Ahojte, prosim Vas neviete mi niektora z Vas poradit. Od 1.5.2011 si platim doprovolne nemocenske positenie (DNP) v maximalnej vyske, kvoli materskej lebo som doktorandka. Treza som tehotna a termin porodu mam 22.2.2012. Ako to teraz bude s platim, ked od 1.2.2012 vlastne zanika DNP. A ako to bude potom s mojou materskou? Dnes som sa bola pytat, ale ze oni este sami nevedia 😒 lebo ten zakon je novy. Vlastne 270 dni mi uplnie vo februari a potom je nejaka ochrana lehota 8 mesiacov. Mozem prestat teraz platit, alebo ako? nemate prosim nejake skusenosti s tym? Dakujem 🙂
@silvia0201 Jaruska niekde je chyba asi, lebo Mas napisane ze datum porodu mas 22.2.2012 a v profile, ze si v 16. tyzdni tehotenstva.Ako to teda je? Na socialke ti nikdy nic nepovedia, to si musis zistit sama. Podla mojich informacii, ak sa to nezmenilo, ludia DNP ktory k 1.2.2012 nemaju zaplatenych 270 dni, tym sa poistenie automaticky nezrusi.Stane sa tak az po tom ako vzplatial 270 den.Tí, ktorí uz 270 dni maju zaplatenych sa DNP zrusi automaticky. Ak pocitam spravne, ty tuto podmienku splnis 25.1. a preto ti DNP zanikne,ak vsak nastupis na matersku dovolenku do 8 mesiacov o tohoto datumu, mas narok na matersku z DNP. Ak by si vsak naozaj rodila 22.02. tak by si mala na matersku nastupit 6 tyzdnov pred porodom co je pred 25.01. a to by ti podla mna narok na matersku z DNP nevznikol, Co sa tyka nastupu na matersku neskor ako je 6 tyzdnov pred porodom, tak podla co som naposledy citala by to malo byt takto: nieje povinne nastupit 6 tyzdnov pred ocakkavanym pordom,ale najneskor dnom porodu sa na matersku nastupit musi. Dufam, ze som aspon trosku pomohla a nedoplietla ta viac 🙂 Ked zistim nieco nove napisem len prosim upresni ako to mas s tym porodom
Ahojte
ja som tehotna a som na PN tri tyzdne.Termin mam az v lete.Podmienku 270 dni mam splnenu.Matersku budem mat aj z DNP,kedze budem od februara v ochrannej lehote.Chcem sa ale opytat budem mat aj po februari marodku z DNP?Vztahuje sa aj na to ochranna lehota?Marodujem od decembra.Vdaka za odpoved.
Ahoj Jaruska26. DNP konci k 31.1.2012. Od 1.2.2012 sa DNP meni. V tvojom pripade to ale znamena, ze ak si platila od 1.5.2011 dobrovolne nemocenske poistenie, k datumu 31.1. budes platit 276 dni.Teda k 31.1.2012 splnis podmienku 270 dni. Nastup na matersku mas predpokladam 11.1.2012, 6 tyzdnou pred porodom teda narok na DNP budes mat urcite.
@indys dakujem, hej nastala chyba, datum porodu ma byt 22.6.2012 , ospravedlnujem sa, Takze vo februari mi este zaplatim za januar a potom mi DNP zanikne, nebudem platit, kedze splnam ze do 8 mesiacov nastupim na matersku, takze normalne budem dostavat matersku, tak som to spravne pochopila? velmi pekne dakujem, lebo je v tom chaos a ked ti uz v soc.positovni nepomozu tak potom kde? 🙂
@indys no veru, mne to teda tiez tak vychadza, ze ked nastupis na matersku pred 25.1., tak narok mat nebudes, lebo tych 270 dni treba splnit do nastupu na matersku, nie do dna porodu. A vobec na to nebude mat vplyv, ci sa das dovtedy vypisat, alebo nie. Mozes sa dat ale aspon vypisat a nieco z toho, co si zaplatila sa Ti vrati v nemocenskej davke. Ja som inac tiez platila plnu sumu, tiez ako doktorandka, no nastastie sme to planovali v dostatocnom predstihu, platila som uz od r. 2009 a o nejake 2 tyzdne mam rodit, takze ja som to pekne stihla este pred tou Mihalovou reformou.
@jaruska26 aha, takze 22.6. 🙂 tak potom si za vodou, len neprestan platit nacas, radsej si to tam aj chod odkontrolovat, ci nemas nejake podlznosti. A tu je o tom blizsie info, hned z prvej ruky: http://blog.etrend.sk/mihalblog/2011/12/15/dobr...
Budeš mať nárok. Ja som v 15tt, platím si DNP od januára 2011 a od 30.12.2011 son na PN-ke. Či budeš na PN alebo pôjdeš na MD, tak ti to platí lebo 25.1.2011 spĺňaš podmienku.
baby ja by som potrebovala poradit tiez, volala som aj na socku na centralu a na pobočku a všade v tom maju chaos asi klasika. Platím si tiež DNP a som aj zamestnaná 31,1 sa mi zrusi lebo budem mat splnenych 270 dni. Zaujima ma ze keby ma doktorka vypiše na marodku napr v polke februara pripadne neskor ci budem mat narok na nemocnenske aj z DNP alebo len od zamestnanvatela. Na socke na centrale mi totizto povedali ze kedze som tehotna tak mam ochrannu lehotu aj na marodku 8 mesiacov, a na pobocke SP mi mi zas panika povedala ze sa ma tyka len ta ochranna doba 7 dni. čize ak sa dam na marodku vypísat 8,2 tak mi nemocenske bude chodit len zo sumy VZ od zamestnavatela.
Ahojte mamičky, nájde sa tu nejaká mamička, ktorá je momentálne na RP, alebo ešte na MD a snaží sa o ďalšie bábo? Ja mám už 2deti, momentálne má malá 6,5mes a končí mi materská, no od júna/septembra, by som sa chcela pokúsiť o ďalšie mimi, len neviem ako je to teraz s materskou, keď to DNP zrušili. Zase na druhej strane, ak by som išla len na RP od narodenia, tak to asi nezvládneme tak ľahko. Vie mi niekto poradiť? Ďakujeeem 😉 😉
@lola77 dakujem 🙂 ty si vlastne priblizne tak tehotna ako ja. Tiez cakate prve babenko? Ked si PN a pltis si DNP tak dostavas zo socialky aj peniazky? Len sa informujem, lebo som doktorandka a este neviem ako to bude v skole, tak keby som isla na PN tak ako to bude chcem vediet.
@mb tak sme na to rovnako. Aj ja som na PN od decembra a na sociálke mi povedali, že to bude platiť, pokiaľ potiahnem do materskej.
@jaruska26 áno, čakáme prvé bábo 🙂 V sociálke mi povedali, že si to už platiť nemusím, ale bola som sa presvedčiť, či mám všetko poplatené lebo ak by som im bola niečo dlžná, tak nedostanem nič. A peniažky na PN-ku mi pôjdu zo sociálky z toho DNP.
@katuch Ahoj. Vieš poradiť aj mne prosím ťa? Ja si platím DNP z max. VZ od 4. júla (týždeň predtým som sa zaevidovala na ÚP), od 18. júla som ale na PN, takže to neplatím,lebo som vraj počas PN oslobodená. Nástup na MD mám 15. januára, termín pôrodu 26. februára. Budem mať podľa teba nárok na vyššiu materskú? Síce to nie je 270 dní platenia z vyššieho VZ, ale predtým som bola zamestnaná, takže poistenie mám platené... Tým pádom mám splnenú podmienku platenia z vyššieho VZ len 26 týždňov pred nástupom na MD.
@jaruska26 PhD som obhajila 23.9. a od 24.9. som uz bola zamestnanec (na tom istom ustave, kde som robila PhD si ma nechali 😀 ). No dlho som sa tam neohriala ako zamestnanec, kedze od 8.12. som na materskej. Cize z povinneho poistenia zamestnanca narok na materske nemam, ale z DNP ano. Ja som mala vymeriavaci zaklad maximalny este z r. 2009 (1084,55 eur), ten som si potom uz nezvysovala, tak ak dobre ratam, vyska materskej - 65% z VZ je cca 705 eur (+/-, podla poctu dni v mesiaci) ale potesi 🙂 to bude viac ako doterajsi prijem. No kedze sa to vyplaca len 34 tyzdnov, asi budem kazdy mesiac odkladat na "horsie casy", ked budem dostavat uz len rodicovsky prispevok 😒
@lalia2 narok na materske sa posudzuje pre kazdy typ poistenia zvlast. Takze ak si DNP neplatila 270 dni, narok na materske z DNP mat nebudes 😒 ja zas opacne, nemocenske si platim od r. 2009 (DNP), no zamestnana som bola len od septembra 2011, na matersku som nastupila 8.12, cize neodpracovala som 270 dni, preto mam narok len na materske z DNP.
@lalia2 no, to teda neviem, mne v soc. poistovni povedali tak, ze sa to posudzuje z kazdeho poistenia zvlast. Lebo potom teoreticky kazda zamestnana zena, ktora zisti, ze je tehotna, mohla by sa prihlasit na DNP a tak by mala narok na maximalne materske a to by mala soc. poistovna riadne vydavky 😒 viem ze tych 26 tyzdnov treba na to, aby Ti materske vyratali z vym. zakladu, z ktoreho do nastupu na matersku platis poistne, ale je tam podmienka, ze v poslednych rokoch musis byt dokopy 270 dni poistena (aj s prerusenim poistenia). Len keby to posledne poistenie trvalo menej ako 26 tydznov, tak by Ti vyratali matersku z minima. Najlepsie je napisat na poradna@socpoist.sk, tam Ti lepsie odpovedia, lebo aku ja mam skusenost, tak tie "tetusky" priamo na pobockach castokrat vedia menej ako my. Tak ja len dufam, ze sa mylim a neplatila si zbytocne. Naopak to kazdopadne nefunguje (teda tak ako som ja pisala, ja narok z povinneho poistenia zamestnanca isto nemam, to mi uz oznamili).
@selenka7 no ja som tam už písala, ale ako vravíš, napísali mi tam nejaké poučky a nič konkrétne. No veď práve, ak stačí 26 týždňov, aby mi vyrátali nárok na materské z toho základu, z ktorého platím tých 26 týždňov, plus musím byť dokopy poistená aj s prerušením zamestnania, resp. poistenia 270 dní za posledné dva roky, tak by mi to malo vyjsť. No ale ešte k tomu, ja to počas PN neplatím, lebo na soc. poisťovni mi povedali, že počas PN som oslobodená. Dokonca keď pozreli do PC, tak som tam mala akože preplatok, lebo som to zaplatila na celý mesiac a potom som ostala na PN. Tak tam ukázalo preplatok, takže ja už neviem...
@lalia2 pocas PN nemusis platit ale poistenie Ti trva, takze tym si hlavu nelam. Cize vlastne Ty si o peniazky neprisla (iba teda o ten jeden mesiac a o vratenie preplatku si mozes pisomne poziadat) a ci narok budes mat sa vlastne dozvies zanedlho 😉 Asi by Ta to mrzelo viac, keby si nebola na PN a cely cas by si si to bola platila.
Prajem pekný večer Vám všetkým! Prosím Vás, viete mi niekto poradiť??? Mám situáciu a neviem sa v tom sama vyznať. Som na invalid. důchodku, podľa info nebudem mať nárok na materskú / 270 dní nemám ako poistenec, od roku 2007 ID /. Podľa doterajších zistení, mám nárok na rodičovský príspevok / ? /. Je hoci aj pre mňa možnosť sa dobrovoľne nemocensky poistiť a budem mať trebárs vyšší potom príspevok??? Alebo ako to je??? Možno som sa nedobre vyjadrila, ale ani sama neviem odkiaľ začať...vďaka.
platit neprestan najlepšie je ked budeš mať zaplatene 270dni a hneť sa dať vypisať na marodku ked si v 16t tak využiješ zvišenu marodku a potom hneť matersku 🙂