Európsky preukaz a cesta do Chorvátska

fantaghiro21
16. aug 2016

Ahojte! O 2 dni cestujeme na dovolenku do Chorvatska. A moj manzel si az teraz uvedomil, ze mu v r. 2014 skoncila platnost EP . ☹ Ide prvykrat k moru, prvykrat ideme spolu do zahranicia na dlhsi pobyt....Mna to vobec nejak nenapadlo kontrolovat mu vsetky doklady,az do dnes, ked som mu vravela, nech si nezabudne svoj EP ....Co v takomto pripade? Ak by doslo k nevyhnutnemu osetreniu, bude si musiet celu zdr. strarostlivost uhradit sam?
Alebo je mozne, ze mu zdravotna poistovna vyda "docasny " preukaz?
Dakujem

vulka
16. aug 2016

A komerčné poistenie nemáte žiadne?

siska53
16. aug 2016

@fantaghiro21 opytajte sa vo vasej poistovni na jeho vystavenie,prip.zatial jeho nahradu.
A uricite by som sa aj komercne poistila na vasom mieste.

sissy27
16. aug 2016

@fantaghiro21 v pohode si stíhate vybaviť online cestovné poistenie... štandardné zdravotné poistenie kryje aj tak len tie úplne najnutnejšie veci, aby im tam v prípade nešťastia neumrel a aj to treba vyhľadať lekára, ktorý je zaevidovaný v systéme verejného zdravotného poistenia (čo môže byť celkom problém)... takisto ti to nepokryje náklady na prevoz domov...

loginexistuje
16. aug 2016

Tak rychlo ti ho nevystavia ... maju na to 30 dni.

v kazdom pripade by som sa ale nespoliehala na iba verejne zdravotne poistenie ale urobila si aj komercne co v pohode stihate. Ak sa nieco stane, co i len banalita, taky jezko morsky v nohe a ked mas nahanat desiatky km lekara co osetri aj na verejne poistenie .. no tak to moze byt dost narocne takeho vobec najst...

zuz02
16. aug 2016

Suhlasim s nazormi vyssie. Pokial ste komercne poisteni, tak kludne zvladnete dovolenku aj bez preukazu. My sme uz treti rok boli v rezorte, kde je len komercny lekar. Nastastie sme ani toho nepotrebovali. Ale neviem si predstavit, ze by som pri nejakom uraze mala obiehat zdrav.strediska a hladat lekara, ktory ma osetri zadarmo na EP.

tyelde
16. aug 2016

neviem akú máte poisťovňu, ale union vydáva aj dočasné certifikáty na počkanie práve pre takéto prípady 🙂

stefi_k
16. aug 2016

Všeobecná zdravotná vydáva tiež dočasne potvrdenia do zahraničia, my sme ho maly na druhý deň.

hradnapani
16. aug 2016

@fantaghiro21 do chorvatska by som skor riesila komercnu poistku, to EP je skor tak na okrasu (v pripade, ze vo vasom letovisku nenajdete verejneho lekara, ale iba sukromneho). EP ti kryje len neodkladnu starostlivost vo verejnych (statnych) zdravotnych zariadeniach a tie tiez nie su vsade. Ja by som na dovolenku isla uplne kludne bez EP, ale za to urcite by som mala komercnu poistku (a vobec to nie je take drahe)

fantaghiro21
autor
16. aug 2016

Ahojte! Dakujeme za Vase rady a postrehy. Komercnu poistku mame uz par dni uzavretu. MYslela som si, ze EP kryje akurat ceny liekov, zakladne osetrenia, ale ako sa zda, asi je pravda kdesi uplne inde...Co je zadarmo, stoji asi aj za velke....... 🙂
@hradnapani
@stefi_k
@tyelde
@zuz02
@loginexistuje
@sissy27
@siska53
@vulka

vorkola
16. aug 2016

@fantaghiro21 Mne v unionke urobili na pockanie v TT