Druhý pilier

bubuzu
1. mar 2024

Ahojte, čaute. Je tu niekto, kto je szčo a má pred 40-tkou a preto, dokým sa dá, vstúpil do druhého piliera? S tým ale, že neplatí soc.poistenie. A teda mu do piliera nič neodchádza. Ako to je? Niekde som totiž čítala, že po vstupe je potrebné ho akoby otvoriť platbou a až potom začne existovať.

jarka_black
1. mar 2024

@bubuzu Zmluva sa založí podpisom. Nezruší sa, ak tam nič Soc. poisťovňa nepošle. Ani vtedy, ak tam bude dlhodobo 0 €. (Ak si dobre pamätám, zmluva 3. piliera sa zruší, ak doň nepríde žiadna platba do 2 rokov).
Ak si chcete existenciu 2. piliera posichrovať, pošlite si tam dobrovoľný príspevok napr. 20 €. Agent za založenie zmluvy 2. piliera dostane províziu až keď príde prvý príspevok zo Soc. poisťovne.
A čo odporúčam najviac, je posielať si malé dobrovoľné príspevky už odteraz - totiž ten dlhý investičný horizont 25 rokov je veľké plus. Treba mať ale napamäti, že tieto peniaze sú fakt určené na dôchodok a nedajú sa vybrať. Pre tento prípad je vhodnejší 3. pilier, kde po 10 rokoch môžete zhodnotené úspory vybrať. Osobne som ale za absolútnu disciplínu v 3. pilieri - teda nesiahať na úspory.

milosbubniak
1. mar 2024

Založiť môžeš a nemusí tam chodiť nič, nikdy nevieš kedy bude nejaký odvod do socialky, potom to eventuálne využiješ 🙂 Čo sa týka vkladov, tu nebudem súhlasiť s Jarkou, neposielal by som tam nič z vlastného vrecka, na to sú vhodnejšie samostatné investičné produkty, kde sa k peniazom človek vie kedykoľvek dostať a nezamkne ich tam až do dôchodkového veku.

jarka_black
1. mar 2024

@milosbubniak Je to o postoji a disciplíne. Súhlasím s Vami, že likvidita je u iných foriem investovania podstatne vyššia. Pre niektorých ľudí je zas vhodné, aby mali peniaze na dôchodok nedostupné, aby ich predčasne neminuli.
Takže, @bubuzu, ako to vidíte a na čo sa cítite. @milosbubniak dobre povedal.

bubuzu
autor
1. mar 2024

@jarka_black vďaka za odpoveď.

bubuzu
autor
1. mar 2024

@milosbubniak vďaka