Druhé dieťa a financie

termuk
19. sep 2023

Ahojte. Chcem sa opýtať tých čo majú aj druhé dieťatko, či je to veľmi veľký finančný rozdiel oproti tomu mať len jedno dieťa. Chcela by som druhé dieťa, veľa známych vraví že to druhé sa pri prvom už takpovediac "zvezie" ale zaujímajú ma aj iné pohľady na situáciu. Doba nie je ľahká, materská tiež nízka a manžel veľmi nesúhlasí s druhým dieťaťom. Žijeme v podnájme, chceli by sme sa osamostatniť ale ja mám pocit že ak nebude teraz druhé tak už nikdy. Ja som ešte rok na materskej s prvým dieťatkom a teda vidím to na najlepšie riešenie keby som pokračovala plynule do druhej materskej. Čo myslíte?

girlie_konik
19. sep 2023

@termuk áno, je to finančne cítiť. Jasne, niečo podedia, niečo už vieš že ti netreba kupovať, ale väčšina výdavkov je fixna a teda platíš 2x

anjelicek26
19. sep 2023

Ziadne dieta sa "nezvezie"... oblecenie ti nemusi vyjst na sezonu ani pohlavie, strava je vzdy +1 clen, kupujes viac, varis viac, ked prijdu kruzky tak samozrejme kazde dieta platis zvlast, reziu v skole a skolke platis zvlast, vyssia spotreba energii, darceky kupujes 2x, auto dve autosedacky, tento vyrok som nikdy nechapala...

kvetinka75
19. sep 2023

neviem ako staré máš prvé dieťa a či je to chlapec alebo dievča. Zopár vecí to druhé dieťa ponosí po prvom. Ale neskôr pôjde všetko 2x. Poplatky -škôlka, škola, príp. krúžky. Strava - deti budú jesť viac a viac. Oblečenie, neskôr neoblečieš chlapcovi po dievčati alebo oopačne. Topánky by som tie ,,nededila,,. Pôjdete na dovolenku, to všetko sú výdavky na vyše. Mám síce iba jedno dieťa ale viem si zrátať náklady a na druhé by boli cca rovnaké. Druhé dieťa sa určite nezvezie popri prvom. Ako som písala, možno prvé mesiace, keď ,,zdedí,, oblečnie, príp. hračky.

anjelicek26
19. sep 2023

Na druhej strane nie si na materskej potom vecne... casom sa prijmy rodiny zvysia, ked budu dva platy...

kvetinka75
19. sep 2023

@anjelicek26 to nie, len si treba zrátať aj tie platy, či utiahnu a ako utiahnu tie zvýšené náklady. A čo aj v prípade, ak by sa príjem z nejakého dôvodu znížil alebo by vypadol.

lenka.25
19. sep 2023

V dnešnej dobe bábätko nie je finančne náročné , dajú sa kúpiť relatívne lacné veci od výbavičky , plienok , hračiek atď ...ALE , ja osobne by som najskôr riešila vlastné bývanie a nie ťahať sa s dvomi deťmi po podnájmoch ., Tie skutočné výdavky prídu , až keď príde škola, krúžky atď ...

diewcatqoo
19. sep 2023

Ak by som bola v podnajme, nesla by som do druheho dietata.

guiseppinka
19. sep 2023

Nizka materska/rodicak? Si robis srandu? Na svk mas porovnatelny alebo o nieco malo vyssi rodicak ako v at... ak ste obaja nastaveny na druhe, tak by som sla do toho, lebo ist teraz do roboty, poriesit vlastne byvanie, vziat mega hypo a potom ist zase na matersku a klesnut s prijmom... a nikde nie je napisane, ze musis byt doma cele 3 roky... mame deti 3 (2+1). Oblecenie tocime v rodine, medzi kamaratkami, funguju rozne bazare... teraz ako nastupil prcek do skolky a uz nemusim platit jasle, tak je to super... a co bude dalej sa uvidi... keby som mala rozmyslat, ze kolko ma budu stat deti o 15 rokov, tak ich nemam nikdy...

andrejkap123
19. sep 2023

Ak by som bola v podnajme nesla by som ani do prveho a vobec nie do druheho…. Vyrieste si vlastné byvanie najprv, a druhé pride po tom. Vobec nie je problem ist na pol roka spat do práce s tým ze otehotnies hned… kolko kolegyn som tak mala…

zuzulka558
19. sep 2023

Ja som sa zviezla len,, hračky po kamarátkinej malej aj oblečenie ktoré nebolo zničené,, obidve sú októbrové len dva roky rozdiel,, ale aj sme kupovali ak sa nám niečo páčilo, no určite menej ako pri prvej tam sa kupovalo úplne všetko a teraz to ma ale mladšia a mala to aj kamoškina malá co sa týka hraciek

kvetinka75
19. sep 2023

a v prvom rade tiež by som riešila najskôr vlastné bývanie. Ja sa manželovi ani nečudujem že nechce druhé dieťa.

@lenka.25 bábätko nie je finančne až tak náročné. Ale neskôr sa náklady zvýšia oveľa viac. A nedajbože ak prídu nejaké zdr. problémy, intolerancie. Treba aj na takéto veci myslieť. Neviem aké majú platy, aby sa nestalo, že budú žiť od výplaty k výplate, alebo bude zháňať ešte jednu robotu. Je rozdiel zarobiť 800 eur a 1500.

lenka.25
19. sep 2023

@kvetinka75 mne to vysvetľovať nemusiš , ja bez vlatsného bývania by som nešla ani do jedného dieťaťa , nie to ešte do dvoch

ropucha6
19. sep 2023

Zvezie sa mozno tak babatko, ak mas nejaku vybavu…ale vacsie dieta urcite nie. No v prenajme by som na to ani nepomyslela a navyse, ked muz nechce. Co ked ostatnes sama s dvoma detmi v prenajme?

andrejkap123
19. sep 2023

@ropucha6 alebo ju z podnajmu vyhodia lebo hocico… napr predaj bytu, majitelovi sa nebude pacit ze druhe dieta atd…. Ja by som ani zaspat nevedela tak v stres wby som bola ze skoncime pod mostom. A novy podnajom s dvomi detmi? Ziadny normalny majitel bytu by si nedal do bytu rodinu s 2 detmi. Lebo zákony su proti nim.

masinka
19. sep 2023

@termuk No "zvezie sa" sa akurat v tom, ze po prvom mas mozno kocik, vanicku, vajciko, oblecenie ak sadne pohlavie/ rocne obdobie ( aj ked prinajhorsom na doma aj chlapcek ponosi ruzove dupacky). V skole/ skolke obcas daju na ZRPS "surodenecku mnozstevnu zlavu", inac vsetko platis dvojmo. Mozno este usetris na tom, ze ked uz mate auto, tak sa zmesti aj to druhe ( pripadne tretie), vacsie staci kupovat pri stvrtom 😀 a na dovolenke byvaju izby pre 4, tak ubytovanie mas pre to druhe dieta kvazi zadarmo, pripadne len nejaku pristelku doplatis. Kazdopadne by som najprv riesila vlastne byvanie, az potom dalsie deti.

guiseppinka
19. sep 2023

@masinka lenze kym to druhe bude na zs, tak autorka bude uz pracovat... takze bude mat druhy prijem

beata_k
19. sep 2023

@termuk Babatko ani nie, to je v pohode. Ale nastupom do skoly/skoly to uz citit je a poriadne.

melanta
19. sep 2023

Bábätko kým kojíš nie je výrazne finančne náročné. Ale jablko aj jogurt musíš kúpiť obom. Aj škôlku či stravu zaplatiť obom. Aj krúžky musíš zaplatiť obom. Aj vysokú školu neskôr musíš zaplatiť obom. Aj na dovolenke musíš zaplatiť človeka navyše. Samozrejme, nemusíš dávať deti na krúžky, zaplatiť im vysokú školu, ani chodiť na dovolenky, ale ja si neviem predstaviť, že by som toto dcére nedopriala. Takže otázka je, ak pôjdeš neskôr pracovať, budete toto vedieť deťom zabezpečiť? A ak ostaneš sama, lebo mužovi sa niečo stane, budeš toto vedieť deťom zabezpečiť ty sama? Ľudia sa akosi zabúdajú pozerať na to, že čím väčšie deti, tým väčšie nároky a že rodič musí pozerať aj na to, či to dokáže utiahnuť sám, ak sa niečo nebodaj stane. Ďalšia vec, bývate v podnájme, ty na doričovskej, chceš ďalšie dieťa. Máte dostatočnú rezervu, aspoň na rok, ak by sa mužovi niečo stalo, že bude rok PN, máte z čoho platiť nájom a stravu a všetko ostatné?

beata_k
19. sep 2023

@guiseppinka Ale naroky sa budu len zvacsovat. Je ine obliekat skolkara z Pepca a je ine stredoskolak.

kvetinka75
19. sep 2023

@beata_k a to nehovoriac o tom, že pubertiak bude chcieť chodiť aj s kamarátmi von, posedieť, do kina, na výlety. To tiež všetko ide do peňazí. A keď príde vysoká škola - nie každý ju má v mieste bydliska.

kacena4
19. sep 2023

za mna, doba bola aj horsia, ak chces dieta chodte do toho vzdy to nejako pojde ked budete chciet

luccija
19. sep 2023

@termuk rodičovský a bonus, prídavky určite nie sú nízke plus iné možnosti pracovať popri rodicaku...nikdy nebolo tolko možnosti ako máš teraz. Neviem koľko máš rokov, ale neviem prečo píšeš, že keď druhé nie teraz tak nikdy.
Muž má pravdu treba si zaobstarať svoje bývanie, ísť to práce a potom sa uvidí.Tvoj muž to vidí reálnejšie.Ja by som sa bála, že zostanem sama s 2 deťmi v podnájme.

bubbinaa
19. sep 2023

Tak je to finančná záťaž. Ako v situácii v ktorej ste, by som osobne počkala. Aj keď ťa možno mužove slová bolia, má v niečom pravdu. Ak plánujete svoje bývane, najskôr by som zaobstarala to a potom premýšľala o druhom bábätku.

lauriik
19. sep 2023

Ale pre nas teda dve deti = dvojnasobne vydaje. Akoze nejake oblecenie ponosia po sebe a na zaciatku podedila mladsia kocik, nosic, postielku ale to je tak cele. Vsetko mas 2x - skolka/skola, kruzky, obuv, darceky, dovolenka (to je mega rozdiel), vstupne vsade dva krat, ked su chore tak liekov potrebujes viac, jedlo v restauracii 2x, no proste vsetko. To akurat na tom babatku sa da cosi usetrit ale my mame deti 3 a 6 a su to naozaj dvojnasobne vydaje.

samimami777
19. sep 2023

Nie "nezvezie". Môžeš akurát ušetriť na kočíku že nebudeš druhý kupovať , vajíčku, pár hračiek a ak ti dákym zázrakom sadne pohlavie, cca termíny pôrodu a podobná veľkosť bábätka tak pár zachovaných kúskov oblečenia ale to je tak úprimne všetko. Budeš musieť odznova kupovať plienky každý mesiac (50€-70€) , ak nebudeš kojiť umelé mlieka , oblečenie, drogériu pre bábätko, prací prostriedok pre novorodenecké veci , neskôr kupovať výživy alebo veci na ne ak budeš variť svoje takže aj pomerne väčšia položka na stravu od cca pol roka bábätka. Aj bábätko vie vyjsť hravo na viac ako 200€ + do mesačných nákladov a to sa naozaj nebavíme keď vyrastie. Tiež nevieš aké zdravotné problémy bude mať , akých lekárov budeš s ním navštevovať a platiť. Ver mi , že platiť 2 deťom zubárov, napr. jednej očného a ortopéda druhej logopéda, psychológa atď už niečo vyjde. Ja mám 5r a skoro 4r deti a tento mesiac som dala Len 300€ za ich lekárov a budúci mesiac ideme s mladšou pre nové okuliare takže zasa niekoľko stoviek rátam. Tiež škôlka. 2x strava, (cca 40-50€ jedno takže za 2 dáš hravo 80€+ mesačne ) zrpš, (50€ jedno, za dve 100€) mesačné školné, (u nás 20€ , takže dve 40€) 2x platiť fotenia, 2x platiť výlety, 2x krúžky, 2x papučky a pomôcky na začiatok roku, 2x sezónne oblečenie atď atď je teda podstatný rozdiel oproti 1 dieťaťu. Tiež rátaj ešte ďalej. Je sakra rozdiel poslať na vysokú školu 1 dieťa a je rozdiel poslať dve. Už teraz vš študent potrebuje mesačne pomoc od rodičov cca 500€ -600€ na školné, pomôcky , internát, dochádzanie atď a je teda pekný rozdiel dávať mesačne 500€ preč verzus 1200€ preč. Naviac píšeš že nemáte ani svoje bývanie a manžel sám nesúhlasí s druhým dieťaťom. Nechápem prečo by ste nemohli počkať kým sa aspoň presťahujete do svojho a trošku lepšie poriešite finančnú situáciu. Dnes rodia aj ženy v 40tke a keby si nechala staršie dieťa trošku odrásť tak by si mala fajn pomocníka neskôr k bábätku

cookie29
19. sep 2023

nezvezie... plienky, UM ak nedojcis, prikrmy, dalsia postielka... to vsetko nepodedi. Ani oblecenie nemusi, ja mam obe det narodene v rovnakom mesiaci s par rocnym odstupom a napriek tomu po sebe veci nenosili, proste kazde rastlo inak a mozem Ta ubezpecit, ze zimne budny vychadzali zasadne na leto a kratasy na zimu... ako naschval.

Ale samozrejme zavisi aj od vasho pohladu. Su veci, kde neusetris. Plienky, skolka, jedalen, kruzky... naopak napriklad oblecenie, bazare su plne ledva pouziteho oblecka a tam sa da kupit za zaujimavu cenu. Takze zavisi od vela veci.

amelia89
19. sep 2023

Akoze to druhe zije z toho druheho alebo ako by sa malo zviest?😂 Ako pisu baby- vybavicka pre babatko a nejake oblečko a tam to konči. Este mas len rocne dieta tak si to asi nevies moc predstavit ake vserky vydane to budu. Uz len topanky- jar leto jesen zima nonstop nove. To ja nemam tolko drahych topanok co moj syn 😂😂😂 Nezvezie sa to.

doriiis
19. sep 2023

1.Nazor,že každé ďalšie dieťa sa zvezie pri tom predchádzajúcom sú len alibistické kecy ľudí.Nezvezie.Su to peniaze navyše a bodka.
2.V živote by som nepriviedla ani jedno dieťa do ,,domova",ktorý nie je môj.

guiseppinka
19. sep 2023

@beata_k ale aj jej plat sa bude zvacsovat... rodicak je 3 roky, od 3 rokov sa ide do skolky a prace... na vydaje 2xobedy skolka, 2x obedy skola, pomocky, zrps a potom aj stredna... budu uz mat daaaaaaavno 2 platy...

kvetinka75
19. sep 2023

@guiseppinka lenže nie je plat ako plat . A neuvádza aký má plat. Je rozdiel zarábať 800 eur a keď má niekto o 300 eur viac. Pri nízkych platoch sú aj dve deti dosť