ake mate skusenosti s dobrovolnim poistenim v rakusku?ako je to pri marodke pripadne materskej oplati sa?
ten pobyt v nemocnici mate ale namysli v rakusku?alebo aj na slovensku?ja by som potrebovala poradit ak mam dobr.zdr.poistenie v rakusku a budem marodovat tu na slovensku ci dostanem nejaku marodku,ci zalezi podla diagnozy a ci vobec mi potvrdi doktorka to tlacivo co k tomu treba dakujem
@klaudia2205:
Mas na mysli dobrovolne zdravotne pripoistenie?
Vyhody mas, ze dostanes lepsie izby, ak su k dispozicii v nemocnici, alebo mozes ist aj do sukromnej nemocnice. Vratia ti este trochu viac z uctu sukromnych lekarov, ako vrati iba statna poistovna. Napr. (vymyslam si cisla): u sukromneho zubara das za plombu 70€, ale statna poistovna ti preplati iba podla ich cennika 30€, a potom si to das este dodatocnemu pripoisteniu a vratia ti este nejakych 20€. Takisto podla poistovne a poistenia vracaju cast nakladov za lieky ne predpis, okuliare, sosovky a pod. Potom este lakaju ponukami na x-dnove wellness pobyty, alebo naozaj zdravotne preliadky.
S materskou to nema nic do cinenia, tu mas od statu (ak mas narok) podla dlzky do 12 az 36 mesiaca zivota dietata (pokial pojde aj otec na matersku). Okrem toho mozes poziadat o rodinne pridavky. Pokial ti chodi materska, mas aj socialne poistenie. Po skonceni materskej nemas, ak nenastupis hned zase do roboty, na to si treba davat pozor.
Na marodke som bola zatial asi tri krat, ale nepamatam si, ze by som nieco dostala od toho pripoistenia...
Pir normalnych beznych lekaroch je to jedno, ci mas pripoistenie alebo nie. Teda okrem toho, ze ti mozno preplatia viacej ako statna poistovna. Ale pozor, pripoistenie ti preplati iba vtedy, ak ti uz nieco vratila statna poistovna, a musis mat doklad o tom, ze kolko ti vratili.
Vyhoda su tie pobyty v nemocnici, ze bud dostanes lepsiu izbu, alebo ked nemaju, tak ti pripostenie zaplati nejakych x€ za den. Urcite velka vyhoda je pri porode v sukromnej klinike. Aj ked zase, ked si to zratas, tak mozno za par rokov by si si nasetrila aj na porod 😉 Ale takto nemusis zacvakat niekolko tisic naraz.
My ale nie sme casto chori, takze mozno je to ine u viac chorych 😉
Treba si ale porovnat poistovne, kazda plati inak, ma ine podmienky, a kazda si pyta inak... Ak mas chronicke choroby (problemy so srdcom, nadvahou, chrbticou, robis extremne sporty), tak sa plati o kus viac. Takisto zeny platia ovela viac - kvoli porodom. Potom v neskorsom veku platia muzi viac.
Casto sa oplati mat rozne poistenia (domacnost, auto, zdravotne pripostenie, pravne poistenie a pod.) v jednej poistovni, casto ponukaju zlavy. Ale to si treba dat presne vypocitat.