Dobrý deň prosím vás dnes banke mi vraveli ze si mam dat ku účtu druhý pilier že je to zadarmo je to tak? Môžte mi to niekto vysvetliť
@simona745 V banke ( v kom, com), nie banke (komu, comu). A u nich priamo asi tazko, na to potrebujes nejaku dochodkovu spravcovsku spolocnost. Cize mozu ta v SLSP lakat do nejakej "ich". Tak ako ked nukju zivotne poistenie, tak maju poistovnu, s ktorou spolupracuju.
https://www.employment.gov.sk/sk/socialne-poist... tu si precitaj podrobnosti o co ide, ako sa prihlasis, co to pre teba znamena, atd.
@simona745 ahoj su banky ktore maju dochodkovu spravcovsku spolocnost a tak ti to ponukli. ano je to zdarma iba sa tvoje odvody z tvojho prijmu, ktore idu do socialky rozdelia cast do statu a tusim 6% na 2 pillier. Ja ti to odporucam tiez mam v axe daj si indexovy negarantovany fond ak si mlada lebo ak v nom budes aspon 10 rokov dobre ti zarobi. ja ho mam vyse 5 rokov a krasne mi zarobil. Urcite teda odporucam a zvol si opravnenu osobu pre pripad smrti zdedi tvoje peniaze , ak by si nemala opravnenu potom to ide do dedicskeho konania zdedia tvoji pribuzni.
@simona745 ahoj ja idem zajtra do VUB pretože mi minuly týždeň volali, že majú pre mňa nejaké výhodné produkty. Tak som sa hneď cez telefón opytala aké produkty to sú pretože kvôli pôžičke alebo podobnej hovadine by som tam nešla, nemám záujem o to. Ale pani má zaujala tým, že mi ponúkla aby som si u nič založila druhý pilier, niektoré banky to ponúkajú. Napríklad tatra banka mi to neponúkla a ani to nemajú podľa mojho zisťovania. Čiže vyzerá to tak, že niektoré banky majú v ponuke aj takéto produkty
@dominicka28 nie banky, to su DSS, ktore II. pilier "poskytuju" a banky im to sprostredkuju.
Aj TB ma cez UNIQUA podla mna... kedze v nej mi kopu veci naponukali.
A inak nie II.pilier nie je zadarmo dievcata... II. iplier je sluzba DSS, kde sa odvody do socialknej poistovne rozdelia (to co ide od zamestnavatela) medzi SP a DSS. A su tam poplatky, ale tie sa netahaju z uctu v banke, ale z tej sumy, ktora je odvadzana do DSS.
Baby a vy ste ZA II. pilier? Ja neviem, už raz som to tu rozoberala, ale stále sa akosi neviem rozhodnúť a rozkývať
Ano mne to tiez ponukali v slsp, spolupracuju s NN spolocnostou... No ja uz som mala zalozene v Axe 😃
Ja mam II. pilier od zaciatku ako sa zaviedol, vobec som ani len nerozmyslala, si ho "nedat" :D aj III. pilier mam zalozeny. No uvidime co z toho bude :D
Baby, nedajte sa oblbnúť úžasným ponukám bánk. Núkajú Vám nie to, čo je pre Vás najlepšie, ale to, čo je najlepšie pre nich. Na trhu sú dlhodobo jednotkou v 2. pilieri spoločnosti Uniqa (donedávna AXA, došlo k ich zlúčeniu) a NN. Ťuknite si napríklad sem: https://www.financnykompas.sk/dochodok-2-pilier a uvidíte porovnanie výnosov jednotlivých dôchodkových správcovských spoločností. Rozdiely môžu byť aj celkom výrazné. Mladým ľuďom sa odporúča jednoznačne indexový fond, nakoľko do dôchodku majú ešte ďaleko, môžu si dovoliť viac riskovať, a teda aj viac získať. S pribúdajúcim vekom sa potom druh fondu mení na konzervatívnejší = menej výnosný, ale aj menej rizikový.
@simca06022011 jasne už chápem. Ale chcela som povedať to, že tieto služby dostať aj v banke. To už, že to len sprostredkúvajú som nevedela. Budem vedieť nabuduce ďakujem😊
@1342 😂 no tak si to dobre pozri 🙂
Na starobné poistenie sa mesačne odvádza 18 % vymeriavacieho základu (zamestnávateľ + zamestnanec), z toho aktuálne 12,75 % ide do Sociálnej poisťovne (I. pilier) a 5,25 % ide do II. piliera (zvolená DSS). Tento pomer sa každý rok mení o 0,25 %, čiže výška príspevkov do II. piliera postupne rastie až na konečných 6 % v roku 2024 (vtedy do I. piliera pôjde 12 %). Kedysi boli 1:1, čo sa štátu, pochopiteľne, nepáčilo. A "zadarmo" to rozhodne nie je. Dôchodkové správcovské spoločnosti vyberajú tri druhy poplatkov: poplatok za správu dôchodkového fondu (maximálne 0,3 percenta majetku v dôchodkovom fonde ročne). Druhým je poplatok za vedenie osobného dôchodkového účtu (max.1 % zo sumy prijatých príspevkov). Tretím je poplatok za zhodnotenie (desať percent z objemu zhodnotenia majetku dôchodkového fondu v príslušnom období, vzorec pre výpočet je daný zákonom). Keď si však porovnáte výšku dôchodku ľudí čisto z I. piliera a ľudí s rovnakým príjmom v produktívnom období, ktorí majú I. a II. pilier, rozdiel je zjavný. Ideálne je mať zriadený II. pilier v kombinácii s III. (doplnkové dôchodkové sporenie), najmä, ak Vám do 3. piliera prispieva ešte aj zamestnávateľ. Príspevky do 3. piliera do výšky 180,- Eur ročne si navyše viete uplatniť v daňovom priznaní ako nezdaniteľnú časť základu dane, získate teda 2x.
@nafka0483 ano je to tak rozdiel vsak je ze ak nemas druhy pilier vsetko ide statu zomrieme a ide to statu , takto to zdedi niekto. Teraz ori dovrseni dochodkoveho veku zakon urcuje vyplatit to jednorazovo , toto sa moze zmenit politici o tom uvazuju , ale za mna ma to olus v tomze to neprepadne statu.
@simona745 Druhy pilier myslis dochodkove sporenie? Co s tym ma banka a tvoj ucet?