Ahojte, chcem sa spýtať, v ktorej spoločnosti využívate 3.pilier teda šetrenie na dôchodok?
Môj zamestnavatel má tento benefit a chcela by som ho využiť, avšak neviem, budem napríklad v tatrabanke niečo platiť, niečo ako mesačný poplatok k uctu?
V súčasnosti na Slovensku ponúkajú svoje služby doplnkové dôchodkové spoločnosti:
Doplnková dôchodková spoločnosť Tatra banky, a.s.
NN Tatry-Sympatia, d.d.s., a.s.
Stabilita, d.d.s., a.s.
UNIQA d.d.s, a.s.
Mám tretí pilier v Tatra banke, prispievam si sama aj zamestnávateľ každý mesiac. Nijaké navyše poplatky za vedenie účtu tam nemam.
@ivula0807 a bežný osobný účet nemáš v Tatre áno?
Nemam
3 pilier je dobry len vtedy, ak ti donho prispieva zamestnavatel. Inac ma vysoke poplatky (voci inym formam sporenia / investovania)... Ak si mozes vybrat (co zo zakona by si mala mat moznost), isiel by som do spolocnosti, kde maju indexovy pilier (napriklad Uniqa a Stabilita). Zrovna TB ma dost naprd riesenie, lebo oni maju "vlastne" fondy podla dekady, kedy mas predpokladany dochodok a napriklad vo vyssom veku zbytocne presuvaju prachy do konzervativnejsich nastrojov a zbytocne to potom krati vynosy...
Ja mam Uniqu (exAxa) aj TB (historicky, tiez nam do oboch prispieva zamestnavatel) a Uniqu mam o 2 roky neskor ako TB a tobehla na vynosoch pri rovnakych prispevkoch TB...
Nemusis mat osobny ucet v TB ak tam budes mat 3. pilier
@zic super ďakujem. Tiež uvažujem buď stabilita alebo uniqa. 🙂
@zic a ktorú by si vybral ešte prosím z tých dvoch? Či to už je jedno?
vies co, ja som spokojny s Uniqa, lebo tam mam aj poistenia a 2.pilier a vidim to potom naraz vsetko. Tak isto ak si dobre pamatam, Uniqa indexovy fond bol vzdy dost vysoko v nejakych porovnaniach co sa tyka vynosov... takze nemam vyhrad.
Skus si ked tak vygooglit nejake porovnanie vynostnosti fondov 3. piliera
Tu mas nejake porovnanie (daj si zoradit podla celkoveho vynosu, Uniqa je na 2. mieste za indexovym stability... tak mas aj vitazov 🙂
https://www.oranzovaobalka.sk/web/sk/analytics/...
Hlavne si nastav bud co NAJMENSIE prispevky z tvojej strany, pokial ti zamstenavatel prispieva pausalne (nezavisle od tvojich prispevkov)
Pokial ti zamestnavatel prispieva v pomere kolko ty tolko on... tak naopak to vymackni na co najviac 🙂
@zic
Odkiaľ vieš že pre autora príspevku je práve index to pravé ? Robil si investičný dotazník?
To že index vyhovuje tebe, nemusí inému. Každý ma iný vzťah k riziku. Netreba sa pozerať iba na výkon fondu, ale brať do úvahy aj ďalšie faktory.
Keď sme teda pri tom zhodnotení indexov tak údaje k 24.3 sú nasledovné
od začiatku roka:
NN - 3,75%
Uniqua - 1,89%
Stabilita - 2,35%
výkon za 3 roky:
NN - 12,39%
Uniqua - 12,98%
Stabilita - 8,83%
@martinp288 to ze niekto nema vztah k riziku je sice fajn, ale to je rovnake ako ked niekto nema vztah k zdravotnemu stylu... neznamena to, ze je to ok...
Akoze moze si kludne dat dlhopisove fondy... na co by jej to bolo... bude tam mat po rokoch urcite menej ako tam posle...
A neviem co si chcel povedat tymi udajmi od zaciatku roka... su vpodstate take ako som pisal (uniqa druha)...
@zic zamestnávateľ mi prispieva 35e, takze ja nemusím nič, alebo tých 15e, ak chcem využiť tu nezdaniteľnú časť do 180e čo je. 🙂
@zic nooo na tým indexom nerozumiem, čo si mám potom z toho vybrať? 😂
Indexovy je narizikovejsi (lebo drzia prevazne akcie), ale potencialne najziskovejsi. Ak si mlada, tak urcite ten. Ak mas pred dochodkom, tak si mozes vybrat aj najkonzervativnejsi, tam budes mat najmensie pohyby (to co tam naposielas, to tam plus minus budes mat ak sa nezruti financny system) 🙂
Ale ak mas dekady do dochodku a ber to tak, ze to nie su tvoje peniaze, tak riskuj a chod do indexoveho (vlastne je to akciovy fond, ktory kopiruje v tychto pripadoch tusim MSCI world alebo taky index)... teda najvacsie spolocnosti sveta a nezasahuju do toho velmi portfolio manazeri... tym padom ak rastie ekonomika sveta, rastie aj toto, ked je kriza a su prepady, pada aj toto (vtedy nakupujes lacnejsie podiely v tom fonde)...
Zle je, ked je prepad v case, ked chces vyberat peniaze (v case dochodku)...
@zic Ja nenadavam na žiadnu spoločnosť. Ak by som sa mal rozhodnúť tak medzi Uniqua a NN. Obe spoločnosti investujú do indexu MSCI World, preto sú aj dlhodobo +- na rovnako. Tatra Banka to má ako píšeš troška zvláštne zariadené, ale tiež ich nezatracujem.
Tak či tak, výber správcovskej spoločnosti nieje iba o zhodnotení a poplatkoch.
Stabilita ide dole vodou a ak robíš v tejto oblasti, prípadne sleduješ túto oblasť, vieš čo sa tam deje.
To kam klient investuje je jeho rozhodnutie. Môže a nemusí sa rozhodnúť podľa investičného dotazníka. Teba to však potom zdôvodniť.
Mám klientov ktorí vedia že môžu zarobiť viac v indexe, ale vedia aj aké je tam riziko atď, atď... a majú peniaze v bezpečnejšom fonde.
@martinp288 ja klientov nemam, investujem sam a tu iba radim ak niekto sa pyta... Ak si precitas pozorne, tak som jej radil z vlastnej skusenosti Uniqu... TB z vlastnej skusenosti dost zatracujem... ako financny sprostredkovatel chapem, ze musis zo zakona dat inveseticny dotaznik... Az sa na teba autorka obrati, potom ju urcite ries podla zakona
@autor Do daňového priznania sa uvádza súčet vlastných príspevkov (bez príspevkov zamestnávateľa). Takže tých 15€ mesačne si poslať na svoj dôchodkový účet musíš zo svojho, ak chcete využívať daňové zvýhodnenie.
@martinp288 hej ja viem, že zo svojho.
@martinp288
@zic a teraz sa neviem rozhodnúť medzi NN a uniqua 😑 vybrala by som si uniqua, ale z osobných dôvodov, že strýko mal v NN, kde ma určil ako dediča (a v súčasnej situácii mi tieto peniaze dosť pomôžu), zvažujem symbolicky aj túto možnosť.
@dizajnerka Podľa mňa je to v podstate momentálne jedno, či tam alebo tam.
@ibrunova no tiež si myslím, že to musí byť viac menej vyvážené, inak by sa všetci nahrnuli do jednej.
@dizajnerka vyvazene su vpodstate tie, ktore maju rovnake fondy (investuju do rovnakeho indexu napriklad)...
@zic no akurát som im písala do NN, predložila zmluvu v ktorej som uvedená ako dedič, a keď som im to poslala, tak mi napísali, že aká je vlastne moja požiadavka 😀 celkom vtipní sú. Ale tak hej, napísala som im že sa chcem informovať či tam mal strýko nejaký zostatok a či mi môže byť vyplateny.
@dizajnerka vidis, tak nostalgia dostala trosku na frak 🙂 🙂... Inac ak si tam bola vedena na zmluve ako "beneficiary" (tusim opravnena osoba sa to vola), tak by si to mala dostat dost rychlo tie peniazky... idu mimo dedicskeho...
@zic áno tiež si to tak myslím. Ak tam nejake ešte zostali. Strýko už bol na dôchodku, teda len 2 roky.
@zic budem to musieť aj ja tak pre syna založiť 😁
@dizajnerka NN a Uniqua aspoň čo sa týka investície do indexu je prakticky to isté (MSCI WORLD) . Treba hľadať, ktorá spoločnosť ti dá niečo navyše. Nepoviem ktorá a čo, nakoľko robím pre jednu z nich a nechcem tu preferovať tú svoju, aby ma tu neukamenovali.
@martinp288 mňa by to zaujímalo, tak kľudne môžeš napísať 😁
@dizajnerka napíšem súkromnú správu
3.pilier je fajn, niečo málo si prispievaš sama,niečo ti prispieva zamestnávateľ, potom to máš k dôchodku, mala som NN, k dôchodku mi už chodia isté pravidelne sumy podľa zmluvy. Myslím,že mesačný poplatok sa neplatí,ročne príde zúčtovanie, nejaká daň z úrokov.