Faktúry 2024/2025

13. dec 2024

Ahojte je tu nejaká účtovníčka čo už bola na školení. Potrebujem poradiť ak sa niekto nájde?
Ak som vystavila ZF v roku 2024 a k nej je FA o prijatí platby s 20% DPH. Ako to bude vyzerať keď v 2025 pôjde už ostrá FA s doplatkom a s 23%.
Príklad.. Celková suma je 10000,-s DPH V 2024 účtujem ZF 5000 a teda FA k prijatej platbe je 4166,67 bez DPH a 5000 s DPH. No a v novom roku potrebujem vyfakturovať zvyšok s odpočítaním zálohy?
Verím že moja účtovníčka ma zaškolí ale chcela by som mať pohľad aj z inej strany.
Ďakujem

michaela412
13. dec 2024

Na vyúčtovacej faktúre odpočet zálohy bude s 20% dph a ostatok s 23%

biba_18
13. dec 2024

my sme dostali interne neprijímať zálohy ak plnenie bude v 2025, práve kvôli tomu 😂 nie sme malá firma, asi sa chceli vyhnúť komplikáciám…

katarinaba
13. dec 2024

Na skoleni nas upozornili na to, ze tu moze dojst k problemu, ak bola dohodnuta konecna cena dodavky. Hlavne ak ide o konecneho spotrebitela, pretoze zakon o ochrane spotrebitela prikazuje, aby zakaznik vedel konecnu cenu, ktoru zaplati, vratane vsetkych dani. V tomto pripade sa po odratani zalohy bude musiet pocitat zaklad dane k doplatku tak, aby vysledok k doplateniu suhlasil s konecnou cenou dohodnutou v zmluve, objednavke. Dojte tak k znizeniu konecneho vynosu oproti povodne ocakavanemu.

Ostatne pripady nie su problem, teda ked bola dohodnuta cena bez DPH. Jednoducho od celkovej ceny dodavky bez DPH odpocitas zaklad dane zo zalohy a zvysok zdanis 23% danou.

Najidealnejsie v pripade zaloh tak ostava riesenie so 100% zalohou. Tam vyuctovanie vychadza vzdy na nulu.

autor
13. dec 2024

@katarinaba toto máme poriešené, viac menej fungujeme na cenách bez DPH lebo ako platiteľa DPH nás táto položka nezaujíma len zákazníka.
@biba_18 hej aj ja by som rada, ale komplikujú mi to zákaznici, ktorý platili zálohu ešte začiatkom roka 2024 a stále nemajú objekt poriešený tak aby som im tovar mohla dodať a vyúčtovať v kľude v danom roku.

bublinka127
16. dec 2024

@katarinaba dobrý deň prosím Vás chcem sa opýtať vystavili mi zálohovú faktúru na 100 percent na kuchyňu s montážou, uhradila som v decembri s tým ze dodanie bude v marci, účtovníčka mi ale tvrdí že bude dofakturovavat 3 percentná v marci, nasla som aj usmernenie finančnej správy kde tento postup nie je správny, vyuct faktura by už dph nemala riešiť, viete mi to potvrdiť prosím? Dakujem

katarinaba
16. dec 2024

@bublinka127 pokial bola zaloha na celkovu dohodnutu sumu, tak vyuctovanie bude na nulu. Nema dovod dofakturovavat ziadne 3%

bublinka127
17. dec 2024

@katarinaba to ano ale oni sa ohradzuju, že nestihli nakúpiť tovar s 20 % dph ešte v decembri, ja mam podpísanu kúpnu zmluvu na danú sumu uz

katarinaba
17. dec 2024

@bublinka127 to teba nemusi zaujimat. Mas konecnu sumu v zmluve? Zaplatila si celkovu zalohu? Ak su platitelia DPH, tak im moze byt jedno kolko bude DPH buduci rok a ci maju kupeny material. Pokial nie su, tak je to ich problem a pri vypocte ceny s tym mali pocitat.
Pokial mas presne stanovenu konecnu cenu v zmluve a nemas tam, ze mozu fakturovat dodatocne naklady, zmena zmluvy je mozna len po suhlase oboch stran. Ak nie su ochotni dodat podla zmluvy, nech odstupia od zmluvy a vratia peniaze.
Aj oni maju moznost tovar dnes objednat a vyplatit v plnej vyske. O zmene DPH uz vieme kolko? Toto su len sproste vyhovorky.

bublinka127
17. dec 2024

@katarinaba dakujem, podpísaná suma je taka na zmluve aku som uhradila, obchodník uviedol že objedná tovar ešte v dec a zrazu mi volali ze to budu musieť fakturovat s novou sumou co ja nesúhlasím, horšie len ze oni uviedli na zmluvu že je zmluva nevypovedatelna, ale keď nevedia splniť jej podmienky?
Volala mi priamo majiteľka že to bude riešiť s účtovníčkou a dajú mi vedieť, ja trvám na svojom

michaela412
17. dec 2024

@bublinka127 veď stačí, že si materiál tento rok objednajú a nech im pošlú zálohu, keď už nestihne materiál prísť do konca roka. Iba robia z ľudí debilov. Jasne trvaj na svojom, ty nemáš prečo doplácať 3%. Mali s tým rátať, tak ako si s tým rátala ty

katarinaba
17. dec 2024

@bublinka127 ohladom zmluvy sa skus opytat v skupine Pravne poradenstvo. Ostatne je ako som napisala. Pripadne majitelke povedz, ze sa obratis na obchodnu inspekciu.

autor
17. dec 2024

Žienky a viete mi dať aj reálny príklad ako to bude vyzerať na FA??

Napr. Ak teda zákazník uhradil ZF celú sumu, dajme tomu 5000 s DPH (20%) a v 2025 už nebude nič navyše fakturované len pri dodaní tovaru sa urobí ostrá FA.

Hľadám celý deň a nikde na to neviem nájsť usmernenie, ani moja účtovníčka zatiaľ nevie.

katarinaba
17. dec 2024

Ziadne usmernenie k tomu ako ma faktura vyzerat nenajdes. Toto je otazka na softverovu firmu, ktora dodava program na fakturaciu.
Ale princip je taky, ze pri vystaveni faktury sa vychadza z celkovej sumy tovaru/sluzby bez DPH, od tejto sumy sa odpocita zaklad dane uz zdaneny danovym dokladom k prijatej zalohe. Ak bola zaloha na 100% vyjde nula a tym padom uz nie je co dalej zdanovat.
Ak by tam volaco ostatalo, tak az takto ocistene dodanie sa nasledne zdani 23% DPH. Je to jednoducha matematika.
Ja som sa v praxi stretla uz s tolkymi typmi faktur, ze to neviem spocitat. Napr. niekto to da minusom pod riadok, v ktorom je tovar. Niekto to oductuje az v celkovom vypocte zakladu dane, pripadne do rekapitulacie dane.

katarinaba
17. dec 2024
autor
17. dec 2024

@katarinaba No ale v tom vyúčtovaní pri tovare musí byť tiež uvedená DPH aj pri prijatej zálohe. A čo tam vo FA uvediem, lebo mi to príde tak, že ak aj to budem účtovať v novom roku tak použijem ešte starú DPH lebo dátum vzniku DP bol v minulom roku

Ja neviem sorry som z toho jeleň. A chcem to pochopiť skôr ako to reálne príde.

katarinaba
17. dec 2024

Zalohu prijmes v 12/2024. Na zaklade prijatej platby vystavis danovy doklad k zalohe. Tam prijatu sumu rozdelis na zaklad dane, DPH a celkovu sumu, ktoru si prijala - 4.166,67 + 833,33 = 5.000,00. Na zaklade tejto faktury v DPH za 12/2024 odvedies DPH statu do 25.1.2025.
V 03/2025 pride k dodaniu tovaru. Cena sa nemenila, zaloha bola na 100% hodnoty s DPH. Tu musis najskor uviest zaklad dane dodaneho tovaru, od toho odpocitas zaklad dane zo zalohy a urobis rozdiel. Pri 100% zalohe vyjde nula. Pri 50% by si odpocitala len polovicu a druhu polovicu pouzijes ako zaklad dane pre vypocet s 23% DPH.

autor
17. dec 2024

už som našla.

katarinaba
17. dec 2024

ja neviem, napr. text faktury:

Fakturujeme Vam za dodavku tovaru:
1) modra karta 1 ks cena bez DPH 4.000,00
2) zelena karta 1 ks cena bez DPH 166,67
3) odpocet zdanenej zalohy -4.166,67
zaklad dane 0,00
DPH 23% 0,00
k uhrade 0,00

autor
17. dec 2024

Našla som také otázky a odpovede, kde je to napísané aj pre takých "blbcov" ako som Ja 😂

autor
17. dec 2024

No tak nemala som čas napisat ale ak zákazník uhradil celu Fa v roku 2024 ako zálohu. Tak aj keby som robila ostrú Fa v decembri 2025 tak tam uvádzam daň 20% lebo všetko bolo hradné v roku kedy bola plátna Dana daň. 23% sa tam vôbec neobjaví.

bublinka127
18. dec 2024

@michaela412 otázka je aj či materiál nepôjde cenou hore a k tomu ešte tie 3 % dph

michaela412
19. dec 2024

@bublinka127 všetko čo sa uhradí v roku 2024 podlieha 20% dph. V roku 2025 zdaňuješ 23% dph to čo bolo, alebo bude uhradené v roku 2025. Ak ti uhradia v roku 2024 plnú sumu zálohu, vystavíš ti na ňu daňový doklad s 20% daňou. A Konečnú/ostrú faktúru, ktorá bude nulová, zdaníš tiež 20% daňou, aj keď tovar bol dodaný v roku 2025.

bublinka127
19. dec 2024

@michaela412 ano ja toto ovládam ale zjavne pani účtovníčka v danej firme nie, tvrdí že mi bude fakturovat novú cenu s 23 percentnou dph v r 2025 aj napriek tomu ze som uhradila 100 percent zálohu v decembri 2024

michaela412
19. dec 2024

@bublinka127 tak jej pošli túto diskusiu

bublinka127
19. dec 2024

@michaela412 poslala som majiteľke usmernenie finančnej spravy o zalohach v r 2024

michaela412
19. dec 2024

@bublinka127 som zvedavá čo odpíše 😉