Exekúcia - zablokovali mi účet

julina855
7. jún 2021

Dobrý deň chcem sa opýtať alebo keď mi vie niekto poradiť ohľadom exekúcii mám problém že mi zablokovali účet a aj dom a budem môcť platiť len istú čiastku keďže som na rodičovskej dovolenke a začnem spalcat aspoň po 200€ keďže úver je 18000€to si už všetko prepočítal exekútor a visledna suma je tých 18000€ keď budem platiť pravidelnej v žiadnom omeškaní nebudú mi môcť predať dom?

draik
7. jún 2021

Musela by byť uzatvorená dohoda o splátkach, s ktorou musí súhlasiť ten, v koho prospech je exekúcia vedená (oprávnený).

acrobaleno
7. jún 2021

18000 Eur aj s trovami exekúcie? Exekútor ti musí odblokovať účet vo výške životného minima, to si musíš ale podať žiadosť u SE.

borka168
7. jún 2021

@julina855 treba požiadať o splátkový kalendár exekútora. Napísať výšku splátky a dátum splatnosti. S uvedeným musí súhlasiť oprávnený. Ak bude súhlasiť exekúcia bude odložená, účet odblokovaný. Ak s uvedenými splátkami oprávnený súhlasiť nebude, exekútor musí pokračovať vo výkone exekúcie (blokovanim účtu, predajom nehnuteľnosti...) v prospech oprávneného.

julina855
autor
7. jún 2021

@borka168 exekútorka povedala že mám platiť nič iné mi neostáva lenže tu ide o princíp že nemám vyššiu čiastku je to nepríjemná exekútorka jej odpoveď bola len platiť lenže keď budem platiť minimálne 250€a bojím sa o dom nemám gde s deťmi ísť 😭😭

nafka0483
7. jún 2021

@julina855 A co ti ine mala exekutorka povedat? Ze moja zlata, v pohode, doteraz si kaslala na to ze mas dlhy, nesnazila si sa dohodnut, doslo to az sem, tak tutuli-mututli ved dohodneme sa?
Ked si nechala dlhy zajst takto daleko a neriesila si to doteraz, tak uz nemas na vyber - musis pristupit na podmienky a platit.

borka168
7. jún 2021

Ale v zmysle exekučného poriadku ma nárok na splátkový kalendár ( ak s tým bude súhlasiť oprávnený), treba písomne požiadať exekútorku ak to nebude riešiť postúpiť to aj na komoru exekútorov. A kým sa vyjadrí oprávnený posielať peniaze každý mesiac, najviac koľko sa dá

julina855
autor
7. jún 2021

@borka168 a keď budem platiť pravidelne aspoň po 200€ nepredajú mi dom?a ak môžu musia mať môj súhlas či ako?

monka105
7. jún 2021

@julina855 konkrétny návrh výšky splátky treba riešiť s exekútorom. Ak s tým bude oprávnený súhlasiť, nepristúpia k dražbe. Pri takejto vysokej sume ale kľudne môžu zriadiť exekučné záložné právo na nehnuteľnosť a tam teda od teba v prípade dražby nikto súhlas pýtať nebude. Tiež som ale toho názoru, že dlhy treba riešiť a zaujímať sa o ne ešte predtým, ako začne exekučné konanie. Určite ti prišlo x výziev, upomienok a ešte aj platobný rozkaz. Prečo si na to nereagovala dovtedy, že máš záujem svoj dlh splácať?

julina855
autor
7. jún 2021

@monka105 určite som reagovla nevedela som že sa dostanem as do takej kaše platila som po 200€ a neviem prečo má dali na exekúciu nechápem

monka105
7. jún 2021

@julina855 mala si dohodnutý s oprávneným splátkový kalendár ešte pred začatím exekúcie alebo si platila iba svojvoľne? Ak si mala splátkový kalendár, platila si pravidelne? Už ti nič iné nezostáva iba kontaktovať exekútora so žiadosťou o splátkový kalendár, ideálne aj oprávneného a spýtať sa, či s výškou splátky súhlasí a keď tak, s akou je ochotný súhlasiť. Lebo to, že ty si povieš, že chceš platiť 200 eur ešte jemu vyhovovať nemusí.

borka168
7. jún 2021

@julina855 všetko záleží od opraveného s akou minimálnom výškou bude súhlasiť. A pri predaji domu nepotrebuju žiadny tvoj súhlas. To ti len oznámia listom

nafka0483
8. jún 2021

@julina855 Keby si vsetko platila tak ako mas a vzdy reagovala na vsetky vyzvy tak by si exekuciu nemala. Tak napis ako to bolo naozaj aby sme ti vedeli pomoct.
Mala si uver, hypoteku? Z coho je ten dlh?

julina855
autor
8. jún 2021

@nafka0483 je to spotrebiteľský úver 12000€som brala

oblecenie99
8. jún 2021

@julina855 musíte požiadať písomne exekútorku o splátkový kalendár. Ona to následne postúpi opravnenemu a ak ten s tým súhlasí, tak budete splácať dlh v zmysle toho splátkového kalendára. Čím skôr, aby ste nezmeskali lehotu.

nafka0483
8. jún 2021

@julina855
A aku si mala mesacnu splatku na ten uver? Kazdy jeden mesiac si zaplatila presne tolko kolko si mala a aj v case v akom si mala?

volterra
8. jún 2021

@nafka0483 veď určite bol problém so splácaním, keď už má exekúciu na účte aj na dome. To nebude za pár omeskanych splátok. Nechápem celkom, k čomu smerujú tvoje otázky. A spotrebný úver 12 000 je riadna nálož, tam budú vysoké úroky, plus ešte keď sa to vyšplhalo na sumu 18 000, asi toho moc nesplatila.

nafka0483
8. jún 2021

@volterra Moje otazky smeruju presne k tomu, ze autorka pise, ze urcite reagovala a ze "neviem prečo má dali na exekúciu nechápem" - tak takto krok po kroku sama pride na to kde sa stala chyba.
Pred par rokmi tu mala diskusiu ci dostane uver jej muz a neskor kde dostane pozicku ona ked je na rodicaku. Kazdy ju tam varoval, nech na pozicku zabudne, lebo sa dostane do problemov a aha... :(

volterra
8. jún 2021

@nafka0483 to snáď nie! 😮Toto sú nepoučiteľní ľudia.

renka30
9. jún 2021

Ak bude oprávnený súhlasiť s výškou splátok a ty budeš splácať presne, načas, podľa splátkového kalendára, tak by to malo byť OK. Ale takýmto situáciám sa dá predchádzať, aj keď neplatím splátky, vždy treba komunikovať, dohodnúť sa a nie robiť mŕtveho chrobáka a dúfať, že sa na to "zabudne". Určite ti tá spol. kde si brala úver posielala výzvy, upomienky, na ktoré si nereagovala, potom bol vydaný platobný rozkaz a až následne to išlo na exekúciu. Skús vyhľadať Centrum právnej pomoci v tvojom okolí a poradiť sa