Dobré ránko 🙂 Včera som si robila tehu testík, konečne mi vyšlo vytúžené +. Keďže som ešte tehotná nebola, chcem sa opýtať, ako je to napríklad s dobrovoľným zdrav.poistením na vyššiu materskú, prípadne ako je to s príspevkom pri narodení dieťatka, alebo materskou, ak som rok po štúdiu, pracovala som iba na dohody, a ja viem tak, že výška materskej je ovplyvnená predchádzajúcim zamestnaním. Neviete mi poradiť, aká bude výška mojej materskej, alebo nejaké info k tejto téme? Ďakujem pekne 🙂
@biancal tak.:
po prve gratulujem silno moc, ze si sa dockala 😵
- dobrovolne zdrav. poistenie, uz nie je pre teba aktualne, nakolko sa toto poistenie plati este pred otehotnenim.. teda 270 dni pred nastupom na MD . a teraz aj zdvihali platby, tak neviem vobec, ci sa to oplati.
- dalsia vec je ta materska. pokial si rok po ukonceni studia pracovala len na dohodu, narok na matersku nema, nakolko zo zakona stale musis splnat tych min 270 dni odpracovanych tak, aby za teba boli riadne odvody odvadzane, a to zmluvy na dohody nazahrnaju / mozno vynimky/
to znamena, ze budes od narodenia babatka dostavat 194,70 eur .
prispevok po narodeni dietatkla, mas taky isty ako vsetky mamicky. ta je 151 eur jednorazovo .
dalej je priplatok k prispevku, na ten mas narok tiez ten je 678,49 eur . ten sa vyplaca po diziti babatkovych 28 dni ... jednorazovo
potom jasne ze mas narok na pridavky na dieta cca 20 eur .
to je vsetko 😉
to som sa teraz dočítala, o tých 270 dňoch, čiže nebudem dostávať žiadnú materskú? iba prípadavky na dieťa , tých 20€? :/ keď som to správne pochopila?
BUdeš dostávať rodičovský príspevok, ktorý je teraz jednotný, pre nepracujúce, aj pre tie, čo majú odpracované a poberali materskú... je to cca 190 eur, plus prídavky na dieťa... rodičák si vybavíš po porode, skor naň nárok nemáš.
Dobrovolne zdravotne poistovne sa zaciatkom roka rusilo. 270 dni poistenia je podmienkou MD. Budes dostavat 190 eur + okolo 22 eur pridavky. Ak nie si vydata, da sa este vybavit nejaky prispevok, lebo budes spadat do hmotnej nudze. Tam je ale tusim podmienka, ze nemozes mat rovnaky trvaly pobyt ako otec dietata. Pobehaj urady a poinformuj sa 😉 inac gratulujem 🙂
Ano, tych 270dni sa rata za posledne 2roky. Ja som bola vcera v soc. pois. mam tam znamu. Ta mi vsetko vysvetlila. Mam stastie, ze 270dni mi vychadza mesiac pred terminom. Som zamestnana v rodinnej firme, takze aj nemocenske poistenie mi vychadza dost velke. Vcera som sa dost aj potesila, pretoze mi vychadza ta najvyssia materska. Bianca ak si slobodna, tak si treba podat aj cestne prehlasenie, ze si slobodna a materska sa ti predlzi o 3tyzdne. A ak je to toje prve babatko, treba ist po narodeni aj na Urad prace a tam si poziadat o Prispevok pri narodeni dietata. To je tiez nejakych 800Eur,,,
Narok na matersku mas len ked si za posledne 2 roky odpracovala aspon 270 dni, praca na dohodu sa nepocita. Inak mas narok len na rodicovsky prispevok, co je asi 194eur a rodinne pridavky po narodeni dietata okolo 21eur. Pri narodeni dietata dostanes porodne a po doziti 28 dni dietata prispevok dokopy tieto dve sumy su v starej mene nejakych 25 000sk, rozdelenych na priblizne 5000 po narodeni a zvysok po 28 dnoch. Po 28 dnoch je to pri prvych troch detoch. A co sa tika dobrovolneho neviem, nikdy som to nevyuzila, ale myslim, ze po minulorocnej zmene zakona sa to uz neoplati. Dufam ze som ti aspon trocha pomohla 🙂
Ďakujem pekne za informácie všetkým 😎 už som konečne v obraze, ešte ak sa môžem opýtať, aká je dĺžka materskej dovolenky? resp. ako dlho dostávaš materskú?
@biancal ten rodičovský príspevok okolo 195€ budeš dostávať do 3 rokov dieťaťa a tých 22€ rodinné prídavky dovtedy kým bude tvoje dieťa chodiť do školy, max. však do 26 rokov myslím aspoň tak je to teraz
ok, ďakujem 🙂
liz_lemon nemylim, zle som sa vyjadrila 😉
@biancal Skúsim ti to zosumarizovať, lebo pozerám, že žienky píšu samé RD, MD, tak neviem, či máš v tom jasno. 🙂
Existuje materská a rodičovská dovolenka.
Materská dovolenka (MD) trvá cca 7 mesiacov a poberáš tzv. materské - na to majú nárok zamestnankyne, ktoré za posledne 2 roky odpracovali aspon 270 dni, prípadne toľko dni si platili dobrovoľné nemocenské poistenie. Materské vypláca Sociálna poisťovňa.
http://www.socpoist.sk/materske/1293s
Rodičovská dovolenka (RD) trvá do troch rokov veku dieťaťa a rodič poberá rodičovský príspevok vo výške cca 200€. Na rodičovskú dovolenku sa nastupuje po ukončení materskej dovolenky. Rodičovský príspevok vypláca Úrad práce sociálnych vecí a rodiny.
http://www.employment.gov.sk/podpora-rodinam-s-...
Ak žene nevzniká nárok na materské (ako tebe), dostáva hneď od začiatku rodičovský príspevok.
Rodinné prídavky - to je suma, ktorú dostaneš na každé nezaopatrené dieťa do veku 25 rokov a je to cca 22€.
Príspevok pri narodení dieťaťa - štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva na pokrytie výdavkov spojených so zabezpečením nevyhnutných potrieb novorodenca - cca 150€
Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa - cca 670€
Tu je to celkom pekne spísané - http://www.finance.sk/dochodok/informacie/rodin...
@biancal budes dostavat len pridavky a rodicovsky prispevok DNP uz nestihas na to treba mysliet skorej este... zial... takze dostanes 20+195 cca... btw nieje to zdravotne poistenie ale nemocenske poistenie DNP plati sa to na socialnej (ako odvody ;))
rodicovsky prispevok je do 3 rokov dietata
@biancal ak si neplatila 270 dni pred porodom, tak narok na matersku nemas. iba na rodicak. prispevky po narodedni dietata, ak dozije myslim 28 dni dostanes vsetky. poistovat sa ked si uz tehu je dooost neskoro.
cize budes od zaciatk dostavat iba rodicovsky prispevok aj ked budes na materskej
nech ma opravi niektora mamina ak sa mylim, ale myslim ze som ti povedala dobre