Dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti

kikafilipko
5. dec 2011

Ahojte, chcela by som sa spýtať či máte niekto info ako to bude budúci rok, teda ak schvália zákon od nášho "drahého" p. Mihála, platím si toto poistenie už vyše roka a na úrade mi nevedie nič bližšie povedať (ako keby som čakala, že niečo budú vedieť). Zruší sa to úplne a ja stratím všetko čo som do toho dala, alebo niečo dostanem? Platím si max. vymeriavací základ. Za všetky príspevky strááášne ďakujem

boise
5. dec 2011

@kikafilipko zakon je schvaleny, caka na podpis prezidenta...otazku napis na poradna@socpoist.sk , alebo sa informuj tu: https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/dobrovolne-nemocenske-poistenie/

kikafilipko
autor
5. dec 2011

Ďááákujem, tak dúfam, že prezident ho neschváli, aj keď asi márne ☹

boise
5. dec 2011

@kikafilipko ak si uz tehotna, tak budes mat matersku aj z DNP urcite 😉

kikafilipko
autor
5. dec 2011

@boise tehotná nie som, zatiaľ nám 2 chalani stačia 🙂 Mne ide o poistenie v nezamestnanosti, v auguste 2012 mi končí materská a do práce sa nemôžem vrátiť (robila som na smeny) a toto poistenie som si začala platiť aby som mala vyššiu dávku v nezamestnanosti a mohla si v kľude hľadať prácu, ale vyzerá to tak, že mi to zrušia a to som tam už vrazila pekných pár stovák eur ☹ na porazenie

boise
5. dec 2011

@kikafilipko napis do tej socialky 😉

tanitta
6. dec 2011

ahoj... od 1.1. 2012 budem nezamestnana od 23.11.2011 si platim dnp v nezamestnanosti.....ma pre mna vyznam si doplatit do270dni(podla noveho zakona) a tym si uplatnit dalsiu podporu v nezamestnanisti v r2013(kedze budem prave v r2012 skoro cely platit a splnat 270dni) aj napriek tomu ze od 1,1,2012budem poberat davku v nezamestnaosti z predosleho zamestnania? funguje to takto?...budem mat narok na dalsiu davku v nezamestnanosti 6mesiacov po splneni 270dni? vysvetlujem si to dobre? vdaka

kikafilipko
autor
7. dec 2011

Takže t poisťovne mi odpísali až neuveriteľne rýchlo, normálne tomu nemôžem uveriť 🙂
Takže otázka:
Od januára 2011 si platím dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti, vzhľadom na to, že sa momentálne chystá zmena zákona o dobrovoľnom poistení zaujímalo by ma ako to bude po 1. februári ak zákon prejde. Od augusta 2012 mi končí rodičovská dovolenka a od tohto termínu budem nezamestnaná. Znamená to, že peniaze, ktoré som vložila do poistovne (44e mesačne)mi nebudú vrátené? Alebo bude možnosť do toho augusta platiť aj naďalej a budem mať nárok na dávku v nezamestnanosti, prípadne budem si musieť platiť kompletný balík poistenia? V akej výške?

Odpoveď:
V zmysle schválenej novely zákona o sociálnom poistení dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti v súčasnej podobe bude ukončené zo zákona k 31. januáru 2012.

Poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní. Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava aj obdobie platenia dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti ako aj odvedené poistné.

V prípade, ak Vám uvedené poistenie zanikne zo zákona k 1.2.2012, tak budete mať možnosť sa pripoistiť na dobrovoľné nemocenské poistenie, dobrovoľné dôchodkové poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti (všetky tri súčasne). Na dobrovoľné poistenie si určíte vymeriavací základ, ktorý však musí byť v rovnakej sume na všetky tri poistenia. Na takzvaný balíček dobrovoľného poistenia sa bude platiť 35,15% z vymeriavacieho základu mesačne.

Ak Vám poistenie zanikne, Sociálna poisťovňa nie je oprávnená vrátiť Vám zaplatené poistné napriek skutočnosti, že Vám nevznikol nárok na žiadnu dávku.

Nakoľko v súčasnosti nie je schválený návrh novely zákona o sociálnom poistení ešte podpísaný prezidentom Slovenskej republiky, celkom korektne bude možné vyjadriť sa k vyplývajúcim zmenám v dobrovoľnom poistení až po uverejnení novely zákona o sociálnom poistení v Zbierke zákonov.

Takže ak to schvália, tak zbohom moje peniažky, pekne ma štát okradne 😒

kikafilipko
autor
7. dec 2011

@tanitta ak som to dobre pochopila, podľa odpovede zo soc. poisťovne, po 1.2.2012 nebude možné si ďalej platiť len dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti, ale budeš si musieť platiť (ak budeš chcieť) celý balík poistenia (nemocenské, v nezamestnanosti, dôchodkové). Čo zhruba robí okolo 115 e mesačne a to je z min. vymeriavacieho základu. (tú sumu mám z jedného blogu, takže presne nezaručujem), tak už je len na tebe či sa ti to oplatí, ak by prezident schválil tento zákon, budeš musia ísť na poisťovňu zistiť si koľko by si mala podporu a či by sa ti oplatilo platiť si tento zákon. A čo sa týka tých 270 dní, myslím, že to je len pri nemocenskom poistení a nie pri poistení v nezamestnanosti. Ale to si len myslím. Mňa najviac hnevá, že vôbec nezoberú do úvahy to, že som celý rok platila a jednoducho si tie peniaze nechajú, tak to je fakt sila....

tanitta
7. dec 2011

@kikafilipko tam je tusim v DNpN 26t podmienka platenia... nie nemam zaujem za35% v baliku 😅 ... som myslela ze aj v tomto nezamestnaneckom bude moznost doplatit postarom tak ako v nemocenskom a potom si uplatnit v dalsom roku 2013 ale asi nie teda... mali by tym co maju rozbehnute a nebudu moc cerpat"vyhody" vratit... je to sila 😒

danielita1
14. jan 2012

Ahojte,ja by som len chcela vedieť či sa ešte mozem pripoistit dobrovolne v nezamestnanosti od 15.1.2012 a ak hej a mám pracovný pomer ktorý trvá a poistenie v nezamestnanosti z pp prekračuje povinných 720 dní či by mi to zdvihlo vymeriavaci zaklad - čítala som niečo o potrebnom trvaní dobrovolného pripoistenia v nezamestnanosti 26 týždnov

ina_ingrid
12. mar 2013

Výzva
Pokiaľ ste ako (byvala) dobrovolne poistena osoba v nezamestnanosti dotknuti predmetnou novelou zakona o soc. poisteni a mate zaujem vzniknutu situaciu RIESIT formou podania podnetu verejnemu ochrancovi prav (tzv. ombudsmanovi) ako PODAVATEL- fyzicka osoba, ktora pri podavani a vybavovani podnetu kona sama (bez zastupenia splnomocnencom), resp. mate ine otazky suvisiace s touto uzko specifickou problematikou, obratte sa za ucelom BEZPLATNEJ administrativnej pomoci pri vypracovani a podani podnetu + poskytnutia vzoroveho podnetu na adresu: poistenievnezamestnanosti@gmail.com. Pri komunikacii NIE JE POTREBNE UVADZAT ZIADEN SVOJ OSOBNY UDAJ, podat podnet budete moct bez toho, aby ste spristupnili akykolvek zo svojich osobnych udajov tejto tretej strane (to sa nevztahuje na Vasu bezprostrednu komunikaciu s verej. ochrancom prav, ktory je vsak pri vybavovani podnetu povinny postupovat v sulade so zákonom č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v zneni neskorsich predpisov).

ina_ingrid
12. mar 2013

DOPLNENIE

Pravne riesenie tejto situacie existuje, co sa snazim dokazat a domoct sa napravy dokazat, mozete sa o tom presvedcit tu:

http://www.najpravo.sk/clanky/k-dobrovolnemu-po......

V pripade zaujmu Vam mozem BEZPLATNE dat vsetky usmernenia a dokumenty k tomu potrebne, aby ste rovnako mohli podat podnet ombudsmanovi a domahat sa podania staznosti na Ustavnz sud, ak to za Vas urobi Ustavnz sud, nie je potrebne zastupenie advokatom.

Dakujem za pochopenie.

PROSIM O ZASIELANIE REAKCII VYLUCNE EMAILOM. DAKUJEM.

lulka78
31. máj 2013

poprosila by som o radu,.vobec sa v tejto problematike nevyznam,aj ked som si platila DNP ked s ami mal narodit treti syncek,ale odvtedy to vobec n esledujem.....cchela by som sa opytat,ci mi viete poradit, ci sa mi oplati platit si dobrovolne poistenie kvoli buducej nezamestnanosti. maly bude mat tento rok 2013 este len 2 roky, treba uz zacat? tiez je tam ta doba 270dni? cize stacilo by mi platit od tohto novembra/decembra? aby po dovrseni jeho 3rokov som si mohla nejaky narok uplatnit? viete mi prosim poradit kolko si platit,mozem si nejako ja urcovat vysku,alebo je dana nejaka minimalna? vdaka!