Euro mena - kúpa nehnuteľnosti

24. okt 2022

Dobrý deň,

idem sem s takou dilemou, všetko čo sa teraz deje s Europou, energie, pád Eura inflácia.
Riešime s manželom kúpu domu v hotovosti, ( predali sme dedičstvo a predávame svoj splatený byt) chceli sme novostavbu v Ba, lenže manžel zmenil názor, lebo sa dosť o celkovej situácii bavia v práci a teda prišiel s tým, ze ak má euro padnúť, lepšie je kúpiť nehnuteľnosť v krajine kde neprešli na Euro, čo u nás prichádza tým padom do úvahy Maďarsko a novostavba v Rajke. Čo si o tom myslíte? Čo môže vlastne spôsobiť pád Eura, ja tomu nerozumiem, je lepšie v prípade pádu Eura mať nehnuteľnosť v krajine s inou menou?

Ďakujem za názory.

mable123
24. okt 2022

Ja by som takto určite neuvažovala... Postavila by som si tam, kde by ma to ťahalo a či ja budem mať lepší zisk z predaja tam alebo tam o pár rokov je jedno. Peniaze nie sú všetko a tým, že euro teraz klesá neznamená že bude klesať aj o 5 alebo 10 rokov.

hiro
24. okt 2022

Euro pada voci dolaru. Takze by ste mali kupit nieco v USA ak predpokladate dalsi pad ktory bude trvaly. V pripade Madarska je to ale presne naopak. Euro voci forintu sa drzi a prave HUF pada (cele) roky. Takze tam by vasa investicia iba stracala na hodnote.

wade
24. okt 2022

Predpoklad, ze euro padne (resp. vykonnost krajin eurozony klesne) a Madarsko zazrakom prezije, je podla mna nespravny. Madarsko (ako aj ine krajiny Europy) su ekonomicky naviazane na najvacsie europske ekonomiky (napr. DE). Takze ak bude kriza v DE a SK, bude aj v Madarsku. Investicia do nehnutelnosti je urcite dobre rozhodnutie (hlavne ak si nemusite poziciavat). Ale ak neveris EURO, tak budes musiet ist ovela dalej ako do Madarska (US, Japonsko,..)

laurita285
24. okt 2022

Lol, kúpiť za HUFy je úplne najblbší nápad čo som počula za poslednú dobu. Rovnako aj kupovať v CZ za české je úplné barbarstvo.

beata_k
24. okt 2022

V Rajke? Nestacilo ponaucenie z corony, ze ked sa raz zatvoria hranice tak ste v prdely? A tiez doteraz nikoho ani vo sne nenapadlo, ze by sa v EU mohli hranice zatvarat. A ej hla, ono sa to stalo.

lopka1313
24. okt 2022

A vies si tam realne predstavit aj zit?
Lebo ja zijem v rakusku a ovela radsej by som zila v sr... Uz len taka blbost, ze donaska z ba (aj ked je to 5 km vzdusnou ciarou) je nerealna... Aj ked spotrebice vraj dovezu, ale ked bola corona a chceli sme chladnicku, tak cez koronu nedovazali, lebo nemozu ziadat od dopravcu, aby bol ockovany... Taxi je tiez problem. Alebo si budes volat madarsku zachranku/policiu/hasicov... Vies dobre jazyk? Vies vybavit pobyt a zvysne veci na uradoch? Ja nemecky neviem a v rakusku som tym padom analfabet - nic si neprecitam, nikde sa nedohovorim, esteze mam okolo seba ludi, co pomozu a prinajhorsom existuje apka na preklad a google prekladac... Mna tam drzi len to, ze viem, ze je to na kratku dobu a je velka pravdepodobnost, ze sa vratime spat na Slovensko...

jaroslav81
24. okt 2022

Tak to je veľmi hlúpy argument, že EURO padne...veď práve naopak, problémy majú štáty, ktoré euro nemajú, hlavne Maďarsko a Česko, majú omnoho vyššiu infláciu než my, takmer 20%

alex666
24. okt 2022

Určite by som takto neuvažovala. Pri kúpe nehnuteľnosti na bývanie treba brať do úvahy najmä to, kde chcem bývať, ci tam budem šťastná, ci je tam občianska vybavenosť atď...
Co sa stane s ekonomikou nikto nevie, no ja osobne mam určite väčšiu dôveru v EÚ ako v nejaké Maďarsko s Orbanom na čele.
A tiež, ako tu niekto správne podotkol, spomeňte si ako sa počas korony zatvorili hranice a ti ľudia z pohraničných oblasti sa ani nevedeli dostať domov. Môže prísť nejaká úplne iná situácia o ktorej teraz nevieme (ani pandémiu sme si nevedeli predtým predstaviť) a boli. Y ste v tom Madarsku/Česku v kybli.

zmrzlinka2021
24. okt 2022

Nie som ziadna analyticka, ale co sme boli v septembri v madarsku, ich mena si velmi vyrazne pohorsila oproti euru...
Nezmyselnymi dotaciami, stropmi a neviem cim co vychadza z chorej orbanovej hlavy si vyrazne dodrbavaju ekonomiku

Inak, do madarska, rajky a neviem kde by som nikdy nesla.... ono sa to nezda, ale madarsko je zaostalejsie oproti slovensku

ropucha6
24. okt 2022

Odbliadnuc od tohto nelogickeho napadu (ak neveris Eur, musis ist ovela dalej ako do Madarska), vies si tam predstavit byvat plus tie prakticke veci okolo?

autor
24. okt 2022

Ďakujem všetkým za názory, kedysi sme vážne uvažovali o Rajke, hlavne v minulosti kvoli priaznivým cenám nehnutelnosti..nejak sme sa ale potom začali sústrediť na okrajové časti Ba, už sme starší manželský pár s dospelým dieťaťom.
Popravde nemala by som som s tým až taký problém tam žiť, ale zas je pravda že netuším čo všetko to obnáša..a ďalej rečova bariéra..atď.
Ekonomika Maďarska mne nijak neprekáža, majú dokonca nižšiu infláciu, ak mám správne informácie a vyzerá to tak, že u nich nebude problém s energiami, respektíve s mega zdražovanim. Ale možno bude všetko inak, k pravdivym informaciam v tomto svete je ťažké sa dostať.

janne318
24. okt 2022

Treba rozlišovať investičnú nehnuteľnosť od nehnuteľnosti určenej pre potreby vlastného bývania.
V prvom prípade: nadobúdacia cena, náklady na údržbu, energie, náklady spojené s vlastníctvom nehnuteľnosti (dane, poplatky,..), ďalej (ne)možnosť zhodnotenia /rekonštrukcie, rentabilita, potencionálna návratnosť investícií či už formou prenájmu alebo predaja - a s tým spojená politická, hospodárska/ ekonomická situácia v tej-ktorej krajine, ich právny režim, bezpečnosť, atď. Tých faktorov je veeeľaaaa!
V druhom prípade: kde sa mi páči, čo sa mi páči, kde chcem žiť a prečo tam chcem žiť. To je myslím celkom jednoduché rozhodovanie.

judar
24. okt 2022

Na kupe nehnutelnosti v krajine kde nieje euro akurat sa da akurat tak dobre prerobit nez investicne zarobit a to vseobecne aj v krajine kde je € ak lebo je to tym padom zdvojena rezia a aj zdvojeny ciciak financii a od noveho roka to bude este horsie co sa tyka odvodov za prenajmy

laurar1
24. okt 2022

V oktobri inflacia v Madarsku vystupila na 20.1 %, co je udaj, ktory poskytol Madarsky statisticky urad. Teda neviem, kde si nasla, ze maju nizsiu inflaciu, jedine, ak to bolo porovnanie s Venezuelou. Medzirocny narast cien potravin je o 61 %, madari boli nuteny zrusit cenovy strop cien energii pre niektore domacnosti, urokova sadzba dana centralnou bankou je 13%, ocakava sa, ze v najblizsich mesiacoch stupne priblizne o 2 percentualne body. Mali predajcovia a vyrobcovia krachuju, maju vysoke ceny surovin, nemozu kvoli populistickym a nelogickym nariadeniam zvysit koncove ceny, Ano, zastropovali ceny pohonnych hmot, pomohlo to hlavne Slovnaftu a velkym cerpackam, male mali smolu. Ja netusim, kde ludia beru, ze Madarsko je raj v Europe. Tieto Orbanove populisticke vymysly znicia ekonomiku velmi rychlo. Ale ak ste presvedceny, ze je tam uzasne, nech sa paci, prestahujte sa.

hiro
24. okt 2022

"Ekonomika Maďarska mne nijak neprekáža, majú dokonca nižšiu infláciu, ak mám správne informácie" 🙂 Tak to veru nie...
https://www.aktuality.sk/clanok/sD0Tk4u/madarsk...
Madarsko 20,7%
Slovensko 13,6%
A to maju aj najvyssie hypoteky siroko daleko a to bolo v juni:
"Maďarská centrálna banka dnes šokovala finančné trhy razantným zvýšením základnej úrokovej sadzby. Zvýšila ju o 1,85 percentuálneho bodu na 7,75 percenta, Maďarsko tak teraz má najvyššiu základnú sadzbu v Európskej únii."
https://hnonline.sk/finweb/financie-a-burzy/960...
"Ekonomika Maďarska mne nijak neprekáža"
https://www.trend.sk/spravy/madarsko-nemusi-tri...
"Maďarsko získalo trojročný odklad splatnosti faktúr za plyn, ktoré by inak mali byť splatné v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov, uviedlo v pondelok vo vyhlásení maďarské ministerstvo pre hospodársky rozvoj. Pri cene tristo eur za megawatthodinu by to predstavovalo 3,5 až 4,5 miliardy eur, spresnilo ministerstvo."
Oni si totiz podpisali ten fix a s tym ako ide dolu forint nemaju na platby zan. Zle rozhhodnutie, bali sa ze plyn bude stat coraz viac. Plyn ale stoji coraz menej - dnes je uz za 151€:
https://www.kurzy.cz/komodity/pxe-zemni-plyn-gr...

autor
24. okt 2022

@hiro ďakujem za Váš čas a tento resers určite sa mu povenujem.

autor
24. okt 2022

@janne318 áno riešime aj dane, daň za nehnuteľnosť si myslím že na Sk bude onedlho likvidačná suma, v Hu netuším, nemám nič pozistovane, viac menej riesim v teoretickej rovine a preto píšem aj sem a som rada za všetky komenty..už mi Rajka nepríde až tak lákavá..

autor
24. okt 2022

@beata_k ak sa môžem opýtať ako to teda fungovalo počas korony? Ľudia žijúci v Rajke sa nedostali do práce do Ba,ani na základe pracovnej zmluvy?. A späť do Rajky na základe listu vlastníctva?

beata_k
24. okt 2022

Nie. Potom to uvolnovali, ale ked zatvorili hranice tak boli zatvorene.

beata_k
24. okt 2022

A este taka vec ako napr. sanitka. Ta pride len po hranice. Ak sa niekomu nieco doma prihodi musi si volat madarsku zachranku. Vies ty a vsetci doma madarsky? Ano, je tak kopec slovakov...ale nikdy nevies.

autor
24. okt 2022

@beata_k rozumiem. Ďakujem.

zemiakovysalat
25. okt 2022

Vie muz ze pred par rokmi sme tesili ze dostali za euro 270 forintov ?
Momentalne je Madarsko vo vatcisch srackach ako Slovensko. Kazdy trošku normalný odtial odchadzá...
🙈 je tam korupcia a nespokojnost obcanov, nie nahodou bolo 100tisic ludi na uliciach 23.oktobre. nežijem tam dobre. A ked padne euro, tak forint krasne potiahne so sebou...