Exekúcia a zamestnanie

martinqka99
22. jún 2016

Dobrý den.Prosím Vás neviete mi náhodou poradiť?Chcem ísť do práce po materskej,len mám exekútora a ked sa zamestnám kolko mi môže sťahovať s príjmu ked mám dve deti a som slobodná matka dakujem za odpovede.

jamika27
22. jún 2016

no sťahovať ti môže toľko aby ti ostalo minimum na žitie aj pre tvoje deti. Ale darmo rady kadekoho - choď za exekútorom a dohodni sa s ním - to je najlepšie riešenie. Viete sa dohodnúť na splátkovom kalendári presne podľa tvojich možností. Keď s ním nebudeš komunikovať, môže ti vyrúbiť aj vyššie splátky.

alenah31
22. jún 2016

@martinqka99 po novom už musí exekútor, resp. zamestnávateľ, ktorý bude robiť ex. zrážku zo mzdy ponechať 100% živ. minima na teba vo výške 198,09€ a na každé dieťa - čiže 2 x 90,42€. Nepostihnuteľná časť tvojej mzdy, ktorú ti zamestnávateľ musí zaslať na účet bude 378,92€. Lenže pokiaľ máš exekučne bloknutý účet ani túto sumu nedostaneš pokiaľ ti na ňu pôjde zvyšok mzdy. Odporúčam nechať posielať si mzdu na účet, ktorý nie je na Vaše meno. To, že ste slobodná matka nikoho - ani exekútora nezaujíma.

luluapali
22. jún 2016

@alenah31 prípadne preberať výplatu v hotovosti po dohode so zamestnávateľom.

jamika27
22. jún 2016

@alenah31 @luluapali keď zamestnávateľ dostane nariadenie od exekútora strhávať, nepomôže ani iný účet ani výplata v hotovosti (iba ak by to boli peniaze na čierno).

a keď sa už začne strhávať od zamstnávateľa daná čiastka - nie je dôvod aby bol zablokovaný účet

lenlenka
22. jún 2016

ako radí luluapali, dohodnúť sa so zamestnávateľom na preberaní výplaty v hotovosti. Pokiaľ by Ti zasielal výplatu na účet, treba v banke urobiť vyhlásenie o výške sumy nepostihnuteľnej exekúciou (niekedy s výškou sumy musí súhlasiť exekútor), túto sumu Ti potom banka vyplatí v hotovosti.

alenah31
22. jún 2016

@luluapali aj to je možnosť....ten zvyšok po strhnutí ex. splátky môže prebrať aj v hotovosti. Ale zasa ak má nejaké trv. príkazy, platí pravidelne cez IB - ten účet zrejme bude tak či tak potrebovať.

alenah31
22. jún 2016

@jamika27 nie je pravda....exekútor má povinnosť vymôcť peniaze veriteľovi všetkými dostupnými prostriedkami - exekučným príkazom na mzdu, bloknutím hmotného majetku - zaťažiť byt či auto, rovnako nehmotného - účet. Zamestnávateľ môže vyplácať mzdu po dohode aj v hotovosti. Nie je to žiadna platba "na čierno". Zákonne je možné vyplatiť takto fyzickú osobu najviac do výšky 5000€ mesačne. Zasielať mzdu na cudzí účet rozhodne pomôže - na tie peniaze exekútor siahnuť nemôže. Mne keď príde v práci nejaký exekučný príkaz na zamestnanca automaticky mu to dám vedieť - niekedy ani nevedia za čo exekúciu majú - nech sa zariadia, aby neostali bez príjmu nakoľko ja musím postupovať podľa zákona.

jamika27
22. jún 2016

@alenah31 je pravda, že má možnosť vymôcť všetkými dostupnými spôsobmi, to je jasné, a u nás v práci keď dostanú nariadenie od exekútora, tak automaticky stŕhavajú danú čiastku (samozrejme okrem minima) a tým pádom keď tam je už pravidelné splácanie formou strhávania mzdy, tak nesiaha na zvyšné peniaze, ktoré vypláca zamestnávateľ.

U nás v práci by nepomohlo ani posielanie na cudzí účet, či hotovosť, lebo keď je to mzda na konkrétneho zamestnanca a zamestnávateľovi príde pokyn na strhávanie zo mzdy tak strhne.

Neviem tak je u nás - nemám info, že by sa to inde dalo inak. Nie som s tým v priamom kontakte, iba takto sprostredkovanie, keď to riešim so zamestnancami a našimi účtovníčkami

To je pravda, čo píšeš, veľa krát zamestnanci ani nevedia o exekúcii (buď je to jedna nezaplatená fa, alebo zdravotka...)

jamika27
22. jún 2016

@alenah31 teda možno to ide aj inak, len u nás máme takéto skúsenosti a neviem o ďalších možnostiach ...

luluapali
22. jún 2016

@jamika27 môj známy dostával na účet minimo, ktoré bolo spomínané. Účet bol bloknutý a vždy koncom roka jeho partnerka (mala asi firmu) vyfakturovala jeho zamestnávateľovi zisk alebo tak nejak. Čiže rok robil za minimo a potom si vyfakturovali na konci roka za každý mesiac akoby zvyšné peniaze. Ale firma bola na ňu, takže peniaze išli jemu nepiramo.

alenah31
22. jún 2016

@jamika27 ale veď jasné - mne príde ex. príkaz ja strhnem ex. splátku a až ten zvyšok mzdy pošlem na účet - a to mne osobne je jedno na aké meno je účet vedený nakoľko ja ako mzdárka som povinná to zaslať na účet, ktorý mi zamestnanec dal (či je vlastný, manželkin, priateľov, otcov, sestrin.....nie som oprávnená tieto informácie požadovať). A keďže účet nie je povinného ani nie je jeho spoludisponentom peniaze mu ostanú - nedotknuté. Len veľmi malé % exekútorov je ochotných odblokovať účet povinného po tom, čo sa mu pravidelne stŕhajú splátky zo mzdy - bohužiaľ.

jamika27
22. jún 2016

@alenah31 aha, tak s týmto skúsenosť nemám, že sa zakaždým neodblokuje účet keď sú už splátky. Tak v tom prípade ok, keď si zamestnávateľ splní povinnosť strhne, tak ten zvyšok mu môže dať ako chce.

Ja som to hlavne myslela tak, že u nás niektorí zamestnanci ( a nie je ich málo ) si pod vidinou, že úplne obídu exekútora, zriaďujú iné účty, prípadne chcú peniaze v hotovosti, bez toho aby im zamestnávateľ čokoľvek strhol. Nechápu, že to musí, pokiaľ u nich legálne pracuje a zamestnávateľ platí odvody.

jamika27
22. jún 2016

@luluapali tak to nebolo oficiálne ... jasné dá sa to kadejak obísť, ale keď máš oficiálne zamestnávateľa, oficiálne platené odvody, aj všetko, tak sa musí.

Jasné, že keď sa to dá kadejak obísť (hovorme tomu čierne peniaze 🙂 ) tak vtedy sa dá dohodnúť na vyplácaní v hotovosti, prípadne cudzí účet.

alenah31
22. jún 2016

@jamika27 chápem ako si to myslela. Nie nedá sa to - najprv sa strhne ex. splátka a zvyšok sa zamestnancovi pošle alebo dá do ruky. Obísť to nemôže - lenže niektorí to pochopia až po podrobnom vysvetlení prečo to tak nejde 😉

martinqka99
autor
22. jún 2016

Dakujem za odpovede

emilia25
22. jún 2016

Ako prve exekutor zablokuje vsetky ucty je tam ale moznost vytiahnut 100eur ale to je tiez treba poziadat banku z bankomatu sa to neda.a ak sa vyplata posiela na ten bloknuty ucet proste sa k tomu clovek nedostane.potom az poziada exekutor strnutie zo mzdy.ale ako vravia vsetky baby treba na iny ucet na ine meno lebo exekutor uvolni ucet az po zaplateni exekucie.najlepsie je si dohodnut splatkovy kalendar ktory sa ale musi dodrziavat a pravidelne splacat.

martinqka99
autor
22. jún 2016

Ale ked mi to bude strhávať v účtárni musí mi nehať životné minimum pre deti ak som to správne pochopila lebo ja mu teraz splácam len mi bolo povedané že ked sa zamestnám tak to bude väčšia splátka

lillien11
22. jún 2016

@martinqka99
Orientačne si môžeš vypočítať zrážku tu http://www.exekutordemesova.sk/kalkulacka 😉

alenah31
22. jún 2016

@martinqka99 áno budú ti stŕhať v účtarni. Ale pokiaľ ste dohodnutí na mesačných splátkach tak ex. príkaz do práce ti ani zaslať nemusí - nie je to povinnosť nakoľko pohľadávka je už splátkami mesačne uspokojovaná. Ale samozrejme ak bude chcieť - splátkový kalendár nemáš oficiálny (písomne potvrdený exekútorom) pravdepodobne ex. príkaz na zrážku zo mzdy ti potom do práce pošle pretože splátka bude zrejme väčšia a veriteľ bude mať dlh splatený skôr...a samozrejme aj on skôr zinkasuje odmenu za trovy exekúcie (svoju odmenu). Pokiaľ mu ty neoznámiš, že si sa zamestnala alebo si to sám nezistí z databázy tak ex. výkaz vydaný nebude.
Áno - životné minimum ti musí nechať. Ono záleží od toho aký bude tvoj mesačný príjem - pretože mesačná zrážka sa odráža od toho a nebude vždy rovnaká. Tiež záleží od toho za čo tú exekúciu máš pretože niečo sa stŕha z 1/3 a niečo z 2/3 hrubej mzdy. A pokiaľ by ex. zrážka z práce bola menej ako to čo mesačne posielaš tak potom si rád ponechá splátky od teba a ex. príkaz nepošle, resp. ho pozastaví.

martinqka99
autor
22. jún 2016

@alenah31 Dakujem velmi pekne

patka24
22. jún 2016

No, exekutor je povinny zo zakona vymahat dlznu sumu, teda ak si doteraz nepracovala a mohla si platit dobrovolne dajme tomu 20 eur mesacne - priklad, tak ked zacnes pracovat a zarabas aj minimalku, tak teoreticky je moznost, ze zarobis viac ako ti je povinny nechat,co ak by si dostala odmeny, tak on musi zaslat zamestnavatelovi exekucny prikaz. Ty si musis u exe vyziadat potvrdenie do banky, ze ti mozu raz mesacne vyplatit - osobne!- danu sumu, na ktoru mas zo zakona narok pre seba a deti. Zo skusenosti - ak nie je mozne exekuciu uhradit splatkovym kalejdarom do pol roka, najviac do roka, pripadne ak sa takýto splatkovy kalendar dohodne a nedodrzi sa, tak exekutor bankovy ucet neodblokuje, je to hlavne z dovodu, ze ak by si nahodou prisla k nekakym peniazom navyse, exekutor ma na ne narok a potrebuje mat ucet dlznika "pod dohladom". Aj ked vynimocne uz som sa raz alebo dvakrat stretla s tym, ze aj pri malych splatkach bol ucet odblokovany, je to skor rarita. Dufam ze som to napisala aspon polo zrozumitelne, cez mobil som nejaka gramblava 😀