Ahoj, potrebovala by som poradit. Je mozne aby som si dobrovolne platila do soc. poistovne odvody? Som zamestnana v CR (teda som tu aj zdrav. a soc. poistena, trvaly pobyt mam ale stale na Slovensku) ale v priebehu janura/februara sa budeme stahovat naspat na Slovensko a ja budem nastupovat do slovenskej prace. Snazime sa o babo a o materský a rodicovsky prispevok mozno ziadat len ak clovek bol soc. poisteny myslim 270 dni.. preto mi napadlo, ci by malo vyznam sa prihlasit k poistovni uz teraz, resp ci je to vobec mozne. Dakujem 🙂
@lunetak môžeš si platiť len dobrovoľné dôchodkové poistenie. Nemocenské a poistenie v nezamestnanosti nie!
@espritka29 a nevies ci mi na slovensku uznaju to, ze som bola 5 rokov poistena v inom clenskom state? Nechce sa mi teraz na pol roka prestat snazit o babo...
@lunetak to ti zial neuznaju. Sesterka sa s tym trapi uz 2 roky. Pracovala v cr s tym ze do sr sa nastahovala uz ako isla na matersku. U nich ale zavazilo aj to ze manzel je Čech a v Prahe momentalne aj pracuje. Matersku nala z ČR a zo slovenska sa jej nepodarilo vybaviť nic. Pritom do sr sa stahovali do vlastneho bytu
@katkaseiner ale na slovensku pred materskou nepracovala? V tom pripade chapem matersku z CR..mne ide o to, ci dostanem matersku na slovensku ak som v CR pracovala 5 rokov a nebudem mat odrobene na slovensku tych 270 dni..
@lunetak no ved presne ako ty. Tiez pises ze v sr si nepracovala - ci zle to chapem? Sesterka studovala a po skole pracovala v Prahe, po prichode do sr materska - ale z ciech. Nemas odrobene, nemas narok. Proste ich nezaujima ze si v čr 5 rokov pracovala...pytaj si tam
@katkaseiner ja prave od noveho roka nastupujem v SR do prace a snazime sa o babo.. ale zistujem teda info ze ci sa na par mesiacov skrz tieto veci prestat snazit alebo nie
@lunetak ja si myslim ze odrob tych 270dni ci kolko to je a nekomplikuj si to...čr a sr v tomto urcite nie su prepojene, stratis tehotensku davku, kočíkové, so vsetkym komplikacie...fakt by som pockala lebo prides zbytocne o kopec penazi
Ďakujem všetkým za reakcie. Okopirujem z inej diskusie nahodou by to tu este niekoho zaujímalo:
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=291
Doba poistenia na Slovensku je kratšia ako 270 dní
V prípade, že matka je pred pôrodom nemocensky poistená na Slovensku, do požadovanej doby poistenia najmenej 270 dní v období dvoch rokov pred pôrodom sa započítava aj doba poistenia v inom členskom štáte Eú, resp. v štáte, s ktorým má Slovensko uzatvorenú zmluvu o sociálnom zabezpečení.
Dobu poistenia v inom štáte musí matka preukázať prostredníctvom formulára E 104, resp. „SED S 041“. Ten je vydá inštitúcia príslušného štátu
@lunetak nie je to mozne, pokial mas soc. a zdrav. poistenie v CR. Poistena mozes byt len v 1 cl. state