Dom na dedine verzus byt v meste

4. okt 2022

Dobrý deň,
Nevyhovuje mi bývanie, ktoré máme v dvojgeneracnom dome na dedine ( názorové rozdiely, nevysporiadané majetky, malo podnetné prostredie...). Uvažujem čo ďalej. Jedna možnosť je ísť do stavby vlastného domu, pozemok by sme mali. Ostali by sme v tej istej dedine, akurát vo vlastnom. Druhou možnosťou je kúpa bytu v meste (3-4 izb.), manžel by si ale musel hľadať novú prácu. Treťou možnosťou nad ktorou uvažujem je kúpa malého bytu v meste (2-izb.),kde by som mohla kedykoľvek s deťmi zájsť na pár dní, keď sa nám zaziada zmena prostredia a bude to aj blízko mojej práce ( teraz som na MD, do práce som dochádzala 45 min).
Riešili ste niekedy podobnu situáciu? Čo by ste mi poradili pri zohľadnení dnešných cien nehnuteľností? Vlastné financie mám cca 50 tis , museli by sme brat hypo.
Ďakujem za všetky podnety.

ambient
4. okt 2022

Ja by som určite do bytu nešla. Ale ani stavať nový dom by som nechcela. Je to veľa vybavovania. Predaj pozemok, z domu nech vás vyplatia a kúpte si starší dom ktorý si opravíte. Možno aj v inej dedine alebo na okraji mesta. Ak vám bude ešte chýbať zoberiete si hypotéku.

patka06
4. okt 2022

Vybrala by som si kúpu 3-4 izbového bytu v meste, kde by ste mohli žiť všetci spolu - bez toho, aby si odchádzala s deťmi na pár dní.
Finančný základ máte, pokúsila by som sa predať aj pozemok na dedine a zvyšok si vzala hypotéku.
Kým budete vyberať byt, manžel sa môže poobzerať po novej práci.

sima338
4. okt 2022

určite byt pre celú rodinu

anjelicek26
4. okt 2022

Byt je podla mna menej nakladny na prevadzku - ci uz z casoveho alebo financneho hladiska... co sa tyka sukromia same minusy - susedia z kazdej strany a hlucnost - susedov a staly dozor nad detmi - budte ticho a neruste susedov... vyhody su - dostupnost MHD, viac kruzkov, obchodov, kamaratov, viac skol na vyber, viac skolok na vyber, viac lekarov na vyber... Vyhoda domu je len skutocne pre male deti relevantna - vlastne ihrisko v zahrade, domace zviera, v lete bazen... pubertiakom neskor je toto uz suma fuk... na dedine si co sa tyka kruzkov a kamaratov vecny taxik...

queen_mary
4. okt 2022

Ja som isla z velkeho mesta do mensieho mesta (na dom), a teda lepsie mi bolo na byte - a myslim, ze aj malemu by bolo. Okrem teda tych susedov - velky vyber obchodov, detskych ihrisk, kruzkov, skol, skolok, miest, kam ist, jedla, ktore sa da objednat 😀 a ja som taky ten typ, ze radsej idem vzdy niekam inam, ako sediet na dvore 😅

Ja by som isla na byt teda. No a podla financii by som si (ak vam to chyba) postavila chatku na pozemku, alebo pozemok predala a chodila napriklad na vikendy do toho dvojgeneracneho domu. Neda sa tak nejak?

Nechapem ale, preco by muz musel menit pracu?

7lenka11
4. okt 2022

Ja som žila 20 rokov na dedine vo veľkom rodinnom dome a teraz žijem už 7 rokov v byte v meste. Za mňa určite vyhráva byt v meste. Pozitíva: v meste máš všetko - komplet občiansku vybavenosť, obchody, úrady, rovnako sú tu parky, detské ihriská, pieskoviská, takže deti nie sú o nič ukrátené. Navyše my bývame na okraji mesta, takže kúsok je les a pekná príroda, výhodou je určite aj anonymita. Na dedine nie sú vzťahy ideálne, každý tam vie o každom všetko, tu sa so susedmi max pozdravíme a nikto nič nerieši. Deti sa môžu hrať za bytovkou, kde je roľa takisto, ako by sa hrali na dvore.. Nemusíš riešiť starostlivosť o pozemok, záhradu, nebodaj gazdovstvo. Trojizbový byt si nežiada až toľko práce a údržby.

michal711
4. okt 2022

Mali sme presne rovnakú situácie . Mohli sme by ste pri rodičoch alebo stavať dom na rovnakej ulici ako rodičia na pozemku, ktorý mi dal otec. Vybrali sme si tretiu možnosť. Kúpa bytu v meste s neľutujem práveže naopak

negymama
4. okt 2022

som za byt v meste nastalo, ziaden mensi byt na "unik" . Dom kym by ste dostavali, uz budu aj deti vacsie. a pubertaci sa aj tak tahaju za mestom. Hlavne ak je ta dedina "nepodnetna" a daleko, 45 min. dochadzania je dost. My dochadzame cca 15 km 20-25 minut a uz to je dost otravne za tie roky.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
4. okt 2022

A co chce muz?chce zmenit pracu a ist do bytu?
2 izbovy byt ako unik je hlupost nepojdes z domu na vikend s detmi na byt ine je prenajat ho, ale ty chces skor zmenu.
Stavala by som dom...ty si odpovedz ci Ta bavi mat dom, dvor....ako velke su deti?co skoly?
Ale pozemok by som nepredala kvoli bytu v meste...

negymama
4. okt 2022

ak mate max. 2 deti, 3 izbovy byt uplne staci. naco 4izbovy. Pre porovnanie my mame 4 deti a len o jednu izbu viac - sme ako 4izb. byte 100 m2 + zahrada. Deti su po dve v izbe. A v dnesnych energeticky narocnych casom som aj rada, ze sme zvolili maly nizkorozpoctovy dom.
Na vidiek budete chodit ak sa vam zachce cez vikendy a prazdniny.

ericka_l
4. okt 2022

Ak by som mala takéto možnosti, tak do bytu by som nešla isto. Ak sú možnosti, tak by som si postavila niečo vlastné. My sme teda aspoň tak spravili, na začiatku sme bývali s rodičmi, potom v podnájme, ale vlastný dom je vlastný dom

cecilia29
4. okt 2022

Ja na vasom mieste - pozemok a ista hotovost idem do stavby nizkoenergetickeho mensieho domceka podla vlastnych predstav. Ale to som ja. V meste by som neprezila

konikkon
4. okt 2022

Ťažko radiť. Ja by som v živote do bytu dobrovoľne nešla. Potrebujeme záhradu, kde sa dá grilovať, mať vírivku, pestovať ovocné stromy a kríky, či vinič. Do okresného mesta máme do 15 minút, do 15 minút som ja aj manžel v práci, napojenie na diaľnicu máme 5 min., do BA a ZA sa dostaneme do hodiny. Dopravné spojenie pre deti do budúcnosti je fajn a okolité mestá ponúkajú dobré možnosti na kultúrne či športové vyžitie. Mňa však ruch mesta ruší, mám rada kľud dediny a výhody domu. No niekde na lazoch, od kial je všetko ďaleko si tiež neviem predstaviť žiť s malými deťmi. Z toho, čo si vymenovala, by som ja jednoznačne išla do stavby domu.

zuzinabila
4. okt 2022

myslim, ze len ty vies detailne okolnosti svojho zivota a poznas vsetky vyhody a nevyhody tych moznosti,ktore spominas. vsetci ostatni, ktori ti napisu nazor zas vychadzaju zo svojheh situacie a ta je indivindualna a neporovnatelna.darmo ti budem hovorit, ze som odisla po 20rokoch z velkomesta na dedinu na okraj lesa,kde je ticho , malo susedov, lebo pre mna to moze byt raj, pre niekoho hororova predstava🙂

jasminkaj
4. okt 2022

Ideálne dom v meste (samozrejme pre väčšinu z nás nereálne) 😖 Z tvojich možností by som volila postaviť svoj vlastný dom na dedine. Ak to nie je žiaden zapadákov, aj tam sa určite nájde ako-také vyžitie prípadne budeš voziť deti na krúžky ako my ostatní (napr. mne trvá cesta do okresného mesta na krúžok kratšie ako keď ide švagriná na krúžok so synovcom v BA). Samozrejme, byt aj dom je otázka osobných preferencií. My sme 4 roky bývali v byte a mňa išlo rozthať.. ja som z tých čo potrebujú mať (vlastniť) nejaký kus pôdy pod nohami a nie iba priestor vo vzduchu 😂😂😂

bambulka814
4. okt 2022

Vzala by som hypo, za to postavila nízkoenergeticky dom v dedine a za hotovosť+časť hypo by som kúpila 1-2izbak v meste. Byt v meste je vždy vždy dobrá investícia, jedna vec ano, môžeš ho využiť na fungovanie v meste a ak nie, vždy vieš prenajať. A do budúcna ostane deťom, aj byt, aj dom, obe bezudrzbove. Prenájom by ti vykryl aj časť hypo.
Mať dnes na účte akúkoľvek vyššiu sumu nema význam.

maranta_leuconeura
4. okt 2022

Ja by som v dnesnej dobe nestavala a som fakt rada, ze sme do toho pred rokom nesli, hoci tiez sme tuzili po dome. Len oproti minulemu roku isli stavebne materialy neskutocne hore a este pojdu, na vsetko sa strasne dlho caka, nic nie je dostupne, co si dnes myslis, ze vas bude stat postavit dom, vobec neodraza realitu, kolko to naozaj bude.

zoeeoz
5. okt 2022

Ja osobne nevidím ani len jednu jedinú výhodu toho bývať v dome ale je to veľmi ale veľmi subjektívne 🙂 za mňa byť na 100% 🙂

ivka67
7. okt 2022

Ahoj my akurát staviame dom novostavbu v dedine, ktorá je však 2km od mesta, kde dôjdem aj peši do centra alebo na bicykli a je tam všetko, čo potrebujeme(Bytča) a 10km od veľkého mesta-Žilina, kam sa dostaneme po diaľnici, po starej ceste alebo aj rýchlostnej ceste autom/busom. Takže to mame taký zlatý stred. Každý si najde to svoje (priateľ ten len dom, garáž , záhrada :D ja mám rada z každého rožku trosku + dom je hneď pod lesom).

Ak by som bola v tvojej situácii možno by som uvažovala o byte v meste, kde budete všetci spolu a ak by sa žiadalo manželovi alebo aj tebe s deťmi “vypadnúť” možno nejaká chatka alebo záhrada mimo mesta. Všetko záleží od financií a na dohode medzi vami, čo vám najviac vyhovuje.

mamusa123456789
8. okt 2022

Ja by som na byt nešla ani keby mi za to platili, bývame v malej dedinke, som tu spokojná ja, manžel aj deti, keď chcem niečo z mesta potocim klucikom a za 15 min som v meste, si precitaj nejaké staršie diskusie o problémoch na byte, jedna tu počula suseda ako chodí na WC, ďalšej presúvali celý deň po byte nabytok, ďalšia mala nonstop špinavé okná, ďalšia mala stvabny odpad na terase, vrecia z odpadkami pred dverami a to len to co ma teraz v rýchlosti napadlo... Dakujem neprosím... Radšej sa budem starať o dom a budem mat pokoj od blbych susedov... Bývala som pár rokov na byte a je to paráda počuť ako niekto vŕta celý deň, ako susedia nad nami neustále hádali, každé buchnutie dverí... Teraz buchne dverami ja a mam svätý pokoj

michal711
8. okt 2022

@mamusa123456789 bývam v byte a žiadne negatívum z toho čo píšete tu nezazivame . Radšej bohatý v byte ako chudobný v dome

moncici7
8. okt 2022

@cecilia29 tiez si myslim dom je dom a ked mala dvor chybal by jej, clovek co byval v dome na byt si tazko zvykne

moncici7
8. okt 2022

@mamusa123456789 na to obmedzovanie susedmi som zabudla, dom je dom tam si si sama pani

jankaa26
8. okt 2022

Ja som byvala v podstate cely život v dome. Potom som isla na byt,isla som sa tam zblaznit. Stale nejaké zvuky, buchoty,klepanie reznov v nedelu rano atd. Super bolo ze bolo vsetko blizko. K domu, moji rodicia isli do domu , ktory bolo prerobit. Strasne niečo. Stale sa len prerabalo. Novy je novy. Pred rokom a pol sme dostavali s manzelom nas, novy. Boli to nervy, neskutocne. Ale mame svoje a nove. Mala ma dvor , zahradu. A samozrejme ja zahradku malu ako psychohygienu, terasku... Na kruzky vozime 4 dni v týždni, ale striedame sa s mamickami zo skolky. Pre mna novy dom vyhrava, jednoznačne. ALE vsetko zavisi len a len od vasich priorit.

gazpalm
8. okt 2022

Ja taktiez do bytu v meste,mas to bez starosti ,som na dedine a som ako taxikar pre deti 🙄skola ,kruzky ( velmi casovo narocne ) muz je 4 dni v tt prec ,strasne ma to vytaca,tiez rozmyslame kupit byt a tu si to nechat ako vikendovku a na dochodok sa prestahovat ...alebo kupit dom v mestskej casti ,ale tak to su uz ine palky

mamusa123456789
8. okt 2022

@michal711 bud si teda bohatý v byte a ja si budem chudobná v dome... Aj keď neviem co mi chyba po materiálnej stránke ku šťastiu, ale ty to určite vieš 😉

mamusa123456789
8. okt 2022

@michal711 možno máš šťastie na susedov, ale stačí si tu prečítať zopár diskusii

mamusa123456789
8. okt 2022

@moncici7 ja by som sa už asi nedokázala vrátiť do bytu, ale beriem, moji rodicia chodia do práce, venujú sa svojim koníčkom a pravidelne chodievajú domov večer tak sme bývali v byte, momentálne z mužom bývame v dome a nechystám sa to meniť za byt, je to paráda v pustíš deti na dvor a môžeš si odbehnúť dnu dorobiť co treba ale neviem si predstaviť ze by som deti mala nechať na ihrisku a ja odbehnúť na neviem kolke poschodie aby som šla skontrolovať obed alebo im zobrať niečo papať atd

ukulela
8. okt 2022

Byt je strasna loteria. Ak stata bytovka, to bude rekonstrukcia v kuse v inom byte. My sme boli v byte rok. Cele leto som nemohla vetrat, vlastne nikdy.... fajciari na balkonoch vsade okolo. Pocujes kaslat a prdiet susedov. A vtchol bol, ked sa sused stazoval, ze varim s cesnakom a jemu to smrdi... skoncilo to vyhrazanim sa socialkou, lebo maly v noci plakal. Utekali sme odtial cim skor.