Dobrý deň chcela by som sa opýtať či má niekto skusenot alebo ci je tu možno nieaky právnik co by mi poradil.
Ide o to ze môj dedko mal rodičovský dom ktorý bol zadlžení.
Dedko už nežije 3 roky. Mam len babku. Babka mi oznámila ze by som mala ísť k notárovi AJ s manželom a obaja máme podpísať ze sa zriekame toho dlhu ale ja som vnučka.
Moja mamina sa tiež zriekla tak nerozumiem prečo to mam podpísať aj ja keď že už moja mama sa zriekla to akože prechádza na druhé pokolenie aj keď sa ona zriekne??
Ďakujem
@alickapusinka avsak ak sa oni v prvej linii zriekli. je na rade druha linia
@amonet naša alička zase trepe ...
Áno @llnka máš ísť k notarke. Dedko zomrel, zadlžený. Mama ako riadny dedič sa zriekla dedičstva, aktív aj pasív, tak si ako ďalšia na rade v dedeni ty. Notár ti presne vysvetli výšku aktív aj pasív a podľa toho sa rozhodneš. Podľa hodnoty domu a výšky dlhov. Či sa ti oplatí dedičstvo prijať a dlhy vyplatiť, alebo všetko odmietneš, lebo dom nemá vysokú hodnotu, nemáš € na vyplatenie ani predajom domu.
Nevieme kto bol vlastníkom domu, či aj babka a aký podiel, všetko konzultuj s notarkou ktorej bol spis pridelený. Odo dňa kedy ti ozrejmy stav dedičstva, máš 30 dní na rozhodnutie. Nemôžeš dom prijať, dlhy odmietnuť. Buď všetko alebo nič tak je zákon postaveny. Ak sa vzdáš, štát porieši.
@llnka Nie je všetko tak, ako píše @alickapusinka . Pravdou je, že sa dedia majetok, ale aj dlhy. Ak neodmietneš dedičstvo, tak zdedíš majetok aj dlhy. Ak sú dlhy väčšie, ako majetok, je rozumné dedičstvo odmietnuť, aby si nemusela platil poručiteľove dlhy. Nedá sa prijať majetok a odmietnuť dlh.
Keďže dedkove dlhy boli väčšie, ako hodnota toho domu, tak mama aj babka asi dedičstvo odmietli v súlade s § 463 a nasl. zákona č. 40/1964 - Občiansky zákonník. Odmietnutím dedičstva prechádza odmietnutý dedičský podiel na potomkov dediča, ktorý odmietok dedičstvo. Vyplýva to tiež z Občianskeho zákonníka, § 473, podľa ktorého v prvej skupine dedia deti. Ak deti nededia, dedia ich potomkovia:
§ 473
(1)
V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
(2)
Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.
Keďže tvoja matka (poručiteľove dieťa) odmietla dedičstvo, postupuje sa podľa odseku 2), lebo ona nededí (je to obdobný prípad, ako keby bola mŕtva). Potom dedičský podiel dedíš ty. Keďže dedičstvo je stále predĺžené (dlhy sú väčšie, ako hodnota majetku), tak aj pre teba bude lepšie, aby si to nezdedila. Preto by si mala ísť k tomu notárovi a tiež odmietnuť dedičstvo po dedkovi.
Nevýhodou odmietnutia je, že keby sa v budúcnosti objavil nejaký dodatočný majetok, ktorý dedko mal, tak to odmietnutie sa vzťahuje aj na novoobjavené dedičstvo, takže ani taký majetok by si nededila. Ak ste si istí, že dedko nemal žiadny iný majetok, tak odmietni dedičstvo. Tvoj manžel s tým nič nemá, on nemusí ísť k notárovi, on nie je v okruhu dedičov. On nemá prečo dediť po tvojom dedkovi. To ti dali zlú informáciu. Ale ísť k notárovi s tebou môže, pokiaľ ho tam chceš mať, ako morálnu podporu a poradcu, notár ho z pojednávania nevyhodí.
Pozri tiež napr. tu:
@amonet rozumiem a teda ak by išla na notárstvo musel by jej prisť asi nejaký papier.Nepride predsa k notárke len bez ohlasenia.A čo ak odmietne dedičstvo aj ONA. Ak je tam exékutor tak aj jej babka ak sa zriekla dedičstva tak exékutor dom môže predať.
@alickapusinka A predstav si, že nemusí prísť pozvánka na dedičské konanie. KeĎ sme mali dedičské konanie po otcovi, tak ten, čo to vybavoval, dohodol s notárkou termín a povedal to všetkým. Notárka nemusela posielať písomné pozvanie na konanie, všetci prišli.
A nie je to exékutor, ale exekútor. A už veľmi špekuluješ o dome. Nič nevieme bližšie o dome, @llnka len písala, že ide o nejaký rodičovský dom. Nepísala nič o exekútorovi. Áno, v konečnom dôsledku môže prísť k predaju domu, ale to ešte môže byť ďaleko. A aj ona môže odmietnuť dedičstvo.
Vždy ak vezmeš dedičstvo berieš na seba aj dlhy.To znamena že nemôžeš vziať dom a dlh nie to sa nedá.Ak tvoj dedo zomrel a ako píšeš tvoja mama jeho dcéra na dedičstve bola.TY nie lebo pokračuje prva linia deti a manželka.TY si vnučka ak by si nemala mamu tak dediš TY.TY nemáš ísť dôvod k notárke a zrieknuť sa dlhu lebo tvoja mama a dedkova manželka čiže babka sú v prvej skupine dedičov.