Doktorandské štúdium a materská

monika881
11. apr 2020

Ahojte dievčatá
Potrebujem pomoc a nikde sa neviem dopátrať k odpovedi.
Som študentkou doktorandského štúdia, v pripade tehotenstva by som štúdium prerušila.
Na materskú papierovo by však išiel môj manžel, je SZČO lebo pracuje aj tak z domu.
Následne by poberal aj rodičak. Čo však so mnou? Budem si musieť platiť zdravotku? Alebo ako budem evidovaná vlastne v systéme? Keď nebudem už študentka? A zároveň nebudem ani poberať rodičak alebo pred tým materskú?
Ďakujem

00ivi00
11. apr 2020

Tak podľa mňa sa buď musíš nahlásiť na úrad práce a ten bude za teba platiť zdravotku (budeš chodiť po pohovoroch) alebo sa tam nezaeviduj ale v tom prípade budeš samoplatiteľ zdravotného poistenia

meluela
11. apr 2020

@monika881 zisti si hlavne na tvojej fakulte ako to mate v predpisoch stanovene .. je mozne ze ked prerusis, tak ti zaokruhlia ten skolsky rok smerom nahor a potom po nastupe budes mat problem ze sa ti bude rarat akoby rok studia navyse a daju ti to zaplatit. S tym uz asi moc nenarobis, lebo zrejme prerusit musis, je tam nieco take v pravidlach (tiez zisti). Najviac by sa ti oplatilo prerusit, ist na matersku a po tych 7m znovu nastupit na studium a na matersku nasledne moze ist manzel zasa na 7m a ty uz budes zasa poistena zdravotne ako studentka. To sa vsak velmi neda ak sa v skutocnosti budes o dieta starat ty a v skole po tebe budu chciet ucit a pod. Pozor aj na dochodkove poistenie, hned po porode treba nahlasit na socialnu poistovnu .. za doktorandku na teba nikto neplati, ako osobu starajucu sa o dieta mas narok byt poistenkyna statu

meluela
11. apr 2020

@monika881 este mi doslo ze tebe sa na tu matersku asi az tak neoplati ist, dostala by si vlastne iba vo vyske rodicaku ak si si neplatila nieco navyse

veronikaszabova
12. apr 2020

@monika881 muz moze ist na MD az 6t po porode. Ty si po porode vybav RP, a das si ho odnat dnom nastupu muza na MD.

ruzasipova
12. apr 2020

@monika881 Zisti si najprv, ci moze ist hned muz, ci nemusis byt najprv ty. Uplne ti neporadim, ja som prerusila studium a sla na matersku. Ale ty pravdepodobne pojdes na urad prace a budes nezamestnana - vtedy za teba plati zdravotku a dochodok stat. Alebo tam nechod ale zisti si, co vsetko si musis platit sama.
P.S. Ak ostanes doma, budes mat narok len na rodicovsky, nie matersku.

evittam
12. apr 2020