Nieviem či viete, ale ak Vám skončilo poberanie materskej dávky a prešli ste na poberanie rodičovského príspevku, treba sa prihlásiť talčivom do sociálnej poisťovne aj s prehlásením a štát bude za Vás platiť poistné na dochodok a dokonca, tým kt. sú poistení v II.pilieri tak tiež pomernou časťou. neurobí to za Vás štát automaticky, ani zamestnávateľ. Inak sa Vám táto doba nepočíta do dôchodku!!
Ak ste tak neurobili plynule, započíta sa Vám táto doba len dátumom zaslania do poisťovne (osobne, pečiatka pošty). Chýbajúca doba sa nedmusí doplatiť, ale tie matky, ktoré o tom nevedeli stratili obdbie dôchodkového poistenia a aj možnosť príspevku štátu do II.pilieru.
Ak niekoho táto informácia zaujíma viac je na :
http://www.socpoist.sk/matka---opatrovatel---as...
Myslela som si, že to štát urobí automaticky. Nikto ma na to neupozornil.Keď som si zavolala na pobočku, natrafila som na velmi ochotnú pani a okamžite som zaslala formulár.
V spleti informácií tlačív a starostí na rodičovskom ma ani nenapadlo, že toto treba urobiť. Možno je to pre niektorú z Vás zaujímavá informácia.
ja som sa to tiez dozvedela iba nahodne, ked som zistovala nieco ine. 🙂
@ivet1371 Táto úžasná inštitúcia - Soc poist to má tak zariadené, že relevantné informácie Ti podajú len na veľmi konkrétnom oddelení - registri szčo,dp, poistencov štátu apod.- iné oddelenia nie sú povinné Ti podať relevantnú informáciu o tom, že to musíš urobiť- ani zamestnávateľ nemá povinnosť Ti to povedať, pretože jeho sa to netýka- každá z nás si to má kontrolovať sama - teda konkrétne dôchodkové poistenie. Takú odpoveď som dostala aj ja a hoci som sa bola aj na soc. poist. predtým pýtať, hold nebola som na správnom oddelení. Ženy, chcem Vás upozorniť na jednu situáciu, ktorá sa môže stať - môj prípad: rodičovská dovolenka mi končila 25.7., tým mi aj končil pracovný pomer, nakoľko moje miesto v priebehu rodičovskej dovolenky zrušili z nadbytočnosti. Avšak preto, aby mi vyplatili odstupné a dovolenku, museli ma do soc. posťovne prihlásiť ešte na 1 deň, lebo inak sa im to nedá a teda papierovo skončil môj prac. pomer 26.7. Na Úrad práce som nastupila ďalší deň, čiže 27.7. Pokiaľ som bola na rodičovskej dov. bola som v soc. poist. zaregistrovaná ako poistenec štátu a teda dôchodkové mi platil štát a teda som predpokladala, že ak pôjdem hneď na úrad práce a dieťa ešte nemá 6 rokov, tak budem stále poistencom štátu, vtedy mi nik nepovedal - čo teraz už viem : """" na ten jeden deň 26.7. čo ma na otočku zahlásili a hneď odhlásili do soc. poist. som podľa ich zákona bola poistencom, ktorý je zamestnaný- takže som sa mala odregistrovať z dôchodkového post. ako poistenca štátu a prihlásiť ako zamestnanec poistenec a na druhý deň zase opačne. Samozrejme ma na to vtedy nik neupozornil a preto teraz prídem o vyše roka dôchodkového poistenia... takto sa tento náš krásny štát stará o rodinu, ďakujem""""
@ivet1371 viem,že toto je už viac ako rok "stará téma", ale odpoviem svojou skúsenosťou... aj pre ostatné mamičky. áno, musíš sa ty sama zo Soc. poist. odhlásiť.. ja som to neurobila a odhlásila som sa o dosť neskôr (ja som sa do práce vrátila po necelých dvoch rokoch, nebola som 3 roky ) . a zabudla som na to... hoci mi nedali žiadnu akoby "pokutu", ale museli to dorovnávať.. kedže ja mám aj II. pilier a tam mi to museli nejako dorovnať a niekoľko mesiacov mi neposielali do II. piliera. prispevky, no čo uz... Oni by mi platili asi až do 6 rokov veku dieťaťa. odhlásila som sa už dávno po 3-tích narodeninách dieťaťa ...
Ešte pre tie maminy, ktorým sa nechce hľadať na internete, toto mi zaslala Soc.poist. ked som sa dožadovala viac informácii:
tak príijemné čítanie:
Za určité skupiny fyzických osôb štát platí poistné na dôchodkové poistenie po splnení zákonom stanovených podmienok. Obdobie, za ktoré platí štát poistné na dôchodkové poistenie sa v budúcnosti týmto fyzickým osobám zhodnotí ako doba poistenia pre dôchodok. Poistencom štátu môže byť aj rodič dieťaťa, ktorý sa o dieťa do šesť rokov jeho veku riadne stará. V prípade zamestnankyne alebo povinne poistenej SZČO, ktorej vznikol nárok na materské, ktoré sa jej aj vypláca, je postup nasledovný: Štát jej platí poistné na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity automaticky už počas poberania materského bez oznamovacej povinnosti, resp. prihlasovacej povinnosti. Táto poistenkyňa podáva prihlášku na dôchodkové poistenie až po skončení poskytovania materského (spravidla po uplynutí 34 týždňov). Dátum vzniku dôchodkového poistenia na tlačive Registračný list FO liste FO uvedie najskôr deň, nasledujúci po dni skončenia poskytovania materského. Aby dôchodkové poistenie bolo kontinuálne je potrebné sa prihlásiť najneskôr v posledný deň poberania materského s dátumom vzniku od prvého dňa po ukončení poberania materského. Na uvedené dôchodkové poistenie sa prihlasujete v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého bydliska prostredníctvom tlačiva – Registračný list FO – prihláška. Spolu s prihláškou je potrebné predložiť aj tlačivo Vyhlásenie fyzickej osoby o riadnej starostlivosti o dieťa + neoverenú kópiu rodného listu dieťaťa. Obidve predmetné tlačivá nájdete na stránke www.socpoist.sk v časti formuláre ale sú k dispozícii aj v každej pobočke Sociálnej poisťovne. Vyplnené tlačivá je možné doručiť do pobočky osobne alebo poštou.
Dôchodkové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa vzniká odo dňa prihlásenia na toto poistenie, najskôr odo dňa podania prihlášky a zaniká dňom skončenia riadnej starostlivosti o dieťa do šesť rokov jeho veku, najskôr dňom dovŕšenia šiestich rokov veku dieťaťa. Zaniká aj dňom, od ktorého osoba nespĺňa zákonom stanovené podmienky pre možnosť, byť takto dôchodkovo poistená. Z vyššie napísaného vyplýva, pokiaľ ste sa na uvedené dôchodkové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa do šesť rokov neprihlásili hneď po skončení materského, dôchodkové poistenie Vám vznikne najskôr odo dňa podania prihlášky (nie je možné spätné prihlásenie). Za obdobie, počas ktorého ste neboli prihlásená na uvedené dôchodkové poistenie Vám nemôže vzniknúť dlh na poistnom, len toto obdobie sa Vám nebude počítať ako doba poistenia pre budúci dôchodok.
Informáciu o dôchodkovom poistení matky starajúcej sa o dieťa do šesť rokov jeho veku je zverejnená na stránke SP v časti Matka – Opatrovateľ – Asistent. Sociálna poisťovňa, ústredie distribuovala letáky k tomuto dôchodkovému poisteniu na všetky svoje pobočky a aj na matriky. V prípade nejasností môžete kontaktovať Sociálnu poisťovňu na telefonickej linke 0906 171 989, voľba č.3.