Dobry den, rada by som sa poradila ohladom zvoleneho uctu. Mam cez sprostredkovatela ucet c. 7, otvorila som ho prednedavnom. Vacsinou citam, ze luudia odporucaju ucet c. 2, tak si nie som ista, ci to pre mna nie je nevyhodne, zaroven ak by mi naozaj poskytoval aj servis v priebehu roka a pomohl zvysit vynos, tak beriem, ze si zasluzi byt ohodnoteny. Avsak ak by sa mi jeho sluzby nezdali, dalo by sa napriklad po roku zrusit ucet 7 a prejst na ucet c. 2? Aky by to malo na mna dopad, bolo by to velmi nevyhodne vzhladom k opatovnym vstupnym poplatkom? Investujem 150 € mesacne. Dakujem za rady.
tu sa pripnem aj ja...viem že rozdiel je v sprostredkovateľských poplatkoch....
Dobrý deň,
Ak požiadate svojho poradcu o zmenu účtu, zmena je možná aj bez poplatkov. Ak by vám poradca účtoval poplatok za zmenu účtu, určite by som sa zamyslela nad kvalitou jeho služieb a zvážil možnosť vyhľadať iného poradcu.
Účet č. 7:
Tento účet je určený pre investorov, ktorí hľadajú plnú podporu sprostredkovateľa, vrátane pravidelných konzultácií a aktívnej správy portfólia. Má najvyššie poplatky, ale „mal by“ poskytovať najväčšiu mieru servisu a aktívnej podpory. Tu však už ide o kvalitu služieb, ktoré vám poradca skutočne poskytuje. Môže sa stať, že namiesto výberu konkrétnych fondov vám poradca odporučí celkovú stratégiu, ktorá nemusí byť pre vás najlepšia z hľadiska poplatkov alebo výnosov. Preto je dôležité sledovať, či vám jeho služby naozaj prinášajú hodnotu, ktorú očakávate.
Účet č. 2:
Tento účet je atraktívny pre investorov, ktorí chcú minimalizovať poplatky a spravovať si investície samostatne. Je vhodný pre tých, ktorí nepotrebujú pravidelnú podporu a chcú mať kontrolu nad svojimi investíciami. Nevýhodou je absencia poradenstva, čo znamená, že budete musieť sami sledovať vývoj trhu, upravovať portfólio a robiť investičné rozhodnutia. Toto môže byť časovo náročné a vystavujete sa riziku nesprávnych rozhodnutí, najmä ak budú ovplyvnené emóciami, napríklad počas trhových výkyvov.
Účet č. 6:
Existuje aj kompromisný účet č. 6, ktorý predstavuje strednú cestu medzi účtom č. 2 a účtom č. 7. Poplatky sú tu nižšie ako pri účte č. 7, ale stále máte určitú mieru podpory a poradenstva. Tento účet by mohol byť vhodný, ak hľadáte rovnováhu medzi nákladmi a servismi.
V konečnom dôsledku je dôležité, aby ste si zvolili účet, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a očakávaniam. Ak máte pochybnosti o prínose služieb svojho poradcu, nebojte sa poobzerať po iných možnostiach. Dobrý poradca by vám mal byť schopný preukázať, že jeho služby prinášajú pridanú hodnotu, ktorú hľadáte. Ak sa rozhodnete pre zmenu účtu, malo by to byť bez zbytočných poplatkov.
Ak by ste potrebovali ďalšie informácie alebo sa poradiť o konkrétnych možnostiach, pokojne sa ozvite.
@patrik_chrappa dobrý deň, môžem sa prosím opýtať ako sa dá vybrať z EIC účtu? Mame účet č.2, s finančným poradcom nie sme vôbec v kontakte, keď sa rozhodnem vybrať nejaké peniaze a zadám to v aplikácii, musí mi prevod potvrdiť aj finančný poradca? Musím ho pred výberom kontaktovať, alebo to viem vybrať aj bez neho?
@66simonka66 v eic prikaz vygeneruje poradca a ty to len potvrdis.. preco nie si s nim v kontakte? Pri investiciach to je dolezite.. ako aj pri vsetkom 😐
@66simonka66 Dobrý deň,
Peniaze z vášho EIC účtu si môžete vybrať aj samostatne, ale proces je trochu zložitejší kvôli byrokracii. Je potrebné správne vyplniť formulár "Všeobecný pokyn" a váš podpis musí byť overený notárom, aby sa potvrdilo, že ste skutočným vlastníkom účtu. Cez aplikáciu to musí potvrdiť aj poradca, resp. prichystá vám pokyn ktorý vy v aplikácii/webe potvrdíte.
Ak využijete pomoc finančného poradcu, celý proces sa dá vyriešiť za pár minút prostredníctvom mobilnej aplikácie/webu . Ak by ste mali záujem, so ochotný vám pomôcť s vyplnením formulára, prípadne ako sa to dá cez aplikáciu bez kontaktovania svojho poradcu.
@patrik_chrappa Dakujem Vam velmi pekne za obsirnu odpoved.
@patrik_chrappa ďakujem veľmi pekne za radu a za pomoc, momentálne neplánujeme vybrať, len sme sa minule s mužom zamysleli nad tým, že čo by sme robili, keby chceme peniaze vybrať, na finančného ktorý nám to zakladal nemáme ani kontakt, možno niekde na internete by som nasla. 🙂 pri zakladaní účtu sme sa o výbere nebavili a vôbec ma nenapadlo sa na to opýtať.
Co je cislo 2 a 7? Ja investujem tiez cez eic ale neviem co je 2 a 7.. vies to vysvetlit?