Dobrovoľne nezamestnaná po rodičovskej. Čo musím platiť?

tulipka
3. feb 2012

Ahojte, chcela by som sa opytat ako je to s dobrovolnou nezamestnanostou po RD. Co vsetko si musim platit? O zdravotnom viem, len neviem aka ciastka. Zaujima ma ci mi stat nadalej bude platit socialne - myslim to dochodkove aby sa mi to zapocitavalo do odprac.rokov - ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov...podotykam dcerka navstevuje MS celodenne (i ked je neustale chora) a ja som vedena na UP ako nezamestnana, ale zvazujem ine moznosti lebo mi to nevyhovuje. O moznostiach predlzenej neplatenej a platenej viem, zaujima ma ale tento pripad. dakujem.

sampo
3. feb 2012

No pokial viem, kym si v evidencii UP, tak zdravotne plati za teba stat.. inaksie je to vyse 20€, ak by si bola szco, tak vyse 40€. Ostatne ti nikto platit nebude, iba ak sa dobrovolne poistis sama, co je od februara celkom sludna "palka" 😅

lenkabuckova
3. feb 2012

Pokial ja viem zdravotné je už 46e a ak si evidovaná mal by to za teba platiť štát. To dôchodkové bude za teba platiť, ale musíš ísť na socialnea vyplniť tam čestné prehlasenie že sa staraš o dieťa do 6rokov. Podla nového je to že to platia, ale musíš tam ísť ohladom toho čestného prehlásenia, pokial to teda neni zmenené že automaticky to platia bez toho že by si tam išla. Dobrovolne nemocenské tiež zvýšili a dokonca podla nového je platba iba 270dní a potom koniec platby. Všetko je na nete, len treba hladať.

gapa
3. feb 2012

ak je dieťa v škôlke na viac ako 4hodiny a nechceš byť evidovaná na up, tak:

-dôchodkovo môžeš byť nadalej poistená štátom, ak si si dala prihlášku a to až do 6rokov dieťaťa ak sa zákon nezmení alebo dokedy ti nevznikne povinné dôch.poistenie (napr. zamestnanca na prac.pomer alebo szčo)

- zdravotne ak by dieťa chodilo do škôlky maxim. 4hod denne, tak by si mohla byť poistená štátom, ak by si poberala rodič.príspevok, tak by mohlo dieťa chodiť do škôlky aj na 8hod a bola by si poistná štátom (to ale vieš), takto jedine samoplatca ako dobrov.nezam, a poistné je vyše 47eur na mesiac.

- okrem zdravotného poistenie nie je žiadne poistenie povinné. Ak sa prihlásiš na dobrovolné poisteie v soc.poistovni, tak si ale povinná platiť až na výniimky určené zákonom. (ak poberáš nemocneksé, materské...)

ivuska6
3. feb 2012

ja som bola na predlzenej materskej do 6 rokov ale stoho som si vybavila aj platenu maly mi dostal v 4 rokoch epilepsiu a potom som brala peniaze este nanho do 6 rokov po skonceni som bola dobrovolne nezamestnana ale to len zato ze som si podala na opatrovatelske ale ako nahle som zistila aku palku musim zaplatit na zdravotne tak som sa dala zaevidovat na urad nech zamna odvadzaju a zatial cakame ci nam schvala opatrovatelske ak ano zrusim urad prace ak nie zostanem na urade . a na mesiac platenia do zdravotnej je 50€ked si dobrovolne nezamestnana.