieco mat rezerve keby dačo ale nie vsetko

kvetinka75
3. okt 2023

@kornelies odloží 200 eur, za to si nehnuteľnosť asi nekúpi.

autor
3. okt 2023

momentalne mam možno 5000 len v zalohe našetrene(zacinam len pracovat) tak robit s nimi niečo alebo nie? Mat ich doma, v banke a podobne sa mi moc nepači… Alebo aspon s častou nejakou niečo že 2000 necham a 3000 niečo s tym a potom z vyplaty dokladat do tych 3000 dalej.

sweet20
3. okt 2023

ako hovorim, najdi si financneho agenta, tiez mojim klientom podla cielov, na kolko chcu investovat atd robim financie.. uzrcite to nedrz v banke, len to nie

martinp288
3. okt 2023

@kornelies
Finančný poradca ponúka nezávislú analýzu a je za svoju prácu platený priamo vami.

sweet20
3. okt 2023

@kornelies a ja ako financny agent, sprostredkovatel nemozem ziadnu financnu hotovost ani nic zobrat

martinp288
3. okt 2023

Je možnosť uložiť si peniaze na dostupný účet /bez viazanosti/atď.. zhodnotenie je síce minimálne, no peniaze máš v prípade potreby na účte do pár dní a neležia ti v banke s úrokom 0%

tiezjedna
3. okt 2023

@martinp288 ty si stratég ako noha, tak mu budú ležať v banke na učte s halierových úrokom…sa vyplatí🙈 to sú také mudra ako to, že platíš finančného poradcu priamo🙄

sweet20
3. okt 2023

@tiezjedna a kto hovori o banke?

autor
3. okt 2023

niečo chcem alo rezervu a niečo aby sa to hybalo abo to zarabalo, a potom z vyplaty zase - nieco do rezervy a nieco do investu alebo volakde , len neviem kde

sweet20
3. okt 2023

moji klienti tak maju, sama tak investujem

tiezjedna
3. okt 2023
martinp288
3. okt 2023

@tiezjedna Kedy som napísal že ich má držať v banke? Napísal som, že je iná možnosť ako držať ich v banke s 0%.

Aj moji klienti majú nutnú rezervu (6-9 mesiacov) na účte, kde ich majú v prípade potreby hneď po ruke, neboja sa poklesu a zároveň vedia mesiac dopredu aký úrok dostanú a majú ho garantovaný.
Zvyšné prostriedky investujú s vyšším výnosom v inom produkte.

martinp288
3. okt 2023

@tiezjedna poradcovi platí klient priamo, takže neviem čo si tým múdrom chcela povedať.

tiezjedna
3. okt 2023

@martinp288 o akom účte sa teda bavíme? A ak dovolíš, cca 2 roky som svojho času pracovala pre OVB, fakt mi žiaden klient neplatil priamo, takze ja zas netuším čo si ty chcel týmto múdrom povedať

martinp288
3. okt 2023

@tiezjedna Dovolím, čo by nie.
Tak ťa uvediem do obrazu - robila si sprostredkovatelku ( agentku ) a nie poradcu. Skús si otvoriť vyhľadávač a napísať tam rozdiel medzi finančným poradcom a finančným sprostredkovateľom, lebo sa mi nechce písať dookola to isté. Nepoznám systém práce v OVB, ale vzdelávanie ľudí a informovanie ich o tom na akej pozícii sú zjavne nefunguje. Preto sa nečudujem že rozdiel a formu odmeňovania nepoznáš.
Neviem koľko času ubehlo odkedy v tejto sfére nefungujes, ale doba sa posúva a na trh sa dostávajú stále nové produkty medzi nimi je aj mnou spomínaný účet/ konto.
Otvoriť si ho vieš iba cez sprostredkovateľa. To neviem či bude pre teba zaujímavé.

tiezjedna
4. okt 2023

@martinp288 bazíruješ na detailoch, ktoré vôbec nie sú pre autorku tejto diskusie podstatné. Finančný sprostredkovateľ/finanční poradca znamená pre 99 % ľudí to isté. Pravda, je to už takmer 20 rokov, čo som sa s touto profesiou rozlúčila.