Dobrý deň. Ideme dať dom do prenájmu a nájomca by chcem dať na seba plyn elektriku a vodu a že nájom bude platiť nám a energie sám. Len sa bojím či keď si zaplatí sám energie či bude platiť aj nájom. Urobili by ste to?
tak ak to bude mat napisane na seba a nebude platit tak ho odpoja. a bude v zime a tme ... na druhej strane preplatky za energie a nedoplatky si bude riesit sam ... najomne nema dovod neplatit resp urcite podpiste zmluvu kde je jasne stanoveve co sa v dome noze a nemoze robit a do ktoreho dna v mesiaci musi zaplatit a podmienky vypovedania nájomneho .. ak nebude platiť tak ho proste vyhodite
Ja by som s tym nesuhlasila. Ved to je najmenej, zmluvne to poistit a nasledne riesit preplatky/nedoplatky.... Tak ako vzdy a vsade. Okrem toho, o pol roka nahodou odide a zas riesit prepisovannie na vas? No urcite... 🙂
Urcite by som mu to nedovolila. Ako pise @marsmykkok, ak nebude platit, odpoja vas a znovuzapojenie ta bude stat par stoviek eur. Aj v pripade, ze nemas pripojku vzduchom, stoji to tusim 500€. A co v pripade, ak ho budete chciet vyhodit, nebude sa ti dat s nim dohodnut, ako si to potom prepises spat na seba?
Môj dom, moje pravidlá. Ty si tá, kto dáva podmienky. Nájomník nech platí Tebe a ty z toho zaplatíš všetky ostatné poplatky spojené s užívaním domu. Všetko treba zmluvne dohodnúť a ošetriť. Neexistuje, aby som ako majiteľ nehnuteľnosti nemala prehľad o tom, či je všetko včas každý mesiac zaplatené.
Ak s tým má potenciálny nájomník problém, hľadaj iného. Z takéhoto jednania smrdí problém.
Zisti kolko vychadza znovuzapojenie, v pripade keby ho odpojili, a nech ti da depozit vo vyske toho znovuzapojenia :D hned ho prejdu tieto vymyslacky ;)
Plyn odpojenie sa platí 80 EUR a znovupripojenie opäť 80 EUR. Na elektrine záleží od toho kde sa nachádza odberné miesto (stred, západ, východ Slovensko). Bežne sa robí prepis na nájomníka. Pokiaľ by neplatil nájom, vy viete požiadať o odpojenie odberného miesta tým, že sa preukážete LV.
To je najlepsie, co mozes urobit. Ja som takto urobila pri prenajimani bytu a nebol problem. Prave naopak, najomnik to ocenil. Poznam dvoch prenajimatelov rod domov, ktori to maju takto. Jeden z nich bol na kontrole, ponukli ho kavou s on tam prechladol, lebo slabo kurili. 😃
Povedal to dôvod prečo, určite nie.
@majka2 , kde máte elektromer? Ak nie je voľne prístupný na ulici, bude sa to musieť urobiť na ulicu a to treba zaplatiť. A keď som chcela prepísať plyn, tak sme tam museli byť obidvaja. Ja by som neprepisovala nič, ak ho odpoja, budeš platiť ešte pokutu, aby Ta znova pripojili. Radšej to ošetri v zmluve.
No napríklad ak máš starší dom a elektrinu vzduchom a skrinku na dome, keby neplatil tak ak ho/teba odpoja tak potom keby chceš pripojiť znova, schvália ti prípojku iba ak potiahneš elektrinu zemou a dáš skrinku na stĺp zvonka a teba vyjde to potiahnutie zemou s výkopovými prácami a všetkým aj 1000-2000 eur. Teda radšej by som osobne mala na seba a mala istotu, že energie sú zaplatené.