Dobrý deň.
Potrebovali by sme poradiť ohľadom daní pri práci vo Švajčiarsku. Partner prvých 6 mesiacov bol živnostníkom, pôsobil len na Slovensku,potom živnosť zrušil. Druhých 6 mesiacov pracoval pre Slovenskú firmu vo Švajčiarsku, dane a odvody sa mu počas tohto obdobia odvádzali aj na Slovensku aj vo Švajčiarsku. Je možné ich žiadať späť? Zo Slovenska či zo Švajčiarska? Má nárok na daňový bonus na dcéru? Nemáte s tým niekto skúsenosti? Prípadne vie niekto poradiť účtovníčku v Leviciach, ktroá by si s tým vedela poradiť?
Ďakujem pekne
@mam132 partner podá DP typ B, nakoľko mal živnosť.
A do DP pôjdu príjmy zo živnosti, príjmy zo zamestnania - potvrdenie od slovenského zamestnávateľa, + od švajčiarskeho kedže píšeš že tam mal tiež príjem a sťahovali mu dane a odvody ..
švajčiarske príjmy vyjme , nakoľko platí zmluva o zamedzení dvojitého zdanovania ...
a ak mal zo živnosti príjem vyšší ako 2112 e alebo príjem zo zamestnania vyšší ako 2112 e tak si môže uplatniť DB na dieťa za celý rok.
ďakujem za reakcie 🙂 a náhodou mi neviete poradiť či sa nedá tie "dane" žiadať späť od Slovenska (myslím ten polrok ) a nechať ich zaplatené vo švajčiarsku, ci je tam v budúcnosti možnosť poberať napr. Dôchodok zo Švajčiarska? Pretože na výplatnej páske má každý mesiac rozpísané čo je odvedene do Sk a čo do Švajčiarska...
Oka 🙂 tak idem hladat nejaku uctovnicku co uz mala taketo pripady 🙂 Ďakujem
@mam132 no podla mna to bude tak ze kedze na sk je vyzsia dan tak tu vo svajci mu odpocitaju tu nizsiu a na sk doplacal ten zvysok. to je jedine logicke vysvetlenie pre mna. Mam znamych co robili pre cesku firmu tu vo svajciarsku ale tu ich nezdanovali no mali cesky plat plut diety, zaplatene ubytovanie, tvoj manzel tu bol dlhsie takze mozno preto je to tak. Nevies nahodou mal tu aj neake povolenie? Danovy Bonus neviem nepoznam to. Co sa dochodku tyka tak ak mu tu odvadzali aj do penzijneho fondu tak by mu mal prist teraz vypis z toho fondu ze kolko tam ma. A o to si moze ziadat ked dosiahne dochodkoveho veku, aj ked neviem ako to mal on riesene. Nemozes rozpisat co konkretne mu mesacne strhavali nejde mi o sumu ale o tie skratky na svajciarskej vyplatnej paske
Skôr ako na koníku, treba použiť google a prípadne poradu... Inak podáva sa DP B (ako sa písalo). Keďže dane boli PREUKÁZATEĽNE odvedené (treba preštudovať zmluvu, poradiť sa v SK firme, ktora manzela poslala do zahranicia, určite majú s tým prax) mali by sa normálne vyňať z príjmov, nebude sa zdaňovať druhý krát, ale ani to nik nebude vracať... (najlepšie bude, pekne spísať dopyt a zaslať ho na daňový úrad ... financnasprava.sk)
Má nárok na daňový bonus ak splnil podmienku príjmu minimálne 6x min.mzdy... rocne.
Na porade maju dovolenku :D ale zajtra pohladam pasky a skusim napisat ze co myslim .. smusim ist uspat dieta :D a sidlo firmy je 300 km odo mna a ja s malou a v siedmom mesiaci sa chcem vyhnut motaniu hore dole...
@mam132 existuju telefony a email
príjmy zo švajčiarska? poradí niekto? Mám tlačivo Lohnkonto rok 2014 a neviem, ktoré z položiek mám dať do zdravotného a čo do sociálneho poistenia, aby mi vyšiel základ dane, ktorý by som vyňala z príjmov. Je tu uvedené:
Monatslohn 7440,90,
Verpfegung 3333,20
Abzug Verpflegung -3333,20
Mahlzeiten 1420,15,
Uberzeit 509,20,
Feriengeld 824,10
Krankenkasse -941,55
Kinderzulage 1587,60
div. Abzuge -186
Vorschuss -2400
Bruttolohn 11089
Auszahlung 6142,35
AHV-Abzug 571,10
ALV1-Abzug 122,00
UVG-Abzug 183,75
BVG-Abzug 173,55
KTG-Abzug 33,30
Quellensteruer-Abzug 9,95
Rozpísala som to, snáď by to pomohlo neskôr aj niekomu inému 🙂 Ak by niekto vedel, čo s čím spočítať, budem rada, ďakujem
@bubelko takže v slovenskom DP typB (lebo mám aj živnosť), dám na riadok 34 úhrn príjmov 11089, r. 35 bude 941,55 + 571,10 a potom základ dane bude 9576,35, ktorý potom vyjmem. Samozrejme v eurách. Je to takto správne? Ostatné údaje z tohoto potvrdenia nie sú pre slovenský daňový úrad podstatné?, keďže už sa daň odviedla vo Švajčiarsku? ďakujem za pomoc
Ahojte dievcata prosim o radu vie mi niekto poradit moj ex zije vo Svajciarsku a ma tam aj svoju firmu kedze sme sa rozisli a ja s dietatom zijem na SK kto v nasom pripade ma narok na danovy bonus ?Tu na sk mi na URPS vravia , ze mam narok ja ale ako to v tomto pripade vybavit ked uz s otcom dietata nekomunikujem?Dakujem za kazducku radu
Este ak by tu bola nejaka dobra dusa co sa rozumie ja totiz nepoberam ani danovy bonus ani pridavky na dieta a ani vyzivne
Moja druha otazka by znela takto kde sa obratit ked mi ex ako platitel pridavkov zadrziava a neposiela dalej moje vyplnene papiere zo SK na platenie pridavkov?
@cawes Dobrý deň viem ze sa idem pýtať na inú tému tak mi to prepáčte. Pracujem už 3 mesiac a kolegovia 5 mesiac vo švajčiarsku a doposiaľ nám neprišli kartičky poistenca zo swiky ani aha kartičky. Zamesnavatel povedal že nás osetria aj bez nej.Chcem sa spýtať ci je mozne aby neprišli lebo predtým u iných zamesnavatelov to tu bolo do mesiaca.Je možné že to neplatí za nás. Ďakujem
@orakula osetria ta aj na zaklade ausweisu ze si poistena t.j. Papier kde mas police nr... Ak vam karticky neprisli napiste do poistovne a informujte sa, co sa tyka ahv karticky musel vas nahlasit ale ak uz ahv kartu mas zmenou zamestnavatela nemysis dostat dalsiu...pretize ahv cislo je stale to iste.je aj na povoleni. Ak chces vediet ci zamestnavatel za tebe odvadza staci napisat do ahv a poziadat o vypis...
Ďakujem pekne
Chcem sa spýtať sa sa vratit dan aj za 4mesiace co som teraz robila vo švajčiarsku. Alebo sa da aj spetne vratit cca 2 roky dozadu.A možno sa to ani nedá.
Áno ale aj roky do sadu co sme tu robili.V nemecku sa to dá.
Na sk nie
Ďakujem
Ahojte.. Potrebujem poradiť..Viete niekto kto je to s daňami z príjmu v Lichtenštajnsku?? Počula som a aj čítala že tam je nižšia ako v eu..7%? Potom zvyšok sa dopláca tu na svk?? Aký je tam postup? A ešte aj viete koľko je tam odlúčenie od rodiny? Ďakujem
@mam132 zo Svajciarska spat nic nedostane...svajciarsko ani nema so slovenskom zmluvu o dvojitom zdanovani,...takze na slovensku si bude musiet podat danove priznanie a a do danoveho vlozit prijem plus uz odvedene dane vo svajciarsku, samozrejme preratane kurzom...co sa tyka danoveho bonusu to ti neporadim...