Ahojte potrebujem poradiť. Sestra je tehotna a ma dlh na všeobecnej a socialnej poisťovni ma stanovený splátkový kalendár ktorý mesačne spláca. Lenže otázka znie ked sa jej narodí malé ten dlh ešte nebude splatený má narok na materskú alebo rodičovský? za odpovede vopred ďakujem
podla mna jej to nepriznaju, pokial nebude mat vyrovnane podlznosti. mozno, ze dodatocne by potom matersku doplatili, ale tak to netusim, ci sa tak robi. s niektorymi davkami ano.
@zdenusa123 Momentalne je sestra zamestnana alebo aky ma status?
@zdenusa123 ak je živnostníčka a platí si odvody nesmie mať dlhy voči sociálnej a zdravotnej poisťovni inak nárok na materskú mať nebude. Na rodičovský áno, ale až po pôrode dieťaťa.
Najpravdepodobnejšie jej Sociálna poisťovňa neprizná dávku materské a rovno bude čerpať rodičovský príspevok z ÚPSVaR. Čo sa týka tehotenského a kočíkovného tam si treba stav prezistiť priamo na pobočke SP pod ktorú sestra spadá (nech si ale pýta infomáciu ohľadom svojho rodného čísla, nie všeobecnú info). Mám pocit, že o doplatení si o tieto dve dávky môže zažiadať spätne (kočíkové a tehotenské).
Sestra je SZČO alebo zamestnanec?
@nafka0483 Zamestnana je uz cez rok na tpp len ten dlh ma z minulosti ale uz tristvrte roka ma splatkovy kalendar na to
@zdenusa123 Nárok na rodičovský má. Ale na materskú potrebuje mat odvody 270 dni za posledné 3 roky.