Druhý a tretí pilier

30. okt 2022

Ked môj vtedy priatel, teraz manžel napisal ze 2 a 3 pilier bude vyplateny jeho otcovi keby sa mu nieco stalo, teda v pripade umrtia mozem ja ako manzelka do toho zasiahnut? Mame aj deti

luliu
30. okt 2022

Prečo to nezmení?

kajkajanka
30. okt 2022

Normálne sa to dá zmeniť. Aj my sme s manželom mali pred svadbou inak a potom sme sa rozhodli dať to na polovicu deťom v prípade,keby sa niečo stalo. Skús sa s ním porozprávaj a choďte to zmeniť,inak nemáš žiadne právo.

mirkava
30. okt 2022

On to musí zmeniť

sasa1310
30. okt 2022

😅čo ty chceš meniť? meniť môže len sporiteľ

basska_b
30. okt 2022

Zmenit to moze jedine on. Je to jednoduchy ukon, ale treba na to mysliet. Pokial tam ale stale chce mat otca, tak to nezmenis. Dobre ze vravis, ja som tam tusim dala moju mamu 😂 vlastne ani neviem, ci som to zmenila. Bola som slobodna a nevedela som, ze koho dat. Hadam nebude muz moc zduty, kedze o tom nevie

0silvia0
30. okt 2022

Aj si ho na to upozornila, ze by bolo fajn prehodit na manzelku alebo deti?
A ty mas svoje piliere na koho napisane?

autor
30. okt 2022

@0silvia0 ja nemam 2 ani 3 pilier ale chystám sa na to

0silvia0
30. okt 2022

Ok, ale povedala si mu?

autor
30. okt 2022

@0silvia0 este som ho priamo nekonfrontovala pretoze som toto zistenie zapocula medzi recou dnes na návšteve.

0silvia0
30. okt 2022

Popros ho o radu, ze koho mas napisat ako dedicov tvojich pilierov, ktore sa chystas zalozit.

jarka_black
30. okt 2022

Súhlas so @0silvia0 . Keď si budete zakladať svoje dôchodkové sporenie, otvorte túto tému v rámci vzájomnosti - uviesť sa vzájomne ako oprávnené osoby na tie účty.

jarka_black
30. okt 2022

Každopádne je lepšie mať životné poistenie, pretože to si viete vyskladať na mieru. Dôchodkové účty nedokážu pokryť riziká a napr. zabezpečiť rodinu, ak jeden z rodičov ochorie alebo zomrie. Ale k téme: máte moju podporu, nech sa to podarí zmeniť.

hellwant
31. okt 2022

@jarka_black Teraz ste myslím spojili 2 rôzne veci dohromady. Pokiaľ viem spravne- ak sa to nemenilo- tie peniaze sa prehodia na dôchodkovy ucet dedica(minimalne 2 pilier). A nie, že ked zomrie môžete preklenúť isty cas vypadku príjmu, na to skutočne slúžia poistky ako píšete. Toto sluzi, ak jeden zomrie skôr ako dozije dôchodkovy vek, tak jeho dedic bude mať vysši dôchodok, ci môze odíst skôr, keďže dosiahne potrebny nasobok na poberanie dôchodkových davok v skoršom veku.

jarka_black
31. okt 2022

@hellwant Tak. Mňa to napadlo iba na okraj, keď som si ešte raz prečítala vetu "Máme aj deti"... obava autorky, čo s nimi bude. Preto som to okomentovala aj z inej strany, v zmysle, že peniaze z dôchodkového piliera nedostane vyplatené kedykoľvek a určite nie sú na preklenutie ťažkého obdobia.

mogaa
31. okt 2022

ty ako manželka do toho zasiahnuť nemôžeš.....je to len na ňom koho tam zapíše ako ďaľšiu osobu....zmeniť to vie, ale o zmenu musí požiadať on ako sporiteľ

zmrzlinka2021
31. okt 2022

Prosim ta, predtym ako napises otazku na MK, normalne komunikuj s manzelom.

ako ti tu my pomozeme?
toto je o vas dvoch?

moj manzel mi len pred par mesiacmi oznamil, ze niečo z toho prepisuje na mňa - daval si ho, este kym sme sa nepoznali, ako dediča dal surodenca.

zuzanockamt
31. okt 2022

Piliere nespadajú do dedenia, takže ak sa rozhodol napísať to na otca, je to jeho vec. Môže to zmeniť na základe svojej dobrovoľnosti. Predpokladám, že budeš do neho rýpať a nútiť, aby to prepísal na teba, aby si náhodou o niečo neprišla.

draik
31. okt 2022

@hellwant
Len či sa vo svojich úvahách vo veci dedenia nemýlite. Pozrite si to.

hellwant
31. okt 2022

@draik kukol som to a mate pravdu, vyplati sa a az dedic sa rozhodne, ci to chce previest na svoj dôchodkovy ucet. Takze ich môže aj minúť.

harsesis
31. okt 2022

Ak budete potrebovať poradiť ohľadom 2./3. ( výber spoločnosti , výber fondu ,…) pilieru tak mi kľudne napsite rad pomôžem