Dostanem pôžičku, keď som na rodičovskej?

jessica1122
9. nov 2021

Ahojte chcen sa opytat je možné ze mi daju pozicku na RD s ručitelom? Ak.mate skusenost tak v akej banke?

marsmykkok
9. nov 2021

koľko? 500 eur alebo 50 000? A v ktorej? Začala by som vo svojej kde máš účet, tam ťa poznajú, tam by mali byť najmiernejší čo sa týka podmienok.

jakubvojcik
9. nov 2021

@marsmykkok to nie je zase pravidlo, treba si vždy porovnať cely trh lebo v dnešnej dobe sa ľudia snažia mat účet zadarmo a preto veľa ľudí ma napríklad v mBank účet, Unicredit atd. a tam by som hypotéku odporúčal brat iba vtedy ak to inde neprejde (takých prípadov je minimum).

No a k hlavnej otázke. Čo sa týka hypotéky na RD s ručiteľom tak to problém nie je, nie je to neštandardný prípad. Ale to je možno 10% toho čo sa treba pýtať a riešiť. Dôležité je aký je rucitel a prečo ide na úver, koľko ma rokov a tak ďalej. Treba overiť štandardne metodické podmienky bánk, účely, splatnosť, úverovú históriu a podobne.. čiže až potom sa dá k tejto otázke vyjadrit či sa to da alebo nie.

jakubvojcik
9. nov 2021

@jessica1122 no a z toho čo som písal vyššie, ak sa toto overí a na mieru prepočíta dá sa presne povedať aká banka je najlepšia pre váš prípad z hľadiska podmienok a šance na schválenie.

Mám s tým skúsenosti a často sa stáva že rucitel urobí neplechu so splatnosťou, naruší to maximálnu splátku na hypotéke a hypotéku neschvália alebo poskytnúť o dosť menej prostriedkov. Take prípady by som odporúčal pekne na mieru preveriť aby ste mali overené všetky faktory a vedeli dopredu aké máte kde možnosti. Takto to je veľmi na hrubo a nedá sa povedať.

sasa1310
9. nov 2021

@jakubvojcik prečo by si z takých bánk hypotéku radšej nebral? ďakujem

jakubvojcik
9. nov 2021

@sasa1310 malé banky, horšie služby a komunikácia, horšie podmienky (vysoké úroky ak cez nich nepoberiete ďalšie produkty) a z hľadiska metodiky len málokedy vychádzajú najvýhodnejšie. Najčastejšie sa mi stane pri čisto kúpe pozemku že vychádzajú dobre ale inak nič moc, v ostatných 95% prípadoch dostanete inde o dosť lepšie podmienky.

No a pri takých bankách si treba dávať pozor aké všetky faktory sú na zamietnutie + veľké banky si môžu dovoliť poskytnúť oveľa viac úľav a výnimiek ako tieto ak niekto vychádza s prípadom na tesno.

sasa1310
9. nov 2021

@jakubvojcik aha, čiže pri hypotéke cca do 40 % je to jedno. Samozrejme adekvátny príjem. Ďakujem

jakubvojcik
9. nov 2021

@sasa1310 nie tak ani vtedy to nie je až tak jedno. V mBank sú aj pri takom nízkom LTV (dlh ku hodnote zakladanej nehnuteľnosti) vysoké úroky a v Unicredit si najnižší úrok aj v tomto prípade podmieňujú uzavretím produktov čiže celkovo preplatíte viac ako niekde inde.

V konečnom dôsledku by som sa vždy sústredil na riešenie v 4 najväčších bankách (tatra slsp VÚB ČSOB) + možno ešte 365banka a Prima banka pri refinancovani ak Vám ide najmä o nízku sadzbu. Pri Prima banke si treba ale dávať pozor na to čo nasleduje po fixácii (vysoký úrok bez možnosti zníženia).

sasa1310
9. nov 2021

@jakubvojcik ďakujem. máme v slsp. Len nám chodia ponuky práve od týchto bánk. Samozrejme ponuka s nižším úrokom.

jakubvojcik
9. nov 2021

@sasa1310 viete čo už aj slsp dorovnava dosť často konkurenčné ponuky pri retencii. Klientom podobným vasmu prípadu, ak ste nemali omeškania odporucam ísť do slsp s tým, že máte ponuku napríklad na 0,5% z 365banky a chceli by ste “vyčíslenie” úveru (to sa rieši keď chcete z banky odísť) no a oni Vám potom takmer vždy vedia ponuku aspoň približne dorovnať. Ale to aj iné veľké banky. Stáva sa mi že minimálnu úrokovú sadzbu komunikujú okolo 0,8 alebo 0,9% a v takom prípade keď si chcú klienta udržať im dali sadzbu okolo 0,5/0,6 a už som mal v slsp aj skúsenosť že dali 0,3% čo je nonsens v dobrom zmysle.

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evica17
9. nov 2021

@jakubvojcik po fixnej dobe v primabanke je vysoky urok ? A je moznost refinancovania, ci maju v zmluve dako podchytene, ze musime zostat ? Ako je to lakave taky nizky urok, ale ci ist do toho toneviem

jakubvojcik
9. nov 2021

@sasa1310 no ja už by som napríklad pri takých vysokých hypotékach preveroval všetky možnosti. Na slsp sa mi nepáči to, že si nízky úrok podmieňujú poistením a to veľmi predražuje cely úver, k tomu aj to poistenie vôbec neodporúčam. Oproti iným bankám pri takých sumach viete ušetriť niekoľko tisíc EUR čiže to už by som preveroval všetky možnosti aké máte.

+ od nového roka bude dávať slsp prirážku na úrokovej sadzbe ak si u nich klienti nesporia aspoň 2 roky čo je úplne odveci. Toto sa mi na nej nepáči že chcú na klientoch niekedy až neprimerane zarobiť. Podľa mna by ste to mali vyhodnejsie inde a nemyslím tým nejakú malú banku.

marca12
9. nov 2021

@jessica1122 odveci moja odpoved,ale to ktory dobrodruh bude rucit matke na RD?

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jakubvojcik
9. nov 2021

@evica17 no zo zákona si to podmienit nemôžu. Prima banka funguje na tom princípe, keďže nemá retencne oddelenie a teda nevie po fixe znížiť sadzbu alebo reštartovať fixáciu, ze ma základnú úrokovú sadzbu ktorú klient naisto dostane po fixe. Momentálne to je 1,2%, to je najnižšie čo sa dá dostať po fixe u nich. Väčšina ma ale viac ako to. S tým ze si myslím ze sa to bude zvyšovať. Prima banka je dobrá iba k novým klientom a dlhoročným dáva podmienky hlboko pod priemerom na trhu. Nehovoriac o tom že majú asi najviac faktorov ktoré môžu vyusitit k zamietnutiu úveru zo všetkých bánk na trhu. Aj preto ju nemám veľmi v láske.

denda007
9. nov 2021

Ja s žiadala pôžičku na RD ktorú mi zamietli, a schválili mi ju keď mi rucila mama ktorá bola na invalidnom dôchodku. 2500 eur. Tatra banka.

sasa1310
10. nov 2021

@jakubvojcik môžem sa ešte opýtať, prečo konkrétne to poistenie neodporúčate? Práve nám ho ponúkli. Manžel by bol aj za, nakoľko chce naše životné, ktoré máme doteraz meniť. Tak mu to prišlo vhod.

jakubvojcik
10. nov 2021

@sasa1310 poistenie cez banku ma viacero nevýhod. Nie je tam krytie toho čo reálne treba (napríklad pri invalidite máte poistenú iba plnú, pritom 3/4 invalidov sú čiastoční, a všetci vieme ako poisťovňa rada uznáva 70% invaliditu - tak že jedna moja klientka bola na vozíčku a dostala 67%). A nechcete predsa poistenie že keď sa niečo stane tak peniaze nedostanete lebo Vám priznajú trosku menej, pritom o prijem prídete aj tak.

Nie je tam vhodne nastavenie kritických ochorení a trvalých následkov úrazu napríklad. Po väčšine to nemáte vôbec. PN-ku tam máte dlhodobú pritom často treba aj tie prvé mesiace vykryť. Čo sa týka krytia to proste nestačí z môjho skúseného uhla pohľadu.

Takisto ste viazaní banke, ak sa rozhodnete kvôli výhodnejším podmienkam v budúcnosti refinancovať inde (čo je veľká pravdepodobnosť) poistenie sa Vám zruší, vy si musíte riešiť nové a čím ste starší tým je drahšie. Takisto je poistený iba hlavný dlžník čo je ekonomicky väčšinou nesprávne a nelogické.

Treba to nastaviť komerčne, vyjde vás to v 95% lacnejšie celkovo v pomere za kvalitu a máte to variabilne. Ostane Vám to dlhodobo, môžete to v čase meniť, nikomu sa neviazete a máte to na mieru.

sasa1310
10. nov 2021

@jakubvojcik dakujem krásne. Veľmi ste pomohli.