Ahojte, poprosím info. Mám zainvestované vo finaxe. Ale keďže mám aj účet v SLSP - vraj cez georga je možné tiež zainvestovať do ETF fondov - a vraj pri jednorázových vkladoch je možné oproti finaxu dosť ušetriť. Tie jednorázové - je možné - vkladať nepravidelne, alebo? Ktoré etfka sa v SLSP "oplatia"? Na čo si dať pozor? Ďakujem za reakcie
Ja sama mam eic a iad.. nemenila by som
akosa da usetrit pri jednorazovych vkladoch v SLSP oproti Finaxu? Finax uz neberie poplatky za vklady.
@hellwant vstupne a vystupne su "nepodstatne" (ak su rozumne male)... zabijak su priebezne poplatky (z celej investovanej sumy rocne)... tusim finax 1.2% s dph (to sa asi zvysi buducinrokno dph)... slsp neviemnpresne, ale tusim 0.4%?... mozno to je v tom mojom linku hore... chapem, ze nie kazdy sa chce babrat s investovanim cez brokera, ale tie rozdiely v nakladoch su priepastne... (10 a viac nasobne)... ak tam raz bude mat 100.000 eur, uz to nebude ziadna sranda)... ukrajuje to z vynosu... vynos nikdy nie je isty, poplatky vzdy 🙂
@zic ale on pisal o jednorazovych väcsich vkladoch, ze su vyhodnejsie, tam nic nie je, nezalezi od vysky vkladu. Priebezne su ina vec. Ked pochytas zlavy mas ako ja 0.59% Dalej nezabudaj na rebalans, ak si ho nerobis, prevazia ti jedny akcie druhe v kapitalovom vyjadreni. Nevies, ci ho SLSP robi? Finax ho robi.
Dalsia vec, mnohi to nedavaju cez online brokerov, same info a spravy ako stupaju, ci klesaju akcie, ci komodity atd. , nedaju to emocne, vyberu, ci zacnu kupovat jednotlive akcie, ci cfd.
@sweet20 to je ale fakt slabota a prave pre toto je lepsi Finax pre ludi , co sa tomu rozumeju trochu , vôbec, alebo sa im nechce to riesit. Uz len to "dala ste si" ak sama, viditelne zle. Keby bol rozdiel do 5% ok, ale to je 16.3% od Michala, ja mam cez Finax 25.3% od zač. roka. Je to doslova fiasko, ked vam ujde az takto uspesny rok. To, ze mnohí maju cez podobne firmy ako Finax poplatok niekde okolo 0.4 % a Finax 1.2% ( 1.08 od 100k, od 500k 0.65%+ DPH) ma teraz len utvrdilo, ze kto vie investovat a rebalansovať aj napriek vyssiemu poplatku.
Ja mám aktuálne +28,88% cez toho Georgea v SLSP. Na to, že s tým nič nerobím, len sa tam prevádza mesačne daná suma, som s tým spokojná.
ďakujem za reakcie, tak slsp už je u mňa mimo hru - potom, čo som zistila, že si berú 1% z odkupnej hodnoty ETF ... zvažujem teraz XTB - ktorý sp500 odporúčate?
Ahoj, napíš mi ss. Viem ti poradiť.
Trosku "z blata do kaluze"... slsp je menej drahsia ako finax, ale ked uz ides riesit nanovo, asi sa ti oplati najst nieco lacne (eic, portu)... pozri si sama zoznam...
https://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.ph...