Ahojte dievčatá
Potrebujem pomoc a nikde sa neviem dopátrať k odpovedi.
Som študentkou doktorandského štúdia, v pripade tehotenstva by som štúdium prerušila.
Na materskú papierovo by však išiel môj manžel, je SZČO lebo pracuje aj tak z domu.
Následne by poberal aj rodičak. Čo však so mnou? Budem si musieť platiť zdravotku? Alebo ako budem evidovaná vlastne v systéme? Keď nebudem už študentka? A zároveň nebudem ani poberať rodičak alebo pred tým materskú?
Ďakujem
@monika881 zisti si hlavne na tvojej fakulte ako to mate v predpisoch stanovene .. je mozne ze ked prerusis, tak ti zaokruhlia ten skolsky rok smerom nahor a potom po nastupe budes mat problem ze sa ti bude rarat akoby rok studia navyse a daju ti to zaplatit. S tym uz asi moc nenarobis, lebo zrejme prerusit musis, je tam nieco take v pravidlach (tiez zisti). Najviac by sa ti oplatilo prerusit, ist na matersku a po tych 7m znovu nastupit na studium a na matersku nasledne moze ist manzel zasa na 7m a ty uz budes zasa poistena zdravotne ako studentka. To sa vsak velmi neda ak sa v skutocnosti budes o dieta starat ty a v skole po tebe budu chciet ucit a pod. Pozor aj na dochodkove poistenie, hned po porode treba nahlasit na socialnu poistovnu .. za doktorandku na teba nikto neplati, ako osobu starajucu sa o dieta mas narok byt poistenkyna statu
@monika881 muz moze ist na MD az 6t po porode. Ty si po porode vybav RP, a das si ho odnat dnom nastupu muza na MD.
@monika881 Zisti si najprv, ci moze ist hned muz, ci nemusis byt najprv ty. Uplne ti neporadim, ja som prerusila studium a sla na matersku. Ale ty pravdepodobne pojdes na urad prace a budes nezamestnana - vtedy za teba plati zdravotku a dochodok stat. Alebo tam nechod ale zisti si, co vsetko si musis platit sama.
P.S. Ak ostanes doma, budes mat narok len na rodicovsky, nie matersku.
Ako pise
@veronikaszabova
Tak podľa mňa sa buď musíš nahlásiť na úrad práce a ten bude za teba platiť zdravotku (budeš chodiť po pohovoroch) alebo sa tam nezaeviduj ale v tom prípade budeš samoplatiteľ zdravotného poistenia