Dôchodok zo zahraničia

vestfalia
30. máj 2024

Akceptuje nejaká banka na Slovensku aj príjem ako je invalidny dochod zo zahraničia???🤔

alenah31
30. máj 2024

@vestfalia Tento druh príjmu podlieha prísnejším podmienkam . Nakoľko výšku príjmu zo zahraničia si banka nemá ako overiť, musí žiadateľ tento druh príjmu dokladovať potvrdením o výške daného príjmu v zahraničí potvrdením z úradu, ktorý ho vypláca a potvrdenie musí byť úradne preložené a overené. Väčšina bánk ale neakceptuje tento príjem pokiaľ ide len o čiastočný invalidný dôchodok.

vestfalia
autor
30. máj 2024

@alenah31
@alenah31 ďakujem..

vestfalia
autor
30. máj 2024

@alenah31
@alenah31
@alenah31 a keď tie dôchodky chodia banke pravidelne už niekoľko rokov na účet????

vestfalia
autor
30. máj 2024

@alenah31 chodia na účet banky na SK takže výšku si nijako overovať nemusia je to tam pravidelne🤔

alenah31
30. máj 2024

@vestfalia to je jedno - banka na Slovensku tieto € na účet pripíše, ale odkiaľ sú - o aký príjem sa jedná musí žiadateľ banke napriek tomu zdokladovať. Zo zahraničia si neoverí o aký príjem ide - že chodil na účet roky pred tým banku nejako nezaujíma - banka bude chcieť zdokladovať, že bude chodiť ten príjem aj po tom, čo hypotéku alebo úver schváli. Mnohé ČID sú schválené na nejakú lehotu - nemusí byť dodatočne po prehodnotení schválený a vyplácaný aj naďalej resp. je vyplácaný na dobu určitú - napr. len 10 rokov.

vestfalia
autor
30. máj 2024

@alenah31 ID nad 75% a vo vypise je identifikovaný odosielateľ platby ako sociálna poisťovňa danej krajiny z ktorých sa vypláca.

alenah31
30. máj 2024

@vestfalia stále to nechápeš? Je fuk čo je tam uvedené. Banky majú uvedené v podmienkach - pri zahraničnom príjme je povinné úradne preložené potvrdenie príjmu nakoľko ho nie je možné overiť priamo bankou keďže registre iných štátov a čl. štátov EÚ sú Slovenskej republike v tomto smere stále neprístupné. Ešte by možno stačilo rozhodnutie sociálnej poisťovne prísl. štátu o priznaní ID a to si dať úradne preložiť - malo by to stačiť.

eliska13
30. máj 2024

@vestfalia nerozumiem otázke.Moj otec poberá dôchodok z Rakúska na účet

alenah31
30. máj 2024

@eliska13 oni chcú zrejme pôžičku a chce vedieť či aj ID zo zahraničia je považovaný za príjem - áno je - no treba doložiť preložené potvrdenie banke, že ten príjem z ID, ktorý mi na účet chodí je môj ID a nie napr. ID mojej babky - nikde predsa nie je napísané, že svoj dôchodok nemôže posielať na môj účet. No môj príjem to nie je. Keby šlo o ID v rámci Sk banka si to zistí sama, no do databáz iných krajín v tomto prípade prístup nemajú a nevedia si to overiť.

eliska13
30. máj 2024

@alenah31 rozumiem zle som pochopila otázku