Dostvávajú daňový bonus všetci?

6. apr 2023

Ahojte kočky ..dostávajú vsetci na SK daňový bonus ? Pretože môj manžel pracuje u súkromníka ako kuriér a povedal mu že daňový bonus mu nevyplatí ...ake je možné riešenie

ikonica
6. apr 2023

Nech si urobi danove priznanie a poziada o spatne vyplatenie..

ikonica
6. apr 2023

Btw danovy bonus na mesacnej baze dostava kazdy, kto nan splna narok a kto si on poziada v danovom vyhlaseni...

abbey1
6. apr 2023

A to sa manžel zobudil až teraz? Ak pracuje ako zamestnanec, má nárok na určitý daňový bonus. Ten mu je vyplácaný buď mesačne, alebo si môže manžel každý rok podať sám daňové priznanie a daňový bonus mu bude vyplatený raz ročne do cca 10.5.
Ak manžel pracuje ako SZČO, daňové si podáva sám a záleží vždy od výšky príjmu.

ivuska027
6. apr 2023

Ako kurier na pracovnu zmluvu? O rocne zuctovanie dane je potrebne poziadat do 15.2. To kke bol doteraz? Nech si vypýta od učtovnicky potvrdenie o ročnom príjme a poda dodatocne danove priznanie. Malej pokute sa sice nevyhne(cca 30€), ale bonus mu stat vyplatia. A preco si neziadala o bonus ty? Na danovy bonus ma narok kazdy, kto plati dane. Nevieme okolnosti, ake stare mas dieta,ci si predtým po ine roky poberala ty, ci manzel, ci je u noveho zamestnavatela cely rok, ci len cast roka... Takto sa zle radí...

autor
6. apr 2023

@ivuska027 máme 9 dnove bábätko takže sme to začali riešiť až teraz ...manžel je na dohodu ...ja som na ID takže ja nárok nemám ...

autor
6. apr 2023

@abbey1 takže v podstate majú naňho nárok všetci čo normálne pracujú ?

petamich
6. apr 2023

maju na neho narok v nejakej vyske - vyska danoveho bonusu sa odvija od vysky hrubej mzdy

martul
6. apr 2023

Riešenie:
1. Ak je zamestnanec a požiadal o ročné zúčtovanie a v žiadosti uviedol deti a predložil RL detí zamestnávateľ mu je povinný spraviť ročné zúčtovanie, vyplatenie bonusu by mal mať najneskôr v marcovej výplate a uvidí to vo výplatnej páske
2. Ak je živnostník tak si bonus uplatní v daňovom priznaní, ktoré bolo treba podať do konca marca, tam je termín na vyplatenie 40 dní.
Základom je splniť podmienku príjmu, čo predpokladám splnil.
Také neexistuje, že nevyplatim, veď to nedáva zamestnávateľ zo svojho.

autor
6. apr 2023

@ivuska027 a je u nového zamestnávateľa len pár dní ..a zamestnavatel mu povedal že každý mesiac mu to nevyplatí takže dostaneme ho až na budúci rok v marci ? To musí byť odpracovaný celý rok aby dostal niečo ?

martul
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martul
6. apr 2023

Ked poziada, MUSÍ mu ho dávať mesačne.

martul
6. apr 2023

No dole je koľko na dohodu mesačne zarobí.

martul
6. apr 2023

Dole je koľko na dohodu zarobí. Min rok bola suma 3876 eur lrijem za rok. Kolko má mesačne z dohody?

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
6. apr 2023

@mb2021 ..no len na dohodu pracuje ..dostane mesačne 1100 na ruku a to je všetko

autor
6. apr 2023

@martul áno len on je na dohodu zamestnany ..preto neviem že či máme na to nárok

hiro
6. apr 2023

"a zamestnavatel mu povedal že každý mesiac mu to nevyplatí" "dostane mesačne na ruku"
Mne z toho vychadza ze ho plati nacierno, ziadne odvody, dane atd... "dohoda" mozno nejaka spisana bola ale ktovie co tam bolo popisane.

autor
6. apr 2023

@hiro ach jaaaj toto Slovensko strašne ťažko je na východe s prácou a ešte keď dajú ten daňový bonus tak samozrejme nie každému ..blbí súkromníci zdieractvo

autor
6. apr 2023

@hiro keby nám vyšlo aspoň ročne ale ako ty hovoríš keď ho zamestnal na čierno tak v podstate mu nevyjde nič na dani

simca06022011
6. apr 2023

Ak pracuje na cierno, tak nema mu ako byt vyplacany danovy bonus, ten vyplaca v podstate danovy urad. Jeho vyska zalezi od tej oficialnej mzdy hrubej, ktora sa uvadza na vyplatnej paske...
Ano aj dohodar, ak splni ostatne podmienky ma nan narok. Ak by ho teoreticky nedostaval kazdy mesiac, vzdy to vie vyriesit rocnym zuctovanim dane, ked sa to urobi naraz. ALE musi byt splnena dostatocna vyska prijmu. Oficialneho. AK ma oficialne 100EUR na dohodu, tak nic.

autor
6. apr 2023

@simca06022011 rozumiem ...no škoda toho bonusu je to dosť teraz tých 140 a potom 100 každý peniaz je dobrý ..ale ďakujem za odpoveď

petamich
6. apr 2023

no ak pracujem na cierno, tak snad mam vyssi prijem, lebo mi zamestnavatel nestrha ziadne dane a odvody (ak nemam vyssi prijem akoby som mala v cistom, ak by som nepracovala na cierno, tak potom mi len rozum zostava stat) 🙂 tak logicky nechapem na aky danovy bonus by chcel mat este narok, ked nic na dani neodvadza, princip je jednoduchy - odvediem dan, mam narok na danovy bonus, neodvediem nemam

mal by priatel zarabat o to viac, na ruku, aby sa mu na cierno oplatilo robit 🤷‍♀️

simca06022011
6. apr 2023

Ono vies, zamestnanci su drahi, ak sa najdu taki, kotri budu pracovat na cierno, stale sa najdu taki podnikatelia, ktori to vyuziju. Ziadne povinnosti, ani nic im z takeho pracovneho pomeru nevyplyvaju. Nic nie je oficialne narokovatelne. Ja viem, ze je to tazko, ked clovek z niecoho zit musi, ale pokym sa cela spolocnost nezmeni, ze nie, toto nebudeme robit, a takto uz vobec nie.. tak bude to stale... da sa to poriesit kontrolkou z inspektoratu :D lebo dohoda ma svoje obmedzenia

autor
6. apr 2023

@simca06022011 tu na východe Medzilaborce je to strašné ťažké s prácou ja som vôbec rada že nejakú má :( ...keby to bolo také ľahké že všetci by mali dostať to čo im patrí

daniela1911
6. apr 2023

Na úvod - neuznávam prácu na čierno. V konečnom dôsledku má vždy len zle dopady!

Ale, vo vašom prípade - viac peňazí máte takto.
Ak by muž mal oficiálne 1100€ - šli by dole odvody a daň, a aj keby sa ku mzde pripočítal mesačný daňový bonus vo výške 140€ = zarobil by v čistom 989 €.
Takze takto máte 1100€ na ruku. Takže nemáš “čo ľutovať”

poopsie
6. apr 2023

Tak neplačte a presťahujte sa, nenadávaj na Slovensko a pozrite sa na seba, čo môžete spraviť aby ste žili dôstojne

martul
6. apr 2023

Akože prepáč ale to si asi mohla napísať hneď, že robí načierno. Vieš o čom je podstata DB? Že preto že platíš celý rok dane, tak potom môžeš dostať úľavu vo forme DB. Čo zaplatil tvoj muž? Nič.

simca06022011
6. apr 2023

@daniela1911 No jedine tak možnú PN, OCR, pripadne otcovsku a ine možné "davky", výpoveď, výpovednú lehotu, odstupné, dovolenku, stravné... 🙂 ale áno keď sa hráme na 100eur, tak viac sa oplatí na čierno. Len teda 100eur by mi za to nestalo.

daniela1911
6. apr 2023

@simca06022011 píšem vyššie, ja to neuznávam. Už len v dôsledku dôchodku, nedajbože invalidného dôchodku a pod.

lopuch22
6. apr 2023

Fuuha,načierno kuriér,to.musi mať odvahu.V prípade škody,nehody..Na bonus nemá nárok,bonus vypláca daňový úrad a ak neodvádza daň,tak smola a je to nefér voči tým, ktorí daň odvádzajú