Ahojte baby, mám problém so zdravotnou poisťovňou a potrebujem radu. Už od 18tky žijem sama, s rodičmi mám zlý vzťah - vyhodili ma z domu a odvtedy žijem v zahraničí (4 roky). Zistila som ale až teraz, že som si odvtedy neplatila zdravotku (odkedy som dokončila strednú školu). Prosim poraďte mi čo mám teraz ďalej robiť. Prišiel mi list zo VZP, je to strašne veľa peňazí a vôbec neviem aký je nasledovný postup. Úprimne som nad týmto ani nerozmýšľala keď som odtiaľto odchádzala a je mi z toho momentálne do plaču
No nič.
Zaplatiť to budeš musieť.
Volaj do Zp a ako je vyššie písané-dohodni si splátkový kalendár.
Napis mi. Robim v zp.
Splatkovy kalendár
@zuzkaholosova v zahraničí kde žijes si platila zp? Treba poslať potvrdenie zo zahr. domov do zp.
ak platis zp v zahranici nemudis na skak teda nevyuzivas sluzby zp na sk
Posli potvrdenie zo zahranicia, odkedy si tam poistena/zacala praca. Ten rozdiel medzi svk a zahranicim doplatis-tznamena odkedy si nebola tu poistena a zacala praca v zahranici to doplatis tu ma svk.
ak si platis v zahranici, tak na svk nemusis.
musis mat o tom doklad. nesmies
platit v 2 statoch je to dokonca trestne.
@walentina7 Samozrejme, ze nie. Ved cestovne poistenie nerovna sa zdravotne poistenie. To su dve rozlisne veci.
@walentina7 Dlhsie som bola mimo SK. Obdobie, kedy som mala zdravotne poistenie v zahranici mi poistovna uznala, to som na SK neplatila. Po opusteni krajiny som este 2 mesiace cestovala a to som uz mala iba cestovne poistenie a to mi uz poistovna neuznala. Musela som na SK platit, aj ked som sa realne vratila az o tie 2 mesiace neskor.
Musíš zdokladovať že v zahraničí si bola zdrav.poistená, ak to zdokladovať nevieš, platíš na Slovensku.....Väčšinou stačí pracovná zmluva zo zahraničia + ukončenie PP.
Zavolať do poisťovne a dohodnúť si splátkový kalendar