Dôchodkové poistenie a nárok na dôchodok

25. nov 2022

Ahojte. Mamina má 58 rokov má 2 dospelé deti. Otec celý život nechcel aby pracovala. Má odrobenych 5 rokov a plus bola s nami detmi na materskej. Dá sa začať platiť dôchodkové poistenie aby mala nárok na nejaký dôchodok? Alebo ako postupovať? Dakujem.

loginexistuje
25. nov 2022

idealne je keby zacala pracovat nech ide na socialnu poistovnu a urobi si pristup do uctu poistenca a na nete ma informacie o dobach dochodkoveho poistenia berie sa tam aj cas studia atd
a da sa aj doplatit nejake obdobie ona je teraz nezamestnana ? alebo si plati zdravotne poistenie?

autor
25. nov 2022

@loginexistuje práveže to nie je možné, zdravie už nemá také dobré

autor
25. nov 2022

@loginexistuje ja by som jej kľudne platila nejaké dôchodkové len aby mala nárok na nejaký malinký dôchodok aspoň.

autor
25. nov 2022

@loginexistuje zdravotné si platí a áno je dobrovoľné nezamestnaná

pinkgirl
25. nov 2022

Najlepšie bude ak mama pôjde osobne do pobočky Sociálnej poisťovne a tam sa informuje. Aktuálne má nárok na starobný dôchodok osoba, ktorá získala najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia a spĺňa dôchodkový vek.
V poisťovni mame povedia ako sa má zariadiť, aby dôchodok dostávala, prípadne čo ju čaká pri nesplnení podmienky tých 15rokov.
https://www.socpoist.sk/starobny-dochodok/1286s

loginexistuje
25. nov 2022

chodte na pobocku a urob jej pristu do osobneho uctu poistenca tam si moze pozriet pripadne nech o to poziada priamo na pobocke nech jej daju vypis z dob dochodkoveho poistenia lebo sa zapocitava podla rocnika napr aj studium po splneni povinnej skolskej dochadzky plus obdobia na RD (kedysi nebola trojrocna atd)
uz sa neda prihlasit len na dochodkove poistenie moze si platit z minima a tam su odvody cca 180 eur na mesiac

a inak fakt lepsia by bola praca afnes aj invalidny dovhodcovia pracuju mozno nieco fakt jednoduche alebo opatrovanie atd

dilino
25. nov 2022

Najmenej musí mama odrobiť 15 rokov. Otec nechcel aby mama pracovala. Prepáč mama je nesvoj právna. Nemyslela na to že raz bude potrebovať na starobu z niečoho žiť. Nikdy som nepočula že otec nechce aby mama pracovala .A aj ked už nechcel mama si mala niečo nájsť .Nie kvôli otcovi ale kvôli sebe aby do dôchodku niečo mala .Teraz píšeš že je už chorá aj na to bolo treba myslieť .Aký bol dôvod toho že otec nechcel aby pracovala. Tak si mala platiť aspoň odvody ked nechodila do práce. Teraz ak by bola pracovala a mohla ísť aj na ID alebo na predčasný. Ale ked že nemá nič odrobené nič jej asi nevyjde.

zirafienka
25. nov 2022

@dilino tak ako píšeš, zobudiť sa pred dôchodkom...

dilino
25. nov 2022

na dôchodok ktorý je garantovaný štátom najmenší musí mať odrobené 15 rokov najmenej. A byť poistená a ak je dobrovoľne nezamestnaná musí platiť SP a ZP. Skoda že sa neskoro zobudila. Otec nechcel aby pracovala a ved vedela že to bude robiť len kvôli sebe kvôli dôchodku teraz ked otec ju podporoval v tom aby nepracovala tak nech jej dá ON zo svojho dôchodku. Nechápem ako niekto nemôže chcieť pracovať. Za mňa čudne veľmi nepochopiteľné. Dobre bola s vami do 3 rokoch doma to boli aj ostatne ženy. A do roku 1989 sa muselo pracovať človek bol príživník pokiaľ sa nemýlim až neskôr kto nechcel pracovať dali ľudom pokoj. A však od 1989 roku ubehlo 33 rokov. Takže niečo odrobené mať musí. Ale musí to byť 15 rokov najmenej to je ten základy dôchodok.

slavomira236
25. nov 2022

Moja mama ma odrobene podstatne viac a ten dôchodok čo jej vyšiel teraz včera dostala výmer no na smiech....takže musí robiť ďalej....

autor
25. nov 2022

@dilino "ON" jej dáva ale už iba tak vdovský...

loginexistuje
25. nov 2022

cize otec zomrel a dostava vdovsky dochodok ? preco nenapises vsetky okolnosti takto sa neda normlane poradit

autor
25. nov 2022

@loginexistuje áno dostáva vdovský, na ten má právo doživotne. Poberá ho už 4 roky.

dilino
25. nov 2022

Aha že zomrel otec. Nemala som to odkiaľ vedieť ked to tam nepíšeš. Prepáč nevedela som ospravedlňujem sa.

loginexistuje
25. nov 2022

ak jej nevznikne narok na starobny dochodok bude nadalej poberat vdovsky

ak jej doplatite odvody (co pre pat rokov je cez 10000 minimalne ) dostane dochodok a z neho len polovicu kedze ma vdovsky (a ten bude urcite vyssi ako jej starobny

autor
25. nov 2022

@loginexistuje aha, ďakujem tak ja jej radšej založim sporenie. Ak jej vdovský zostane tak je to fajn. Ďakujem pekne 🙂

autor
25. nov 2022

@dilino nič, v pohode, mala som to spomenúť.

oliva276
25. nov 2022

Hodila som do kalkulačky SP na informatívny výpočet dôchodku situáciu, ak by bola ročník 1964 (nárok na riadny dôchodok by mala vo veku 62 rokov 8 mesiacov) a do doby dôch. poistenia ak by sa jej zarátali 3 roky štúdia po dovŕšení 16 rokov + 6 rokov RD v prípade, že deti sa jej narodili v trojročnom odstupe + 5 odprac. rokov + 1 rok dobrovoľného platenia soc. poistenia - a vyšla mi suma dôchodku cca 120 eur (je tam prinízky osobný mzdový bod.)

Nebola nejakú dobu evidovaná na ÚP, prípadne neopatrovala príbuzného?

oliva276
25. nov 2022

Doplním - pri súbehu starobného a vdovského dôchodku by z nižšieho dostala len 50 % - čiže asi 60 eur + vdovský + každoročná valorizácia.

vams
25. nov 2022

nerozumiem, prečo sa nezamestnala po smrti manžela /keď jej dovtedy nedovolil pracovať/ ?

stanulienkat
25. nov 2022

Baby, to fakt staci cloveku odpracovat len 15 rokov a ma narok-aj ked na maly- dochodok??? Nema to byt minimalne 20 rokov? Sa mi to zda neuveritelne malo nato, ze clovek teraz zije aj do 90.

autor
25. nov 2022

@vams pretože po smrti otca je každú chvíľu na psychiatrii. Pýtala som sa iné takže prosím len k téme a neriešiť iné. Ani vás sa nepýtam otázky typu prečo na súkromie.

dilino
25. nov 2022

tak ak bola hospitalizovana na psychiatri tak to je úplne niečo iné.

dilino
25. nov 2022

@slavomira236 skôr na plač. Katastrofa ľudia robia drú pre tento štát a dostane žobračenku. To je ten lepši prípad ked dožije dôchodku. Moja mama zomrela rok pred starobným dôchodkom. 59 ročná.

autor
25. nov 2022

@dilino bola. Raz si chcela podrezať žily a potom dva krát pojedla lieky. Nevie sa zmieriť so stratou, nedáva to. Ale to je iná téma. Pre mňa to je milovaná maminka a vždy aj bude

autor
25. nov 2022

@dilino presne v tom veku mi svokra zomrela. Celý život robila a vôbec si neužila dôchodok a nevidela ani svoje vnucatko lebo odišla keď som malého akurát čakala 😭 je to strašne ako sa život dokáže skončiť zo dňa na deň. Mrzí ma strata tvojej maminky.

autor
25. nov 2022

Baby prosím ja ale nechcem aby ste sa tu do mňa navazali, že prečo mama nepracovala. Toto naozaj nechcem a ani nemam silu riešiť. Pýtala som sa na iné, tak si prosím choďte rypnut do inej témy, nie sem. Ďakujem

oli18
25. nov 2022

A prečo nemá invalidný dôchodok, ak má psychické problémy ?

autor
25. nov 2022

@oli18 je v riešení ale radšej by som bola, keby bola zdravá ako dostávať invalidný

dilino
25. nov 2022

no ved iste mama je vždy len mama aj ked je chorá. Treba sa pýtať či by jej nevyšiel aspoň nejaký menši ID.