Dostaneme daňový bonus?

29. sep 2024

Pozdravujem, viete mi poradit, či budem mať nárok na daňový bonus na dieťa za tento rok 2024 a v akej výške? Mam syna, tento rok mal 5 rokov. Manželka je na predĺženej rodičovskej dovolenke so synom do 6tich rokov. Ja som živnostník, stavebné práce. Príjem z piatich faktúr v tomto roku budem mať iba 7200 eur, viac do konca roka nie, keďže cestujeme na dlhší čas do zahraničia. Vie mi niekto povedať, vypočítať aký vysoký daňový bonus dostanem pri podaní daňového priznania v ďalšom roku za rok 2024. Dik

katica06
29. sep 2024

🍿

zalka
29. sep 2024

Ak si neuplatníš paušalne výdaje, a ani skutočné, a ani neuvedieš v DP uhradené odvody do ZP a SP, tak dostaneš max. DB 1440 e na dieťa pričom ak má tvoja manželka platený rodičák a uvedieš ju v DP, tak žiadnu dan nezaplatíš, ak nemá platený rodičák tak ju neuvedieš v DP a DB bude nižší o dan a bude vo výške cca 1250e.
Ak si uplatníš akékoľvek výdavky tak DB bude oveľa oveľa nižší.

alenah31
30. sep 2024

@zalka už j pri matke/otcovi na nepl. RD resp. evidovanej "osobe starajúcej sa o dieťa do 6 rokov" je možnosť uplatnenia si NČZD na manžela/manželku.

zalka
30. sep 2024

@alenah31 túto zmenu som nepostrehla, ďakujem za upozornenie

alenah31
30. sep 2024

@zalka no ja som kvôli tomu písala na fin. správu keď som robila RZD za 2023 a odpoveď mám vytlačenú. Pre istotu so to dala aj ako podklad k hotovým RZD v našom archíve keby náhodou

katica06
30. sep 2024

@zalka lenže už tento rok v marci malo szčo daňovú kontrolu hneď apríli ako odovzdali DP bez výdavkov kvôli DB. Neviem či to stojí za to, veď je pre Dú je jasné že by ste s tých 7200 ťažko traja vyžili. Tobôž že SZČO nemalo žiadne výdavky ani len na odvody do Zp.
Autor, keď už bude v zahraničí tam tiež nebudete mať žiadne príjmy ?

zalka
30. sep 2024

@katica06 ja som vyhádzala výdavky u kamošky... Nebol problém u druhej detto...
Výdavok nie je povinné si uplatniť, prijmi je povinnost priznať a žiadnu kontrolu nemali.

Zadávateľ nepíše, že cestuje tento rok za prácou do zahraničia ak áno tak mal by vedieť, že aj príjem zo zahraničia musí priznať na svk. Ale to nepíše, a odpoveď som napísala k zadaniu.

katica06
30. sep 2024

@zalka podala si tak že neboli vôbec výdavky?
Nemám to celé odfotené ale ďalej sa liste píše o tom že uvedené údaje v DP majú vplyv na výšku nároku na daňový bonus.
Ešte je iba september a živnostník už vie že nebude mať žiadnu robotu tento rok😱
Štátna kasa je prázdna ja by som to neriskovala

zalka
30. sep 2024

@katica06 dokonca som robila opravné DP, v normálnom som uplatnila výdavky do ZP v opravnom som ich vyhádzala... DB prišiel podľa opravného.
A druha kamoška mala vysoký príjem, ak by som uplatnila skutočne výdavky dostala by full DB ale pre platila by na odvodoch, tak tam sa dalo DP s pausalnymi a žiadne iné výdavky tak to vyšlo najlepšie z jej pohľadu... Samozrejme išlo o samozivitelky, kde si nemohli dat príjem otcov do DP.

Vieš čo no môže szco vedieť v septembri, že ďalší príjem mat nebude, ak je PN a bude dlhodobejšía.

katica06
30. sep 2024

@zalka to áno, ale to nie je prípad autora, on ide do zahraničia (pravdepodobne aby si tam zarobil na živobytie)nie na PN.

katica06
30. sep 2024

@zalka možno sú úradníci na du u nás extra aktívny

zalka
30. sep 2024

@katica06 možno áno, asi by som sa odvolala voči takej výzve. Ktohovie.