Dlžník v poisťovni

petulka2021
29. aug 2020

Ahojte baby , od 8.8.20 som vedená ako samoplatiteľ na dôvere od 1 septembra mám nastúpiť do práce na zmluvu.
Chcem sa opýtať či po nezaplatení do 8. septembra poisťovni sa suma navyšuje.

daniela1911
29. aug 2020

@petulka2021 najskôr ťa výzvu k zaplateniu, budeš vedená v zozname dlžníkov.
Ale musela by si to dlhodobejšie odignorovať, min 2 mes, aby ti vznikli penále.
Odporúčam ti to ale uhradiť do termínu splatnosti. Nedoplatky na ZP vidia aj lekári, pri ošetrení.

miskooo1987
29. aug 2020

@daniela1911 sankcie ti nedajú... potom ta ale okolo 20. Dajú do zoznamu dlžníkov a teda nebudeš mat nárok na inú ako neodkladnú starostlivosť, ak si to lekár všimne náhodou...

moonlight1210
29. aug 2020

@petulka2021 okrem vyssie menovanych veci, ak ta vyzvu listom (papierova upomienka), uz dostanes automaticky 10 eur navyse za jej vystavenie.

Sankcie za oneskorenie mozes navyse dostat aj o par rokov, ak sa to nestihne premlcat.
(Zdravotky ich teraz moc nedavaju, ale nikdy nevies, ako na tom budu o par rokov. Mozu potom zacat tahat peniaze od hocikadial. A obratia sa aj na stare hriechy poistencov.)

Ak nemas teraz peniaze, radsej si vypytaj v praci zalohu a uhrad to vcas.

patka06
29. aug 2020

prosím, nestrašte ju ....
Autorke: ak zaplatíš dlžnú sumu z prvej výplaty ..teda v októbri, vôbec nič sa nestane ...žiadne sankcie ani obmedzenie zdravotnej starostlivosti

milka2345
29. aug 2020

Do zoznamu dlznikov davaju az ked je dlh nad 100€, v tomto roku je za mesiac pre samoplatcu urcene nieco malo cez 70€. Takze do zoznamu dlznikov ju ani nedaju, ked nebudes v tom zozname mas narok aj na plne hradenu zdravotnu starostlivoat. A ak to co najskor vyrovnas ani ziadne pokuty nic.

moonlight1210
29. aug 2020

@patka06 to nie je strasenie.

Minimalne ak jej pride ta upomienka, tak tych +10€ dostane.
Niekedy s upomienkou cakaju, inokedy su promptni. Zrejme zalezi aj od uradnicky na poistovni.

Ja mam nastavene odvody v banke. Rok dozadu mi pred vianocami odisli peniaze za december na konci decembra miesto zaciatkom januara (takze pre zdravotku to boli ako 2 platby za november).
Ani omylom sa nenamahali si platbu priradit sami. Miesto toho mi na zaciatku februara poslali upomienku o nezaplateni za december.
Okrem ineho pisali klasicku frazu, ze ak uz bola platba urobena, mam upomienku povazovat za bezpredmetnu, atd.
Takze ked sa vsetko vysvetlilo a priradilo, napisala som ziadost, aby mi tych 10€ za upomienku zrusili, kedze platbu na ucte cely cas mali a nebola to moja chyba, ze ju banka z nejakeho dovodu poslala 31.12. miesto 2.1. (Asi kvoli sviatku a vikendu, alebo preco).

Myslis, ze to urobili?
Napisali, ze platba bola z ich pohladu urobena az v den priradenia (takze az po poslani upomienky) a je moja chyba, ze bola poslana predcasne, vdaka comu ju system nevedel spracovat a priradit automaticky. Uhrada na ucte bez priradenia sa nepovazuje za uhradu vcas. (parafrazujem. Ale toto bol zmysel tej odpovede.).

A myslis, ze ked by ona realne nemala nic uhradene, tak by mali o dovod viac jej to odpustit?
Potrebuje si pockat a zaplatit im o tych 10€ viac?

katuskapd
1. sep 2020

Poistne sa plati mesiac pozadu,cize za august staci uhradit v sept.tusim do 7.9. Tiež si tak platim,a zabydam nuekedy uhradit,tak pride mail,ze som este nezaplatila,zaplatim a nie je problem,žiadne penale,upomienky ani poplatky navyse.

katuskapd
1. sep 2020

A neplati sa celych 70e ale minus tym 8 dni,na poistovni daju presnú sumu,ktoru treba uhradit.

daniela1911
1. sep 2020

VŠZP kedysi vystavovala upomienku, keď nabehol 2. nezaplatený mesiac.
Napr. za august je splatnost do 8.9. A za september 8.10. a k tomuto dátumu vystavili upomienku za august.
Neviem či to ešte tak robia. Čiže kto nemal trvalý prikaz a zabudol, ľahko prišiel k upomienke 10€.