Ahojte, chcem sa informovať máte niekto skúsenosť s dotáciou na obnovu rodinného domu? Chceme na ďalší rok vymeniť celú strechu na dome, konci nám fix na hypotéku a chceli sme zobrať plus peniaze na tú strechu. Kamarátka mi povedala prečo nevyužijeme dotáciu že štát by nám zaplatil 80 percent z ceny. Prvýkrát o tomto počujem, ako to vlastne funguje?
Dotácia je nie na strechu, ale na opatrenia zamerané na úspory. Prípadne ak je azbestová, tak na odstránenie azbestu a pod. Nie že chcem novú strechu a preplatia mi ju.
Ak potrebujete konkrétne nasmerovať, ozvite sa.
no precitala som cele obnov dom, len som nepostrehla, ze dokedy to mam moznost vybavit, teda tie papierovacky, a ako sa dlho caka pokym to schvalia?
@vorkola Treba reagovať prvé minúty po začiatku novej výzvy. Čiže treba mať projekt pripravený vopred. O ďalších fázach nie je počuť... Plán obnovy je totiž ohrozený.
A vyplatenie? Trvá mesiace...
https://www.modrastrecha.sk/market/kategoria/ku...
@jarka_black A veď výmenou strechy aj usporim lebo menej budeme vykurovať a nebude toľko unikát teplo z domu, či to sa neráta ako úspora energie?
Ide o tepelnú izoláciu. Treba to vyčísliť. Šanca je.
To sa prerata pri energetickom hodnoteni, ktore zatial bolo potrebne dolozit ku kazdej vyzve, presne sa vycisli uspora s ohladom na vychodzi stav domu v porovnani s navrhnutymi napravami. Min. Je potrebna 30% uspora primarnej energie. Zatial je v plane 6. Vyzva ale ci ju aj spustia🤷🏻♀️ ak ju spustia musite reagovat rychlo. Hned sa kapacity naplnia.
My sme zateplovali. Od vyzvy uz ubehol takmer 1,5 roka a vzdy su to len papierovacky.
Strešnú krytinu ti určite nepreplatia, ohľadne strechy ti preplatia jedine odstránenie azbestu a ešte tak izolovanie podkrovia. Na každú výzvu potrebuješ mať energetický certifikát pred reko a zapojiť sa online do výzvy. Zatiaľ nie je ešte spustená, treba to sledovať na ich stránke. Nepreplatia ti 80% nákladov, preplácajú sumu podľa celkovej energetickej úspory po dokončení opravy, reko. Čiže ak ti izolovanie strechy podľa ďalšieho energetického certifikátu úsporí len 30%, dostaneš okolo 5000 EUR. Ak bude predpoklad menej, tak ti to ani nemusia schváliť. Vyplácanie je teda otrasné. My zo 4 výzvy sme ešte peniaze nedostali.
Ráta, ale ide tam o úsporu energie aspoň o 30%. Či ti to spraví iba izolácia podkrovia neviem. Krytinu nepreplacajú. My sme robili komplet dom, strecha, zateplený, podrezaný, všetky dĺžky nanovo izolované, okná, dvere, nový kotol a vyšla nám úspora okolo 80%.
Ďakujem za odpovede tak kašlem na to, vyzerá to tak že nespĺňali by sme podmienky. A keď je okolo toho veľa papierovačiek a ktovie či by nám niečo uznali.
Najlepšie je robiť tieto veci kvôli svojej peňaženke. Čiže len opatrenia, ktoré majú zmysel. Pri dotáciách sa často plytvá do neekonomických opatrení.
Na obnovdom.sk máš kalkulacku kde si to vies preverit
https://www.plan-obnovy-dotacie.sk/domacnosti/o... teraz bezi toto a o inom neviem