Na začiatok musím skonštatovať, že som pátrala po internete a prečítala kilometre textu, aj tak mi to nie je jasné. Takže vec je takáto. Od septembra 2012 som zamestnaná ako SZČO-autor (prvé odvody som platila od júla 2014). Pred SZČO som bola dva mesiace na úrade práce po vysokoškolských štátniciach (mgr. jún/2012). Neprihlasovala som sa do žiadneho dôchodkového piliera, netuším či som mala. Každopádne od 1. marca 2016 som prešla na TPP. Idem sa teda prihlásiť do tretieho piliera, keďže naša firma túto možnosť ponúka, ale čo s druhým pilierom. Niekde sa píše, že kto bol v roku 2012 prvýkrát zamestnaný sa do druhého piliera musel prihlásiť, ak tak neurobil, prihlásila ho niekam sociálna poisťovňa. Vzťahovalo sa to aj na SZČO? Lebo ja nikde nie som, chodili by mi predsa výpisy. Tak teraz čo. Normálne si vyberiem DSS, dôjdem tam, že dobrý deň ja som doteraz nikde nebola idem sa k vám prihlásiť alebo? Započítaval sa mi vôbec niekde ten tri a pol ročný status živnostníka? Ja som z toho jeleň, prosím vysvetlite mi to niekto zrozumiteľne, ďakujem.
Áno, normálne si vyberte DSS, zájdite tam a tam vám poradia. Prihlásiť do DSS sa môže každý mladý človek, ktorý má menej ako 35 rokov. Tie roky, čo ste boli ako SZČO a platili odvody do sociálnej poisťovne zostanú tam a budú sa Vám raz rátať do dôchodku. Veď aj keď budete v II. pilieri odvody naďalej budete platiť do sociálnej poisťovne, ktorá ich potom prerozdelí do Vašej DSS. Ak uzatvoríte zmluvu s niektorou DSS, tak oni to posielajú do sociálnej poisťovne. Ak ste začali podnikať v roku 2012, neplatili ste odvody v tom roku ale ako Vy píšete až od roku 2014, takže sociálna poisťovňa v tom období Vám nemohla vybrať DSS, keďže ste neboli povinná platiť odvody do soc. poisťovne. Dúfam, že som trošku pomohla.