Ahojte kočky, poprosila by som o vaše rady alebo skúsenosti...stala sa mi nepríjemná situácia a neviem ako dalej, som s nervami v koncoch
mm prišlo od exekutora za nezaplatený telefon asi spred 8 rokov...je to dosť veľká suma a neviem čo teraz robiť..zablokovali mu už účet, čiže celu vyplatu mu zobrali a teraz platíme aj nejaké mesačné splátky a neviem ako dalej...zobrať úver?na seba? či ako?môže a stať, že aj mne zablokujú účet?dakujem
@karina123 Prva cesta musi viest k exekutorovi - nech sa s nim manzel pokusi dohodnut na splatkovom kalendari. Problem je v tom, ze kedze to nechal zajst az k exekutorovi, ten nie je vobec povinny vam vyhoviet.
Ak si chcete vziat dalsi uver, budes to moct urobit len ty. Zarabas? Daju ti nejaky uver? Treba sa spytat najprv v bankach. Nebankovky az v uplne poslednom pripade.
Inak nepomoze dat si posielat vyplatu na iny ucet, pretoze exekutor moze pokojne nabehnut k zamestnavatelovi a nechat si poslat vyplatu rovno na splacanie dlhu. V takom pripade ale musi exekutor nechat zivotne minimum. V pripade zablokovania uctu nemusi, to je ten rozdiel.
V prvom rade nech zamestnavatel posiela vyplatu inam - nie na ten bloknuty ucet! Podla mna zamestnavatel este nedostal list od exe a o exekucii nevie, ked vsak list dostane bude povinný robit muzovy zrazky zo
Mzdy a necha mu len minimum penazi na neho a pocet zverenych osob a osob zijucich v domacnosti, zavolat exe - ja radim este ist osobne! A muzovi vycisti zaludok, toto nie je sranda!
nie "skúsime zavolať." IHNEĎ volať. V stanovenom termíne čo najviac zaplatiť... Ak sa dá požičať od rodičov a im čím skôr posplácať. Ak nie od rodičov tak si zober ty napr zo zuna https://www.zuno.sk/uvery/pozicka-bezucelovy-uver/ kde ak splníš podmienky máš docela nízky úrok. A až to všetko dáte na poriadok, prefackaj muža, že zatajoval upomienky.
@karina123 : jednoznačne sa dohodnúť na splátkovom kalendáry, ak sa nebude chcieť dohodnúť, dať podanie na súd aby určil splátky, ja som bratovi to vybavila, mal exe. na cca 1000 eur, brat je v zahranici, exekutor sa nechcel dohodnuť na splátkach, dala som to na súd a ten určil splátky po 50 eur mesačne
takze takto. co sa tyka exekucie, mozete to vyriesit preposielanim mzdy na ucet deti-jedine riesenie, aby exekucia nemohla siahnut na peniaze lebo zamestnavatel neuvolni mzdu v prospech ineho uctu ako je priama rodina.( cize ty, manzel, deti) , v ojedinelych pripadoch to robia male firmicky. Takyto najlepsi ucet je v OTP, sice je aj v tatra banke, ale je viazany na rodicovsky ucet. co sa tyka samotnej exekucie ta je dana a nemenna, nie je mozne ju toho casu uz riesit inak, ako bud splatenim celej dlznej sumy (aby sa uvolnil ucet), prip.postupnym splacanim, co vam zrejme robi problem.
Exekutor musel posielat vopred listy - vtedy ste mali sancu sa dohodnut a bolo by to o kus lacnejsie. Ak dlzis 100€, potom pri upozorneni veritela jemu splatis 100€ moznos malou pokutou, exekutorovi do 14 dni zaplatis zhruba 120€, (odmena exe je 10%) potom to moze byt aj 180 aj kludne 300€ podla toho, ake ukony spravi - ktore si narata (zistovanie majetku, uctov, postovne, telefony...) Minimálna suma - odmeny exe je 33,19 eura a maximálna 33 194 eur. Ak je exekútor platiteľom DPH, odmena sa zvyšuje o túto daň.
Teraz jedina sanca, zober list, kde je cislo spisu a chod sa poradit, dohodnut. Exekutor ci vyhovie alebo nie nezalezi na nom, k tomu, ci suhlasi so platkovym kalendarom sa musi vyjadrit VERITEL, teda nejaka telekomunikacna firma. Tie vacsinou nemaju problem ze splatky, je pre nich lepsie ak dostanu sumu hoc aj postupne ako vobec.
Z vyplaty moze dat exekutor zrazat, cize nepomoze ziadny iny ucet, lebo tu sumu zrazi priamo zamestnavatel = na ucet uz ide len nevyhnutne minimum, ktore musi exekutor nechat.
Exekútor musí na účte v banke nechať najmenej 99,58 eura. Pri zrážkach zo mzdy alebo dôchodku musí nechať aspoň 60 percent životného minima na osobu dlžníka, čo je 111,23 eura a 25 percent na každú vyživovanú osobu vrátane manžela či manželky, teda 46,35 eura.
tu ti uz ani splatkovy kalendar nepomoze, bohuzial mate po funuse ako sa hovori. exekutor bude vykonavat zrazky zo mnzdy u zamestanavatela na zaklad dohody o zivotnom minime, ale ucte bude komplet blokovany do posledneho nesplateneho centu. pripadne celu dlznu sumu vlozit na ucte, kde prejde bezhotovostnym prevomdom, pripadne priamym vkladom kde ako ktora banka od dokladovania ukoncenia exekucie trva cas dni. ak zanesies papier osobne do banka prima, tatra do par hodin
@karina123: normálne napíšeš podanie na súd, aby určil splátku, na internete nájdeš vzory, rozpíšeš finančnú situáciu že nemôžeš uhradiť celú sumu, dodáš podklady k príjmom a výdavkom a pošleš na súd podľa miesta bydliska, ja som podala za brata, lebo ten je v nemecku a napísala som aj že chcem aby súd rozhodol bez jeho prítomnost, ja som to písala ako v jeho mene, a cca o mesiac a pol, prišlo vyhovujúce rozhodnutie, exekutor potom musel akceptovať splátkový kalednár a na základe rozhodnutia zo sudu ti odblokujú aj účet, pretože keď máš splátkový kalendár tak nemôže byť zablokovaný účet
Exekútor môže uzatvoriť dohodu o splátkach s povinným len v prípade, že s tým súhlasí oprávnený, teda ten, v prospech koho je exekúcia vedená.
Je zbytočné presmerovávať výplatu mzdy na iný účet, pretože v krátkom čase dostane príkaz na začatie exekúcie aj zamestnávateľ (exekútor ho zistí ľahko lustráciou cez Sociálnu poisťovňu). Mzda teda bude zrazená pri zdroji, okrem nepostihnuteľnej čiastky.
Exekútora môže kontaktovať len účastník konania, a to najlepšie písomne.
Ak už bolo doručené upovedomenie o začatí exekúcie a uplynula 14 dňová lehota na podanie námietok, sú možnosti dlžníka výrazne obmedzené.
@karina123
@karina123 spojte sa s exekútorom, ak je to dlh u mob.operátora, tak mob.operátori súhlasia so splátkami, bude sa to dať vyriešiť aj dohodou o splátkach. aj ked potom bude odmena exekútora o dosť vyššia.
podľa mňa najlepšie ak sa dá zobrať úver z banky alebo od niekoho požičať peniaze a zaplatiť v lehote ktorú stanovil exekútor a nedáte tak veľa na poplatky exekútorovi. ak to možné nie je, treba sa dohodnúť na splátkach s exekútorom. len potom sa suma navýši aj o vyššiu odmenu exekútora.
ale stále lepšie ako keby mu mali strhávať napríklad zo mzdy.
a ešte, to že zablokuje najprv účet je bežný postup, keby poslal oznámenie že napríklad o mesiac začne exekúciu asi by väčšina si povyberala všetky úspory, peniaze dala vyplácať na účet úplne niekoho iného-prípadne by rovno aj prac. zmluvu prepísala na niekoho, poprepisovali majetok a exekútor by nevymohol nič.
a hlavne, partner musel dostať zo súdu platobný rozkaz do vlastných rúk, to že to nejako neriešil a prípadne možno aj na to zabudol, je len jeho chyba a veľká nezodpovednosť.
Skús sa dohodnut s exekutorom na splatkovom kalendári, aj mne sa to stalo pred nedávnom. dohodla som sa s ním, na určitej sume, ktorú som zaplatila a na mesačných splátkach.....odblokoval mi ho do týžddna... ☹ .A teraz som si založila účet , kde nemôže siahnuť exekutor....easy účet....novinka.... 🙂
@gina717 Ak je to ucet na tvoje meno a ak je to ucet v slovenskej banke, tak nie je mozne, aby bol chraneny pred pripadnou exekuciou. Ako pisali predo mnou - exekucia nie je na ucet, ale na meno, takze kym ten ucet nie je v banke vo Svajciarsku alebo mimo EU, tak ho exekutor zablokovat moze pri pripadnej exekucii.
Dobrý deň, navštívte stránku www.stopexekuciam.sk,
Nájdete tam informácie a možno aj pomoc.
Pekný deň.
zablokovat učet ti možu ak si napriklad na uvere spoludlžnik,on neplati tak ty si dalšia na rade, ak nie, tak ti nezablokuju, v prvom rade nech si manžel da v robote posielat vylatu na iny učet(nie na jeho meno) napr. na tvoj, lebo exekutor je na dlho a može to dost trvat kym odblokuju učet.