Ahojte , píšem za moju matku
Má 51 rokov momentálne pracuje ale má veľa dlhov
Chceme to riešiť ale nevieme ako lepšie pomaly to spláca ale aj tak ma toho veľa . Je lepšie vyhlásiť osobný bankrot ? Čo to obnáša ? Viem viac veci som čítala o Tom ale nevieme ako na to a druhá možnosť dajú jej niekde úver žeby to vyplatila a platila už len jednu splátku ? Lebo takto má 4 exekútorov a všade platí po 50€ býva u nás lebo takto sa ani neosamostatni keďže nevyjde jej aj na nájom aj splátky aj bývanie poraďte prosím ďakujem
Kolko zaraba, ze jej po zaplateni 200e nezostane na byvanie (garzonka, prenajom s kamoskou na pol napriklad?) Ja nie som fanusik osobneho bankrotu, uz len to, ze zaraba nesplna podmienku pre osobny bankrot, myslim, ze je to formulovane "musi byt platobne neschopna). Pokial splaca 200e nie je to suma, ktoru nie je mozne splacat s platu(niektori maju splatku 1000+e mesacne navalanu s nejakeho podnikania a tam im prijem to proste nepokryje ani nahodou)... nesmie mat absolutne ziaden majetok, ani zaidnu hotovost, uspory... Aka je celkova vyska dlhu? Neviete to splatit vy ako deti (cez uver napriklad) a mama nech to splaca vam?
@anjelicek26 môže mať aj majetok. Bankrot je buď formou konkurzu, vtedy sa majetok predá a z neho sa vyplatia dlhy, alebo formou splátok a vtedy musí byť schopná tie splátky splácať, takže nejaký príjem musí mať.
A čo sa týka alternatívy, aby to splatili deti a ona im to bude splácať... nešla by som do toho a neodporúčala by som to. Poznám z praxe X ľudí, ktorí takto rodine pomohli a splácanie ostalo na nich. 4 exekúcie a veľa dlhov sa nestane jedným zlým rozhodnutím, to je dôsledok dlhodobej nezodpovednosti a neverila by som človeku, hoci je to rodič.
@anjelicek26 neviem kde býva autorka, ale v Bratislave idú garzónky od 400€ prenájom, takže keď zarobí minimálku, tak je pochopiteľné, že samostatne bývanie si dovolit nemôže..
A 50 ročná žena má ísť bývať s kamarátkou?
@s_a v Bratislave minimalku? Tak to jej odporucam sa odstahovat na vychod (tam tu minimalku zarobi tiez a garzonku zaplati... ) Treba si to preratat, mozno aj zamestnanie zmenit, ona musi vediet, ale zaplatit proste clovek dlhy musi.
Aj keby ide len vikendy do Kauflandu ci Lidlu vykladat tovar tych 200e si privyrobi a zije normalne... zavisi ako je mama fit a ako velmi chce problem riesit. Lebo casto bohuzial vidim u ludi, ze este pomaly ukrivdeny sa citia, ze maju nejake dlhy splacat a ze su chudacikovia.
@anjelicek26 mama má kolegyňu, ktorá platí mamine dlžoby, mama sedí doma, lebo ona do Tesca robiť nepôjde, to je pod jej úroveň. Ale nechať dcéru platiť za svoje dlhy a nechať si od nej kupovať cigarety, to pod úroveň nie je. Veru, veľa ľudí to má pomýlené.
aka je celkova vyska dlhov aj s poplatkami pre exe ? vlastni mama nejaku nehnutelnost ? to su podstatne otazky pre to ci ist do bankrotu
treba sa objednat do centra na konzultaciu spisat si dlhy pekne vsetko do sanonu poukladat treba mat aspon jednu exe
Úver jej nikde nedajú, pokiaľ má nejaký majetok tak by on v prípade osobného bankrotu prišla
@anjelicek26
Zárobok nie je prekážkou OB.
Myslim, ze sa to vola Centrum pravnej pomoci, opravte ma ak sa mylim. Len oni urobia spravny OB, vsetko vysvetlia a zistia ci vobec ma narok na OB. Objednat sa tam, zobrat vsetky papiere. Po OB moze dalej pracovat a fungovat. Ak pride k vysiemu mnozstvu penazi, vyhra, dedenie.... polovicu tohto musi ponuknut na uspokojenie veritelov.
Nie, úver jej nedajú nikde, čo je myslím celkom logické. A ak všetko splatí, tak ešte niekoľko rokov jej úver nikde nedajú, keďže negatívne záznamy v registri ostávajú ešte 5 rokov po splatení posledného centu. Čo sa týka osobného bankrotu, rieši ho centrum právnej pomoci, na nižšie uvedenej stránke nájdeš všetky potrebné informácie aké podmienky treba splniť a ako riešiť bankrot (stačí zadať do googlu osobný bankrot a vyhodí tu túto stránku, takže celkom nechápem tomu, že čítala si o tom ale nevieš ako na to). Tam sa môžeš kontaktovať a riešiť, resp. musí to urobiť mama.
https://www.centrumpravnejpomoci.sk/casto-klade...