Ahojte žienky, čo myslíte kedy je správna chvíľa keď si poviete, že áno teraz máme dostatok financí a všetko preto aby sme mohli mať dieťa..?koľko je “správne” mať našetrené alebo koľko ste mali vy približne nato našetrené natoľko že ste si povedali že si môžete dovoliť dieťa..?sme v podnájme no dieťatko by sme veľmi chceli slušne zarábame obidvaja zvládli by sme platiť aj nájom všetko z jedného príjmu no stále nás odrádza to že sme v podnájme,nechceme v tom podnájme byť dlho len proste či by ste z vášho hľadiska išli do toho mať dieťa i keď ste v podnájme ..
Tak v dnesnej dobe chapem ze nie kazdy si moze dovolit ten byt (vo velkom meste) a zase cakat do aleluja je tiez o nicom.
Ja osobne som chcela mat svadbu-byt-nieco nasetrene a az potom dieťa ale samozrejme su situacie kedy to jednoducho nejde. Vravis ze mate platy dobré, skuste zvazit ci by ten byt nesiel lebo potom s dietatom ta financna situacia vzdy bude uz len trochu narocnejsia ako bez neho.
Ked slusne zarabate, tak sup hypoteka a do vlastneho. Zbytocne vyhadzujete peniaze na podnajom
Len nad tým sme rozmýšlali že či sa teraz oplatí čakať neviem koľko kým sa dopracujeme k vlastnému domu a našetríme toľko aby sme nato potom počas materskej naozaj mali alebo najprv išli do bábätka a po materskej riešili dom keď už budem zas pracovať..bojíme sa aby sme nezačali s bábätkom neskoro..nie každému sa to podarí hneď a ani do pár mesiacov naozaj by som nechcela byť potom sklamaná že teraz máme už naozaj všetko len to kvôli čomu sme sa snažili o to všetko nie..(moji rodičia sa snažili 6 rokov viem že to nemusí byť aj môj prípad ale predsa ma to znepokojuje..)zohľadňujeme už aj vek našich rodičov naozaj by sme nechceli aby tu už medzi nami neboli pri vyrastaní ich vnúčatka..
A na co teraz este cakate co sa tyka vlastneho byvania? Nechcete byt v podnajme navzdy. Ved sa snazte uz o babo aby ste nestracali cas a aj tak sa narodi najskor az skoro o rok a dovtedy mozete poriesit vlastne byvanie.
Chceme si ešte viac našetriť aby sme naozaj museli vybrať hypo na čo najmenšiu sumu keďže tie úroky čo sú teraz no comment..
Tak to vam potom naozaj uteka cas, aj ked nepises kolko.mate rokov.
Úroky možno pôjdu ešte hore takže tým sa moc neriaďte. Dobre zvažujete, keď pozeráte aj na vek starých rodičov. Ja by som brala hypo. na byt nie na dom, nevyjde vás to lacnejšie? Či bývate v obci kde sú skôr domy? Do podnájmu dáte isto viac..
@stastnamanzelka presne to som sla napisat ..
autorka, predsa nemusite mat hned dom.. ale do vlastneho - na ktore mate - ist kludne mozete … nepovedala si kolko mas rokov , mne sa nepaci ten trend ze musim mat byt, auto, rezervu a potom dieta … lebo mas pravdu, kym toto vsetko clovek nadobudne uz moze byt zbytocne stary a majetky tiez nie su vsetko … mozes mat na ucte aj tisice ked pride necakana vec a nebudes mat nic .. vlastne byvanie je ale - povedala by som základ .. hlavne ak máte dobré platy
Mali sme hypo, spoločný účet, pozreli sme príjmy a výdavky za rok, zvážili sme aká bude materská a rodičák a vyšlo nám, že to zvládneme - nepôjdeme do mínusu. A potom sa nám 5 rokov nedarilo 😂.
Bez dietata je hypo vzdy vyhodnejsia.(z hladiaka zivotneho minima).takze necakat,zobrat hypo ....
Ja sa na to pozeram zo svojho pohladu. My sme sice neboli v podnajme, ani sme necakali kvoli peniazom, ale tiez sme zo zaciatku neriesili dieta, lebo ved chceli sme sa dobre poznat a byt si isti, ze budeme spolu. Zacali sme sa snazit asi po 3 rokoch vztahu a stale nic, uz asi 5 rokov, asi ani dieta nikdy mat nebudeme. Ked sa na to pozeram spatne, moc sme riesili, ci uz dieta mat, ci nie. Teraz by mi nevadilo mat dieta, ani keby som mala 18 a byvala este u rodicov. Lebo teraz sice mame vlastny byt, dobre platy, ale dieta mat asi nebudeme. Tak moc neplanuj, lebo niektore veci v zivote aj tak neovplyvnis
Z hľadiska toho, že som bola menej unavená z dietata ako 20-niečo žena a viac po 30tke by mi podnájom až tak nevadil
my sme zas opačný prípad aj s manželom. 🙂 nič sme neplánovali, žili sme v tu danú chvíľu a vôbec nepremyslali dopredu. Otehotnela som v 19tke keď sme bývali ešte len v podnájme v garsonke. Nakoniec že ideme k jeho rodičom (bývanie s rodičmi no des hruza). Zhodnotili sme že nám sa platiť za podnájom oplatí, ale nieje nad súkromie a kľud. A teraz sme stále v podnájme (len v trojke) už s dvomi deťmi :D a teraz hľadáme nejaký domček čo stojí zato, hoc ďalej od mesta ale dom. A ak niečo schopné nájdeme a príjmy budú postačujúce ideme a riešim, porovnáme banky, a dúfať aby schválili. Iné pre nás nepodstatné. S úrokmi si nelam hlavu, s tými sa dá pracovať a vyšli aj štátne hypotekárne pomoci. A ešte dodám určite riešiť hypo na tu nehnuteľnosť kde aj chcete byt, keď uprednostňujete dom tak dom. Či bude v meste alebo na dedine to už podľa toho čo si môžete dovoliť.
Takze v skratke. Riešiť bývanie a nebrániť sa už ani teraz dieťatku 🙂 kým sa podarí + ďalšie 9 mesiace. Možno budete mat svoje. Držím prsty 🫰
@valer88 ze s urokmi si nelam hlavu..? Statna pomoc? Po prve to plati pre tych co uz hypo maju..po dalsie to nebude vecne. Plus na tu pomoc prispievaju aj ludia co hypo nemaju..to co si hlavu nelamali nabrali hypo na velke domiska luxusne teraz cakaju na pomoc od vsetkych..
To fakt tu každá jedna žena býva vo vlastnom či na hypo ?
Ja ti poradím, najprv otehotni, potom rieš hypo a byt, aby si nemala len ten byt 🤐 Ak teraz po dietatku obaja tuzite, tak si ho spravte. Všetko ostatné bude tak,ako má byť 😉
My máme 2 deti a presťahovali sme sa od rodičov iba nedávno, ale mali sme 2 generacny dom. Nechcela som byť mamou vo vyššom veku a majetky sa dajú nahromadit aj neskor. Aj tak som z tých tehotenstiev a 2 pôrodov taká zdravotne zničená že staršia by som bola už úplne k.o.
Autorka prepac, ale protirecis si. Chcete co najviac usetrit, pritom peniaze vyhadzujete na najom. Vlastne este nechces, lebo nemate dost nasetrene a su vysoke uroky. 🤔
Citujem....slušne zarábame obidvaja zvládli by sme platiť aj nájom všetko z jedného príjmu
A ten druhý príjem? ....
Vyhadzujes peniaze do vzduchu, lebo namiesto, aby si splacala vlastne, splacas niekomu inému.
Každý bežný smrteľník má hypo. Dá sa s nou žiť. 😉
Urcite riesit hypo a vlastne byvanie...prenajom s dietatom sa da ale je to masaker a platis niekomu inemu (teraz si protirečim, keďže tiez prenajimam ). Vzdy ked dosetris, viete vymenit byt za dom a doplatit ci navysit hypo ale byt uz bude mat určitú hodnotu ktora he tvoja a neplatila si ju niekomu ... dufam ze to chapes... napr kupis byt za 80tis, 20 zaplatis, ostatné hypo, za 3 roky dajme tomu splatis 20tis €, ked chces ten dom, predas byt, uz z neho mas 40 tis a nie 20 ktore mas usetrene...
chodte do vlastneho bytu a nie domu, po par rokoch predate a pojdete do domu. Cize hladajte docasny byt, ani nemusi byt velky a neviem aky... za cenu podnajmu splataite hypo a naklady ale tie peniaze nepojdu do luftu. Vy ked nehnutelnost predate tak vam peniaze z toho ostanu...
Ja by som dieta kvoli byvaniu neodkladala na xy rokov... podla mna cim skor tym lepsie.
Uroky su v poriadku, taketo boli aj pred rokmi, a byty sa predavali.
Dokonca si myslim, ze ked sa porovnava byt a dom, byt so vsetkou socialnou vybavenostou okolo, je pre male dieta lepsie ako niekde byvat xy km od mesta a v kuse dochadzat...
Hypo uroky este len pojdu najblizsie roky hore.. uplne normalne budu zase 7 8 az 10%. Kym to klesne zase na 3 4%, tak to potrva aj 20 rokov... A staci sa pozriet do minulosti ako sa to hybalo tam...
Koľko máte rokov?kúpila by som vlastne pokým máš prácu.Nikdy nevies či otehotnies, kedy, či nebude dieťa choré či nebudeš chcieť 2 po sebe...
Autorka neexistuje "správna" suma, každý žije inak, má iné nároky, niekomu stačí byť s dieťaťom doma, niekto chce chodiť na baby plávanie a podobné krúžky pre drobcov čo nie je lacná záležitosť. Podobne je to s vybavickou, oblečením - stačí ti z bazara či darované alebo chceš všetko nové?
@guiseppinka to snad nie 😳😳 nam konci fixacia o 2 roky, to kolko budeme platit...
koľko máte rokov? ak máte vás počkať, tak počkaj do vlastného