Existujúce hypotéky a rozvod

30. sep 2024

Ahojte, mame s manzelom 2 hypoteky na 2 byty, kde sme pri oboch obaja majitelia a ideme sa rozvadzat.

Existuje moznost, ze by sa pri existujucich podmienkach na hypo len vyhodil 1 spoludlznik a byt by sa prepisal len na toho aktualneho dlznika? Cize kazdy by sme mali 1 byt a jednu hypo? Ide mi o to, ze tam mame fixnuty na dlhu dobu dobry urok, len viem, ze kedysi to mozne nebolo a musela sa zobrat nova hypo na vyplatenie partnera s aktualnymi podmienkami na trhu.

Ide o VUB banku. Ak mate niekto skusenost, potesi,

Dakuje
Lm

melanta
30. sep 2024

Po rozvode spíšete dohodu o vyporiadaní BSM a tam si dohodnete, ktorá nehnuteľnosť komu a ktorý úver kto. Dohodu si dáte overiť notárom a s tým potom v banke požiadate každý na danom úvere o vypustenie toho druhého. Samozrejme, bude sa skúmať potom váš príjem a prehodnocovať, či ho viete splácať sami.

sisska96
30. sep 2024

No tak to je prúser

melanta
30. sep 2024

Ešte doplním, pri vypustení dlžníka sa ti podmienky na úvere nezmenia. Zmenili by sa, ak by si riešila nový úver, čo ale nie je potrebné. Takže úrok ti ostane.

melanta
30. sep 2024

@sisska96 čo je prúser a prečo by mal? To je aká rada autorke?

martul
30. sep 2024

@sisska96 čo je prúser, niečo si vyviedla? Priznaj sa.

sisska96
30. sep 2024

2 hypo a rozvod, no nechcela by som

melanta
30. sep 2024

@sisska96 to vôbec nemusí byť tragédia. Majú dve nehnuteľnosti a na každú hypo. Každý si chce nechať jednu nehnuteľnosť a teda aj jednu hypo. Z toho, čo píše autorka, sa dohodli, čiže asi aj majú na to peniaze. Určite sú v lepšej situácii, ako tie, ktoré tu píšu, že bývajú s 2 deťmi v podnájme, rozchádzajú sa a nemajú na to, aby si samé platili bývanie. Autorka z písomného prejavu nepôsobí nijak depresívne, tak tvoje komentáre sú jednaj úplne mimo a jednak úplne mimo témy.

martul
30. sep 2024

@sisska96 a tvoja rada je aká, lebo na toto sa autorka nepýta a určite to ani ona takto nechcela.

petamich
30. sep 2024

@sisska96 a preco? 🙂 niektori z nas maju prijem dostatocny na to, aby aj po rozvode uplne v pohode splacali hypoteku sami bez partnera a ked sa to autorka pyta ako na moznost, zrejme patri do tejto skupiny

Su tisice ludi co sami splacaju hypoteku, v com toto bude ine, kazdy si necha jeden byt a jednu hypoteku a budu ako x inych napr. mladych ludi, co kupovali byt pred manzelstvom

autor
30. sep 2024

@sisska96 lutovat ma naozaj nemusis, mali sme 1 investicny byt a ten v ktorom sme s muzom zili je za 4 roky splateny… ale dakujem, ze sa zaujimas 😂

autor
30. sep 2024

@melanta super, dakujem za radu 🙂

sisska96
30. sep 2024

Ja sa nezaujímam . Je mi úplne jedno :D

ibajaanikiny
30. sep 2024

@sisska96 to nie je pruser,o com pises?toto je idealna situacia,nemusia sa “bit” o 1 byt a zjavne,ak dostali dva uvery,tak maju prijmy. Im sa len staci dohodnut,komu aky byt ostane a tym si aj “podielia” uvery.
Autorka,odporucam ti dohodu o vyporiadani BSM spisat s pravnikom,lebo ak by Vam tam nieco chybalo,tak kataster sa Vam predlzi. Skocte do banky,poziadajte sa navzajom o vynatia z uverov,je tam poplatol cca 180 e za to a zite si kazdy svoj zivot.

autor
30. sep 2024

@ibajaanikiny super, dakujem za prakticke info 🙂

martul
30. sep 2024

@sisska96 si tu úplne zbytočná.

sisska96
30. sep 2024

@martul 😂 😂😂😂😂😂

melanta
30. sep 2024

@martul nemíňaj energiu na mentálnu chudobu 😉