Dobrý deň.
Som v rozvodovom konaní. Manžel nám pre závislosť spôsobil celkové finančné dlhy cca 2500 euro . Bol disponentom na mojom účte a exekútor, ktorý ho naháňal môj učet kompletne zablokoval:( Máme syna (8 rokov), nemá bankový účet.
O pár týždňov mi má prísť platba cca 6000 euro, ale nechcem aby to prišlo na bloknutý účet, kedže ide o mužove dlhy, nech si ich rieši a platí.
Zaujíma ma, ak založím detský účet na 8.ročného syna, ako to funguje? Logicky mi je jasné, že na to exe nesiahne. Ale neviem, ako funguje detský účet. Môžem z neho vyberať peniaze potom aj ja ako zákonný zástupca? Nie je to limitované? Resp. išlo by mi vybrať plnú sumu napr. tých 6000 euro, alebo to nepôjde, lebo je to detský účet? Ktorá banka je v tomto najvhodnejšia?
Netuším, ako to funguje:/ Ďakujem za info.
Ešte k tomu obmedzeniu, čo tu kočky píšu, je to tak preto, aby ľudia využívali detský účet pre deti a nie na svoje účely a obchádzali tak poplatky za bežné účty. Viem, že toto nie je tvoj prípad. Ale v tvojom prípade by som riešila v tvojej banke to, ako je možné, že ti zablokovali účet, ak ide o exekúciu, kde ty nie si vedená ako dlžník.
@mondolina na pokladni v hotovosti kľudne aj 6000😉
@manzanillaa
dobre vedieť, chvalabohu to nepotrebujem 🤗 moje decko toľko na účte nemá
@vanda323 podľa zákona nemôže. Že sa to stalo tvojej klientke neznamená, že je to právne okej. Preto radím autorke otázky, aby to v banke riešila.
@desore áno, sú manželia a exekúcia jedného môže byť uspokojená z majetku BSM. Avšak nie je možné blokovať bankový účet, ktorý nie je na meno dlžníka. Alebo došlo k nejakým zmenám a toto už neplatí? Otázka pre @draik ďakujem
mám Tatrabanku decko účet na dcérku a denne môžem vyberať z karty 1000€ sama si nastavis koľko chceš denne 😊
Ak bol muž iba disponent na tvojom účte, nemohol ho exekútor resp. banka blokovať. Môže blokovať len účet, ktorý je na meno dlžníka. To isté platí na detský účet. Nemôže exekútor blokovať účet, ktorého "majiteľom" je iná osoba ako dlžník.