Doplnkové dôchodkové poistenie

slamienka
27. feb 2017

Investičné životné poistenie Kumulativ Max.
Našla by sa tu nejaká dobrá duša, ktorá by mi vysvetlila, o aký produkt ide? Mali sme v škole jednu pani a robila "nábor" na túto zmluvu.
Je to 3. pilier? Čiže doplnkové dôchodkové poistenie? Alebo niečo iné??? Zdá sa mi, že tá pani zavádza a nepodáva presné informácie.
Dakujem za ochotu.

richardhudec
27. feb 2017

@slamienka Tomu ver, že to nie je doplnkové dôchodkové poistenie :D

Je to obyčajné investičné životné poistenie so vstupným poplatkom 200% z ročného vkladu :D

Pani je frajerka, odporúčam poslať podnet na NBS, ak naozaj Kumulativ Max prezentuje ako šetriaci produkt, resp. že ide o niečo ako doplnkové dôchodkové poistenie.

Doplnkové dôchodkové poistenie je niečo úplne iné, bežne sa oplatí najmä ak prispieva zamestnávateľ na 3. pilier, zároveň si viete z vlastných príspevkov do 180€ ročne znížiť základ dane čím ušetríte cca 36€ ročne na dani 🙂

slamienka
autor
27. feb 2017

@richardhudec Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Myslela som si to. Pani k nám prišla do skoly a pol zborovne si u nej urobilo túto zmluvu, pretože to ponúkala ako nejaký produkt k doplnkovému dôchodkového poisteniu. Vôbec nás nepustili k slovu. Ja som jej vravela, že životné poistenie mam v Alianzi. Myslela som si, že moja zmluva z roku 2004 je už zastarala, tak že sa musí prerobiť na novú. Až doma mi vypadli oči z jamiek, keď som videla zmluvu. Povedala, že tá zmluva je pre mňa nevýhodná(z roku 2004), tak som si myslela, že mi ju i niečo doplnila. Kdezto ona mne( a mojim kolegyniam) založila to investičné.....
Dnes som jej volala, že zmluvu chcem zrušiť. Vôbec ma nepustila k slovu a po polhodinovom telefonáte mi aj tak nepovedala, ako si tu zmluvu môžem zrušiť. ☹

slamienka
autor
27. feb 2017

Ešte môžem otázočku? Ako je možné, že zamestnávateľ nám prispieva na túto zmluvu Kumulativ Max 2%.???

richardhudec
27. feb 2017

@slamienka No zrušiť zmluvu vieš v 2-mesačnej lehote od uzavretia s 8-dňovou výpovednou lehotou písomnou žiadosťou poslanou doporučene na adresu poisťovne.
Tu je generátor výpovede - Dôvod uveďte - bez dôvodu v 2-mesačnej lehote: https://www.netfinancie.sk/vypoved-poistnej-zml...

No, osobne som sa s tým ešte nestretol, že by zamestnávateľ prispieval takýto spôsobom na životné poistenie, aj keď teoreticky to možné je. Akým spôsobom zamestnávateľ prispieva? Neprispieva náhodou len na 3. pilier?

slamienka
autor
27. feb 2017

@richardhudec Nie, prispieva na túto zmluvu. 2%.
Nemôže rám byť nejaká výnimka? Nemôže byť toto nejaký produkt 3. piliera?

hettinka
28. feb 2017

@slamienka už ked niekto pristupuje ku klientovi takto manipulatívne, nie je priestor na otázky a podľa všetkého ani riadne preštudovanie si zmluvy, tak sa veľmi čudujem, že si to podpísala a až doma potom čítala podrobnejšie. Ja by som sa s danou pani už nebavila rovno išla (aj s dalšími nespokojnými kolegynami, ak sú) do Allianzu a riešila veci rovno na pobočke, prípadne vyššie.

richardhudec
28. feb 2017

@hettinka Len opravím, že Kumulativ Max je AXA, nie Allianz 🙂

richardhudec
28. feb 2017

@slamienka Otázka je na čo prispieva. To sa opýtajte zamestnávateľa. Ak naozaj prispieva 2% zo mzdy na takúto zmluvu, tak sa to určite nevzťahuje len na Kumulativ Max.

Otázka je, či zamestnávateľ prispieva na poistenie investičné, alebo poistenie hocijaké - napríklad aj rizikové. Ak by prispieval na akúkoľvek investíciu, čiže napríklad aj priamu investíciu do fondov, tak by to bolo úplne super a ja, predpokladám že aj všetci ostatní na fóre vám poradia, aby ste tie peniaze radšej dali priamo do fondov ako cez predraženú poistku 🙂

slamienka
autor
28. feb 2017

Ďakujem za všetky príspevky. 🙂

janjochmann
28. feb 2017

@slamienka No ak to pani prezentovala naozaj ako tretí pilier, tak to je vážny prešľap a mal by ísť podnet na NBS. Toto je sila. Keď takto pracujú "poradcovia", vrhá to zlý tieň na prácu ostatných.

Ten príspevok zamestnávateľa si na 100% preverte, či sa netýka iba 3 piliera - tretí pilier rovná sa Doplnkové Dôchodkové Sporenie (DDS). Nezdá sa mi, že by to prispeival na investičné poistenie, obzvlášť ak je to v štátnom sektore...
Ak chce zamestnávateľ prispievať na tretí pilier, je to daňovo pre neho zvýhodnené a musí mať zmluvu s DDS. Pôsobia u nás tieto DDS - NN, AXA, DDS Tatrabanky a Stabilita.

Vy si môžete vybrať v ktorej chcete zmluvu mať, a zamestnávateľ je povinný uzavrieť s tými DDS, s ktorými majú zmluvy zamestnanci (nemôže vás nútiť mať to iba v jednej konkrétnej).

janjochmann
28. feb 2017

@slamienka Ešte dodám, že upozornite na to aj kolegyne a odporúčam zmluvy IŽP zrušiť, je to nezzmysel. Ak chcete byť poistení, využite rizikové poistenie bez sporenia.

Na dlhodobé sporenie napr. na dôchodok, ktoré je dôležité, sú vhodné podielové fondy s nízkymi poplatkami. Určite nie poistka.

slamienka
autor
28. feb 2017

@janjochmann Veď to je hrozne. Už som pisala mail aj na stránky Axy. Pretože tieto finančné poradkyne prišli do skoly iba so zámerom uzatvoriť s nami tieto zmluvy a argumentovali, že je to 3. pilier. Ja som sa akurát vrátila do skoly po materskej dovolenke a moja zmluva v Axe na 3. pilier bola z roku 2004. Takže chcela som iba robiť úpravy v tejto zmluve. Pani mi o tom nepovedala vôbec nič. Už mala dopredu pripravené formuláre na Kumulativ Max. .... ☹

frapper
28. feb 2017

@hettinka ona asi zrušila jej v Allianz a uzatvorila v Axa.Ale zrušiť sa dá aj do 30dní od uzatvorenia.V tomto prípade do 30dní,poisťovňa vráti poistné ak bolo zaplatené.

hettinka
28. feb 2017

ja zo zásady na takéto "masové akcie" nereagujem
3. pilier som si bola radšej založiť sama osobne v tatrabanke, ved ide o peniaze, am sa netreba naozaj nechať zmanipulovať a všetko čítať pred podpisom, potom už je neskoro...
určite by som to zrušila, už len z princípu a na pani poradkynu poslala normálne sťažnosť, ideálne ak by sa takýchto nazbieralo viac...
Všetko riešiť v takýchto prípadoch výlučne písomne, doporučene, alebo osobne na pobočke a vyžadovať zápis

@frapper, ako môže jedna a tá istá osoba-poradkyňa rušiť poistku v jednej poisťovni a zakladať v druhej, navyše ak pani ani poriadne nevedela, čo sa zakladá/mení/ruší, ale podpísala ... ach jaj

slamienka
autor
28. feb 2017

@hettinka nie, zle ste to pochopili. Pani mi nič nezrušila.. Iba mi založila nové poistenie a nie 3. pilier, ako som od nech chcela. Všetko v Axe.

hettinka
28. feb 2017

@slamienka myslím, že vaicerí sme to nepochopili, keďže si spomínala aj poistenie u Allianz: " Ja som jej vravela, že životné poistenie mam v Alianzi. Myslela som si, že moja zmluva z roku 2004 je už zastarala, tak že sa musí prerobiť na novú. "

Takže ešte raz sumarizujem, ak som sa zmýlila, oprav ma:

Ak chápem dobre, zmluva v Allianz na životné poistenie ti beží nezmenená ďalej.
Okrem toho ti pani založila ďalšie poistenie - tentokrát investičné, na ktoré ti prispieva ale aj zamestnávateľ? Skontroluj si výplatnú pásku, ja to tam má krásne rozpísané, koľko sa strháva priamo mne z platu a koľko mi platí zamestnávateľ. Ak ti prispieva, mala by si to tam nájsť.
Ty si mala záujem o Doplnkové dôchodkové poistenie - 3. pilier, ale to vlastne nemáš...

frapper
28. feb 2017

@slamienka Zmluva z r.2004 určite bude dobrá,len asi na riziká slabá a preto úplne stačí prehodnotiť túto starú a dopoistiť riziká,ktoré by boli teraz pre teba aktuálne,alebo navýšiť sumy v rizikách.Ale zrušenie tejto zmluvy by som neodporúčalaPo.

slamienka
autor
28. feb 2017

@hettinka správne si to všetko pochopila. Možnože som to fakt písala bez hlavy a päty.....Ale taká som bola rozčulena. A ten 3. pilier mam z roku 2004, tak si tu zmluvu len musím "prerobiť". O tej panej som pisala kvôli tomu, že nás v škole nahovorila, že to investičné poistenie je 3. pilier. Tak sme s ňou podpísali zmluvy. Až neskôr vysvitlo, že to 3. pilier nie je..... Takže sme sa dali vlastne dobehnúť.

janjochmann
1. mar 2017

@slamienka Ten 3 pilier z 2004 si prerobiť nemusíš, ak nechceš. Môžeš prijať aktuálne platné podmienky od roku 2014, a tým pádom by si mohla využiť daňovú úľavu zo svojich príspevkov do 3. piliera, max do výšky 180 eur ročne.
Ak si necháš pôvodné podmienky, daňovú úľavu využiť nemôžeš, ale zase tie staré zmluvy majú možnosť čerpať doplnkový dôchodok skôr a tiež je možné zrušiť zmluvu s tým, že ti vyplatia 80% nasporenej hodnoty (to však neodporúčam, tie peniaze ozaj majú slúžiť na dôchodok). Prezisti si konkrétne v AXA, aké máš podmienky a nech ti vysvetlia možnosti.

Čo sa týka poistky z 2004 - predpokladám, že je to kapitálove životné poistenie. Tieto zmluvy nie sú žiadne terno, z hľadiska poistenia väčšinou en úrazovka a z hľadiska sporenia - často dostaneš to, čo si vložila, alebo o málo menej. Ale v reálnych peniazoch veľmi pravdepodobne menej, kvôli inflácii. Každú zmluvu má zmysel posúdiť individuálne, poraď sa s niekým komu veríš.

janjochmann
1. mar 2017

@hettinka Len malá oprava, už sa to nevolá doplnkové dôchodkové poistenie (DDP) ale doplnkové dôchodkové sporenie (DDS), menilo sa to v minulosti.

A súhlas, určite si treba preveriť na čo zamestnávateľ prispieva.