Druhé dieťa

14. dec 2021

Tie ktore mat viac ako jedno dieta
Ako sa Vam zmenili vydavky dalsim a dalsim dietatom? Totiz, s muzom momentalne druhe dieta neplanujeme ,dieta mame jedno a kedze je korona, mali sme financne problemy, uz je dobre, no nechceme sa bezhlavo pustat teraz do dalsieho dietata, radsej pockame. Zaujima ma to preto, lebo moja BEZDETNA sestra , mi ustavicne hovori tu vetu : kde sa najedia traja,najedia sa aj styria. To je pravda, no predsa dalsiemu dietatu by som musela takisto platit stravu, kruzky atd 😒. Budem rada za Vase odpovede

anjelicek26
14. dec 2021

Zmyslas dobre, kde sa najedia traja, najedia sa aj styria - piati - ale tym, ze rozpocet ostane rovnaky, funguje to tak, ze sa uskromnia. Ono ked su deti malicke a nosia oblecenie po sebe je to relativne v poriadku, vnimam teraz vyssie naklady kvoli skole a kruzkom, je to aj tym, ze chlapci maju viacero sportov, kam chodia, do toho este aj ine kruzky a doucovanie, mesacne davam 600e na kruzky/4 deti je to celkom dost. Mozeme si to dovolit, keby to neslo, nechodia, to je to, co som pisala vyssie - ked peniaze nie su, clovek sa uskromni. V skole bezne strelia vydavky ako novy skolsky tablet, vylety, skoly v prirode, na zaciatku roka 200e len taky fukot na knihy/dieta a pracaky, skolstvo zadarmo je utopia, to uz ratam s tym, ze ucebnice su pozicane a len pracaky a vybava sa kupuje...este rataj dres na telesnu ach jaj, radsej sa nad tym nezamyslat. Obaja pracujeme, takze to zvladame aj zo styrmi, budeme aj coskoro s piatimi...mame splateny dom, absolutne ziadne uvery, rezervu... rataj aj na stravu +20% to bude viacej...

mamina0078
14. dec 2021

Tak výdavky ak po 1.už nič nemáte budú rovnaké ako pred 1. alebo keď bude druhé pohlavie tak napríklad chlapec nedostane nejaké šaty alebo sukničky a oblečenie bude potrebovať nové... Maximálne možno na postieľke, kočíku, jedálenskej stoličke ušetríte keď ešte máte inak plienky, stravu, drogériu budeš musieť kupovať novú to isté aj hračky, neskôr škôlku, krúžky, školské potreby platiť rôzne výlety nehovoriac, že aj na dovolenku sa vám zvýšia náklady aj na benzín keď obe deti budú mať inú školu alebo iné záujmy.

vilma7
14. dec 2021

Tak zas dieťa netreba len nachovať, ale aj obliecť, atď.
My máme prvého syna, narodeného v zime a dcérku v lete. Takže aj opačne pohlavie a ešte aj polroka rozdiel, takže nie každé oblečenie mohla sestra zdediť, obuv tiež nie a samozrejme že sa nebude celé dni hrať len s autami.
Takže keď sa niečo kúpiť jednému, prosí si aj druhé. A aj peniažky sa šetria teraz dvom, plus autosedačka, atď atď.

radolina
14. dec 2021

Jasne, ze to budu vydavky navyse a ocenujem, ze takto zmyslate. Je super, ze ste sa z problemov dostali, no tiez by som asi este nejaky ten cas pockala aby sa financna situacia este zlepsila, no aj situacia ako taka

halci
14. dec 2021

Zatial nemam pocit ze by druhe dieta nejako vela financne stalo, pretoze je relativne male. Ale pocitam s tym, ze ked budu obe starsie, budu vydavky ovela vyssie.

20erika07
14. dec 2021

Ked si predstavim ze by sme mali len jedno dieta ,tak mozno by som viac a mozno zbytocne investovala len do prveho, zarabame tak stredne ,obe deti maju vsetko co potrebuju,setri sa im. Jasne ze obcas sa vyhodi aj na blbosti. Este su sice len na Zš,nie je to take hrozne s výdavkami, ale to velmi zalezi aj od miesta bydliska. Co sa u nas v malom meste plati napr za kruzky, vo velkom meste sa moze raz tolko.
So stravou je to tak, ked sa vari tak je jedno ci sa robi o porciu viac , nikdy aj tak nevarim podla porcii ale od oka ,v obchode o ovocie ,jogurt ,sladke naviac .
Pri dvoch detoch to nie je finacne az tak narocne ,pokial nezarabate minimalne mzdy s vysokym najmom a tak...

danulicek
14. dec 2021

pokial nezacne chodit do skolky, je celkom pravda, ze kde sa najedia traja, naje sa aj stvrty. aj ked si zober vyssie vydavky hned od mala co i len za plienky, pranie + ak by si nekojila, musis kupovat UM (kym zacne jest vasu stravu, to potrva).

lenze potom pridu vydavky, ktore nikde neokreses - poplatky za skolku, stravu musia byt, oblecene musi byt. ja viem, ze moze podedit po starsom, ale nie vsetko. ja mam napr dvoch synov a kazdy rastol inak rychlo, cize zimne bundy po prvom velakrat druhy nevynosil, pretoze mu boli dobre v lete... potom ked zacnu chodit do skoly, velmi vela toho sa plati /ucebnice, zosity atd). okrem toho je pri dvoch viacero vydavkov dvojmo - ci uz za zubara, za lieky, za darceky, vylet, proste cokolvek. cize z tohto pohladu tvoja sestra nerozmysla spravne. ale to je len moj nazor.

evkamotka
14. dec 2021

Mam deti 4r a 2r, zatial je to minimalny rozdiel co sa tyka vydavkov. Kedze tretie neplanujem, druhemu ak nieco z oblecka nesedi, kupujem za babku z bazara. Uz sa mi nechce tolko investovat.
No a co sa tyka kruzkov, cvc ma kopec kruzkov za par eur na rok. Aj ked na to mame, neexistuje davat detom stovky eur mesacne na kruzky. Proste sory. Budu mat bicykel, korcule a cvc. Plavaren za dve ecka je k dispo, staci si zajst.

elizabet173
14. dec 2021

bezdetnej sestre povedz, že má právo to do toho kecať, keď bude živiť aspoň jedno dieťa. Rozmýšľaš veľmi rozumne, pri bábätku sa rozpočet veľmi nenavýši, aj v počas RD sa dieťa premotá vo veciach z bazárika, no keď začne chodiť do škôlky, školy, už to tak veľmi nejde. Okrem toho, nikdy nevieš, čo ti život prinesie, môže sa narodiť dvojčatá, môže byť dieťatko choré, budeš musieť s ním zostať doma dlhšie, môže manžel prísť o prácu, alebo aj ty, keď už budeš pracovať, alebo stačí dlhodobá PN a nastanú finančné problémy. Možno myslím, vždy na to najhoršie, ale vždy je lepšie na to myslieť, ako nepozerať dopredu a potom tu zakladať smutné témy.

nwnw
14. dec 2021

Rapidne! Prve dieta vela zdedeneho a vela sme mu dopriali. Druhe dieta komplikovany porod a rehabilitujeme za vlastne 🙄. Oblecenie sa snazim setrit a inde sa velmi neda.

luccija
14. dec 2021

Bezdetná sestra nemá páru koľko stojí dieťa.A čím je staršie, tým je to horšie.Ved dieťa nie je len o strave, ale aj o oblečení, bicykli, krúžkoch, dovolenke, tábore, strojčeku na zuby, okuliaroch nehovoriac, keď máš dieťa s nejakou intoleranciou či nedaj Boh rehabilitácie a iné zdr.problémy.Ta strava je naozaj najmenej
Ak Ťa vek nesuri neoustaj sa do toho strmhlav.Druha vec je, že už budeš medzitým pracovať fun.situacia sa zase zmení ..

babulkomale
15. dec 2021

To su take reci...poznam rodinu kde sa vo velkom planovali tri az štyri deti. Prizivili sa na starom dome, pockali kym prarodicia zomru a uz sa roztahuju, cize bez hypoteky. Radi setria. Ledva za po rokoch podarili deti dve, vela problemov a vydavkov v centre asistovanej reprodukcie, viacero vkladov sa nechytilo.
Maju sa fin.dobre, odkladaju, ALE uz ani to prve dieta napriklad nelyzovalo odmalicka lebo "je to vsetko okolo drahe" 🤦
Cize vsetko je to o postoji...nam nikto nestoji za zadkom, nikto nam neustale nepomaha a mame aj hypo aj deti lyzuju...muz ma fin.narocne konicky, mame vyssi príjem ako napr. oni, ale aj vyssie naklady na zivot.
Takze ako sa citite. My sme druhe chceli a nelutujeme 💖 uzivili by sme aj viac ale ja som sa na to po stratach deti uz necitila, som rada ze mame dve.