Dostaneme hypotéku, keď budem na materskej?

veve2410
28. júl 2014

viem, že je tu podobných diskusií viacej, ale chcem sa spýtať či by nám dali hypotéku ak ja budem na materskej (rodičovskej) dovolenke hneď po skončení strednej školy, pretože chceme dieťa v mladom veku a priatel (dovtedy už bude manžel, kedže už sme zasnubený) má TPP ... tak či by nám pri takýchto podmienkach dali hypotéku na dom alebo radšej mám isť najskor pracovať a dieťa až potom

macamac
28. júl 2014

@veve2410 ťažko radiť, záleží, aký príjem má partner
niektoré banky neberú rodičovský príspevok za príjem, takže brali by len partnerov
a inak - možno by si mala ísť aspoň na rok do práce, rok hore - dolu zas až tak nespraví pri plánovaní mimča 😉
ale - hypo treba brať so zreteľom, že sa chystáš na MD a teda sami si prerátajte partnerov príjem+rodičák a koľko ste schopní z toho splácať mesačne ( nie viac, ako tretinu príjmov - bolo by vhodné)
lebo pre banku v momente schvaľovania úveru s dvomi príjmami môžte byť bonitní klienti, ale ony vám nevidia do hlavy a vašich plánov, že chceš ísť na MD, takže vám určite ponúknu vyššiu pôžičku, čo je aj vyššia splátka
nemať veľké oči a jednoducho si to sami premyslite podľa príjmov, ktoré počas tvojej prípadnej MD budete mať

lenka1208
28. júl 2014

Uff, no to je tazko povedat, zalezi od toho kolko zaraba priatel...ja som napr. brala hypoteku len na seba a tym padom sa o priatela nezaujimali ale to je ozaj velmi individualne, zalezi kolko penazi chcete, kolko zaraba priatel atd...ale moja rada je - najprv skus trochu popracovat, co to zarobit a dieta az potom 🙂

little_miracle
28. júl 2014

@veve2410 .....a hlavne nezabudat na to, ze aj mat dieta a vychovat ho "nieco stoji" a to vsetko len s 1 prijmom pocas prvých rockov. Good luck 😉

lu
28. júl 2014

ahoj najprv si zisti kolko potrebujete penazi na dom a ci by ste dostali hypoteku aj teraz ked priatel pracuje. ak nie tak je jasne, ze sa musis zamestnat aspon kym sa to nevybavi. aj pre teba by bolo lepsie mat odrobene 270dni a potom ist na matersku a rodicovsku. po skole myslim dostanes len rodicovsku. Zaroven kedze ste mladi, mohli by ste dostat prispevok od statu pre mladych, neviem ako presne sa to vola- do 26rokov a mali by ste mensie uroky. treba si vela pozistovat a pytat sa vo viacerych bankach ake daju podmienky. ja osobne neodporucam slovensku sporitelnu- mali sme velmi zle podmienky a navyse hrozny pristup k zakaznikovi ked ta dostanu.... drzim palce pri vybavovani a vela trpezlivosti zelam 🙂

liz_lemon
28. júl 2014

@lu hypoteka pre mladych je do 35 rokov

veve2410
autor
28. júl 2014

ked som si robila na nete cez hypokalkulačky tak nám všetko vychádzalo, ale neviem ako to bude v skutočnosti

mima4
28. júl 2014

@veve2410
pokial by si bral hypoteku iba priatel a ty mas dieta, tak ma vacsiu sancu ze ju dostane, lebo sa posudzuje samostatne, pravdaze na liste vlastnictva mozes byt aj ty. U nas to bolo rovnake (avsak bez dietata), ale tym ze som skoncila skolu, vtedy este priatel (ty brdo... nazvat muza priatelom to je sranda 😀 ) si vzal hypo cisto na seba a byt siel pol na pol.

dolezite je aby splatka hypoteky nebola viac ako 20 % vasich spolocnych prijmov, cize ak priatel zarobi 800 v cistom, ty 200 rodicak, to mate v cistom 1000 evri... splatka by mala byt max 200 eur.

veve2410
autor
28. júl 2014

a priatel je o 7 rokov starší, tak aj preto chceme dieťa skoro 🙂

sissy27
28. júl 2014

@veve2410 končíš strednú školu - čiže máš tak 19 rokov... priateľ je o 7 rokov starší, takže má 26 - a máš pocit, že ak rok dva s dieťaťom počkáte, tak vám niečo utečie? 😅
tri roky budeš doma, chlap bude všetko ťahať sám, tvoje uplatnenie so sš vzdelaním, bez praxe, s malým dieťaťom bude dosť mizerné, takže chlap bude stále všetko ťahať sám... tak ja dúfam, že sedí aspoň v dozornej rade nejakého lepšieho podniku...
moja rada - zamestnaj sa, zoberte sa, zoberte hypo, postarajte sa o bývanie, uvidíte, aké máte reálne náklady na život a potom riešte dieťa...

evkaspa
28. júl 2014

@veve2410 Záleží od toho, ako a kedy to Vám najviac vyhovuje. Pokiaľ to budete zvládať splácať a priateľ má postačujúci príjem, hypotéku môžete riešiť už aj teraz (aby malo dieťatko "kde bývať"), počas rodičovskej ale aj po rodičovskej. Vzhľadom na Váš vek predpokladám, že spĺňate podmienky aj na štátny príspevok pre mladých. Ak by si potrebovala nejaké rady, kľudne mi môžeš napísať do IP.

adeala
28. júl 2014

@veve2410 mimo tému - žijete už spolu? Ak nie, tak by som si najskôr vyskúšala aspoň rok spoločného života bez dieťaťa, aby ste doladili nedostatky a nevznikali zbytočné konflikty z nedostatku času riešiť maličkosti 😉

veve2410
autor
28. júl 2014

@adeala ano žijeme asi 8mesiacov, ale nie vo svojom, a naučili sme sa riešit konflikty, zblížila nás velmi autnehoda ktorú sme mali, takže verím, že to zvládneme 🙂

adeala
28. júl 2014

@veve2410 tak by som to spravila tak, že by som si našla prácu, odpracovala skúšobnú dobu a potom začala riešiť dieťa, aby si mala aj ty nejakú prax, aj materskú a aj niečo našetrené 🙂

mamavera
29. júl 2014

@veve2410 kam sa ženiete? Aj keď ste zasnúbení a plánujete sa zobrať, máte na dieťatko 5 rokov čas. Za tú dobu ty získaš nejakú prácu, odkladaj, čo môžeš, lebo nikdy nevieš, čo ťa čaká....detičky sa môžu narodiť napr. dve....budeš masť aspoň akú takú prax a tým aj väčšiu možnosť sa zamestnať po skončení MD. Naučíte sa spolu fungovať, zistíte, ako finančne vyjdete aj po odrátaní hypo. A možno získaš aj iný pohľad na veci, ktoré si opisovala v inej téme - vieš, je iné postaviť sa za žehliacu dosku, keď nemáš nič iné na starosti, si študentka a je to iné, keď spíš v noci dohromady štyri hodiny už celý týždeň, lebo jedno dieťa je choré a druhému idú zuby. Pre mňa nie sú domáce práce horor, ale viem si predstaviť aj iný relax, ako postaviť sa za žehliacu dosku....najmä keď dvaja členovia rodiny potrebujú každý deň čistú vyžehlenú košeľu.....si mladunká, nikam sa nemusíš ponáhľať, poprečituj si nejaké témy tu na MK, aby si do života vykročila tým správnym smerom.

sharmana
29. júl 2014

@veve2410 najskôr prácu, treba si vyskúšať nejakú profesiu, mať zamestnanie, ved jeden rok by snád to bábo počkalo nie? Najskôr by ste mali zistiť, ako viete vychádzať s peniazmi ked budete splácať úver, bez dieťaťa, a aby ste si niečo aj odložili, lebo dieťatku treba vela toho nakúpiť, aj ty budeš potrebovať kopec vecí, zariadiť bývanie, spotrebiče atd.. To nieje len tak. Okrem toho sa môžete spoznať aj už vo svojom, ako budete vychádzať už so spoločnými peniazmi a či vôbec niečo odložíte. Treba myslieť aj na to, že jeden príjem ak nemáte ešte k tomu aj nič odložené, je málo. Tvoj priatel predsa môže prísť o prácu a čo urobíš?

k_a_j_k_a
29. júl 2014

@veve2410 ahoj, necitala som diskusiu, urcite Ti bude vela bab hovorit, ze mate pockat 🙂 na jednej strane, ano, na druhej, je super byt mladou maminou. ja som rodila v 24. a bola som najmladsia v porodnici, podla mna to nebolo nejako velmi skoro. ja by som brala aj skor 🙂
no ale k veci, my sme dostali SFRB pocas mojej materskej s dvoma detmi. ono, zalezi od vela veci - hlavne od prijmu do rodiny, musi Vam zostat zivotne minimum. a zase, my sme brali hypo na byt, co je lacnejsie ako na dom. treba sa ist spytat do banky a pobehat si aj rozne banky. hypokalkulacky su len orientacne. banky dost beru aj bonitu klienta - kamarat, bol sam, zivnostnik a oficialne zarabal viac, ako my ako rodina, dostal mensiu hypo, pretoze my sme mali vacsiu bonitu ako on. teraz tiez riesi hypo, su na nu dvaja a v banke im povedali, ze na byt v meste dostanu viac ako na dom na dedine.

lullu86
29. júl 2014

@veve2410 ahoj, myslim, ze sa nemate kam ponahlat, moj manzel mal 31 a ja 27 ked sme mali prve dieta a nic mu neuslo 🙂 a ty by si mala asi nieco odpracovat, peniazky odkladat...Je fajn, ze spolu byvate, ale byvat u niekoho a len tak prispievat na inkaso je uplne ine ako zit uplne sami, platit si vsetko sami a spoliehat sa len sam na seba...Casto je to pri hypoteke a jednom prijme dost "o hubu", preto treba mat aj nejaku financnu rezervu nasetrenu, nakolko dieta nie je lacny spas...Stavba domu tiez nieco stoji, minimalne 60 000 pokial mate vlastny pozemok....Samozrejme vsetko zalezi aj od prijmu..Banky davaju prispevok pre mladych, teda znizia urokovu sadzbu myslim na 5 rokov, len treba splnat tie limity, ale to zistis na webe....Takze moj nazor je ist na chvilocku do prace ako kocky hovorili, vsak to miminko rok ci dva pocka a priatel tiez...takze vela stastia a hlavne si to dobre premyslite, zivot je pes...je krasne mat dietatko, aj dom, ale zit z ruky do ust kazdy mesiac tiez nie je bohvieco ☹ pekny den 🙂

bajana
29. júl 2014

@veve2410 samozrejme, ze dostanete, ak ma partner dostatcny prijem...hypo dostane aj jednotlivec, pokial na nu ma dostatocnu bonitu, ci ako sa tomu nadava 😉

mamavera
29. júl 2014

@sharmana no bude písať na MK, ako nevyžijú a ona s malým dieťaťom nemôže nájsť prácu....veľmi rozumne píšeš

sharmana
29. júl 2014

@mamavera dakujem, aj ju chápem, ked má nejakých 18-19, to diečatá snívajú len o bielych šatách a o tom, ako budú kočíkovať. Ešte netušia, aký je život trpký, ked chýbajú tie peniaze a spadnú ružové okuliare 😝

bosoriak
29. júl 2014

@veve2410 Odpoved na tvoju otazku je: ano, dostanete. Aku vysku, na aku dobu a ci vyzijete, na to si sa nepytala a ani to nie je nikoho ineho problem, len vas. 🙂
Ak je zena na materskej, neznamena to automaticky zamietnutie hypoteky. My sme doteraz dostali hypoteku vzdy aj ked som bola na materskej, ale tak manzel zase zaraba vysoko nadpriemerne. Takze to zalezi od vasich prijmov.

mamavera
29. júl 2014

@sharmana no lenže život je o niečom inom, keď to počujú od starej korčule, ako som ja, tak sa im to nepáči, pripadáme im nemožné (ja si tak niekedy pripadám aj sama sebe 😀 ), ale je tu veľa tém na MK, z ktorých sa môže poučiť. Múdry človek sa učí na chybách iných, hlupák na svojich....

andreah25
29. júl 2014

@veve2410 Hypotéku získate bez problémom aj keď budeš na materskej.

Ja ale odporúčam postup takýto:
- po skončení školy sa ihneď zamestnať
- vziať sa
- začať na bábu pracovať po skúšobnej dobe (nie je záruka, že sa hneď podarí, ale keby aj, máš zamestnanie a počas tehotnosti získať potrebný čas na nárok na materskú, nie len na rodičák)
- ihneď po nástupe do práce si začať mesačne odkladať všetky peniaze čo sa dá, minimálne vo výške predpokladanej splátky hypotéky plus predpokladané náklady na domácnosť a energie - toto však odkladať z príjmu priateľa/manžela a z 200 eur z Tvojej výplaty - tzn. zo sumy, ktorú budete mať pri nástupe na Tvoju materskú najbližšie tri roky a všetko ostatné z Tvojej výplaty odložiť úplne bokom - ušetrené ich potom použi trebárs na zariadenie nového domu.
- ak toto všetko zvládnete finančne utiahnuť bez toho, aby ste do odložených peňazí museli siahnuť, tak hurá, dokážete fungovať s nižším rozpočtom a môžete sa pustiť do hypotéky.

Takže vychádza mi to tak, že čakať s bábom minimálne po dobu, kým sa zamestnáš a odrobíš aspoň tri mesiace.

cekankacamomille
29. júl 2014

ahoj. ja som na materskej a bola som aj v case, ked sme riesili hypoteku, ktoru nam dali. samozrejme, ako uvadzaju ostatne zienky, zavazi vyska platu Tvojho manzela. Moj mm je navyse rucitel/spoludlznik jednemu znamemu, taktiez hypo. brali sme z csob, ta je dost benevoletna. drzim palce ;)

gabrielaslivkova
29. júl 2014

@veve2410 príjem sa porovnáva spoločne, teda, ak budeš na materskej a príjem tvojho priateľa, resp. manžela bude postačovať, tak úver môžete dostať. Ale toto nie je jediná podmienka schválenia úveru, posudzuje sa tam toho viac, z čoho vám bude stanovený určitý rating a na základe toho vám dá banka stanovisko. 😉

milan_branik
30. júl 2014

inak treba polozit otazku........ budem moct /mat z coho/ splacat uver ked som na materskej ?

veve2410
autor
31. júl 2014

@mamavera to s tým žehlením atď. som nemyslela tak že by som chcela niekoho uraziť alebo čo.. ale brala som to z podhladu ako to je u nás doma.. že mama má muža, ktorý spravý všetko, okrem prania a žehlenia a ona ked má 1krát za mesiac ožehliiť tak si sťažuje ako má toho vela atď.. a chce to odomňa, takže ráz za mesiac je to podla mna aj relax... v ten deň mna to už fakt nahnevalo ako si na všetko sťažuje a skoro nič nerobí... nechcela som sa robiť chytrá, viem, že niektoré toho máte fakt veľa, ale chcela som poukázať na to, že tie ktoré toho vela nemajú majú to brať normálne a nie si stále sťažovať a robiť všetko s nechuťou

1stefi121
3. okt 2014

My sme dostali a ja som bola na materskej 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

lulatko11
3. okt 2014

to nevadi ze si na materskej...aj ja som a manzel pracuje a dostali sme...zalezi len kolko si chcete vziat hypoteku a aky mate spolocny prijem,teda kolko zaraba manzel plus tvoja materska...a kolko mate malych deti a vyavkov

bpostale007
Odpoveď bola odstránená
Zobraz