Milé žienky, potrebujem poradiť. Ak niekto pracuje len NA DOHODU a je momentálne PN, dostane nejaké peniaze? A zamestnávateľ za neho naďalej odvádza peniaze do zdravotnej a sociálnej poisťovne?
@luliu No zatiaľ odvádzal stále.
Ak odvádza nemocenské poistenie, máš nárok na platenú PN. Počas PN sa neplatí poistné…
@daniela1911 Myslíš, či odvádza do zdravotnej poisťovne?
@daniela1911 nemocenské poistenie sa platí SP - vypláca sa z neho PN
@daniela1911 Ja tomu nerozumiem. Doteraz odvádzal stále, ale teraz neviem, keď som na PN, či odvádza.
Akú máš dohodu? Chodí ti PN? Pozri sa na výplatnú pásku či sa sťahuje nemocenské poistenie.
Opakujem! Počas PN sa žiadne odvody neplatia!
@daniela1911 Píšeš, že žiadne odvody sa počas PN neplatia, tak čo mi má sťahovať? Žiadnu PN som zatiaľ nemala, som PN len tri týždne.
Ako ti mám poradiť keď nevieš? Pozri sa na výplatnú pásku s výplatou (to je za odpracované dni) na nej uvidíš aká bola tvoja hrubá mzda, mínus poistne (vidíš tam nemocenské poistenie)?. Keby si napísala akú máš dohodu, poviem ti, aké odvody z nej idu a či máš nárok na prípadnú PN.
Teraz si PN tri týždne a čo?? Vypísal ti lekar potvrdenie o práceneschopnosti ? Alebo nechápem teda tvojej otázke…
Ak máš dohodu s pravidelným príjmom (to je typ dohody), tak z takej dohody sa platí nemocenské poistenie (z toho príjmu = hrubej mzdy, čo zarobíš), vtedy máš nárok na platenú PN
@daniela1911 Ja mám takú smiešnu dohodu. Posledná páska:Nemocenské poistenie: 0,52€ , zdravotná poisťovňa:3,72€. Samozrejme, že nemám odpracovaných 12 hodín, ale skoro 190. Ale to je o inom.
@daniela1911 Ale jasný termín, že HRUBÁ mzda tam teda rozhodne nie je. Vidím tam, nezdaniteľné minimum: 381,04€ a čistá mzda: 32,24€.
Najlepsie pre teba bude zavolat si do socialnej poistovne a spytat sa ci mas narok na platenu pn. Povedia ti
Vypísal ti vôbec lekár PN a odovzdala si ju v práci?
Nemocenské sa ti z dohody platí (podľa toho čo uvádzaš vyššie), nárok máš.
@lilinka88 Údajne ju poslal do SP.
Kto ju poslal?
Predpokladám zamestnávateľ, podpísala si sa na ňu a vypísala účet/hotovosť? Najlepšie na ňu písať telefónne číslo.
Hovoríš tri týždne, takze to máš v auguste, vyplatia ju najskôr budúci mesiac. Popripade ak trvá do ďalšieho mesiaca, treba od lekára prechodku “lístok na peniaze”
Záleží na tom akú dohodu máš, či za teba odvádza do SP, to musíš vedieť ty