Európska kartička poistenca z Anglicka

zuzanna24
7. apr 2015

Prave mi prisla domov EHIC europska karticka poistenca, ktoru som si vybavila v Anglicku, kde momentalne zijem a platim si zdrav.poistenie. V Juni planujem ist na Slovensko na dovolenku, kde si chcem dat predpisat lieky u endokrinologa a chcem ist aj ku gynekologovi na beznu prehliadku, moja otazka znie, ci mi tieto vysetrenia tato karticka pokryje alebo je to cisto len na urazove poistenie cize ked sa nieco nepredvidatelne stane, nejaky uraz a podobne? Lebo pride mi divne, aby som si vsetky vysetrenia na slovensku znovu musela platit ako samoplatca ked si platim zdravotku tu v UK...Odmietam ist k akemukolvek lekarovi tu v Anglicku lebo je to neustale objednavanie a preobjednavanie a ku gynekologovi sa ani bezne nedostanem... jednoducho mam svojich stalych lekarov na slovensku tak chcem ist k nim.... Ma s tym niekto skusenosti? Dakujem

fairynika
7. apr 2015

ked som chodila domov na svk tak som si platila za vsetko ale to bolo uz davno ..aj kamaratka teraz bola doma a tiez si vsetko hradila :/ bola u internistu a tiez sa chysta na endokrinologiu a platit bude tak jej to aj na internom potvrdila

mihula
7. apr 2015

ja mam Europsku kartu poistenca z talianska.Na sk chodim bezne cez tuto kartu.V januari som bola na endokrinologii v Lubochni,len si ju prefotili a prefakturovali ukon cez taliansko.Ale poznam pripad kedy lekar nechcel osetrit,tak nastal krik a riesenie cez zdravotnu poistovnu.Potom to uz islo.Nesmies sa nechat len tak odpinkat

catrina_s
7. apr 2015

Ak mas europsku zdravotnu karticku, tak mozes navstivit akehokolvek lekara a navstivit ktorekolvek zdravotne stredisko, bez obmedzeni, malo by to kryt aj naklay, len nie som si ista, ci tam nahodou nie je nejka financna hranica.

mihula
7. apr 2015

financny strop tam nie je.Planovane operacne zakroky musis konzultovat so svojou zdr.poistovnou na zvlastnom tlacive.Aspon u nas to tak je.

kiki68
7. apr 2015

ide to, kamosi takto chodia bezne na SK k lekarom,kde chodili predtym. Tak snad nebudes menit endokrinologa a gynekologa ak vyhovuje a pozna ta roky. A urcite ze ak sa aj prefakturuje,tak tu poistovnu to vyjde lacno oproti tomu co sa uctuje napr. v UK, ved si porovnajte iba porody, tam by ste platili par tisic GBP a tu ohodnotia obycajny porod na cca. 500 eur.

zeriempizzu
7. apr 2015

@zuzanna24 v UK si zdravotku na tisic percent neplatis, neplati ju nikto.

Osetrenie mas cez EHIC v pripade potreby pri ochoreni ci uraze, ale urcite ti to nepokrije preventivne ci planovane osetrenie bez toho aby to to v UK autorizoval DWP. SK lekar ti kludne moze kartu neakceptovat a ziadat zaplatit hotovostne.