Chcel by som sa opýtať. Priateľka ma dlh v zdravotnej poisťovni cca okolo 780 eur. Bola zamestnaná na dohodu v r. 2012 cca 8 mesiacov. Bývali zamestnávateľ jej nedal ukončenie dohody a ani výplate pásky nedostavala. Bola sa odhlásiť zo zdravotnej poisťovne lebo išla do práce do zahraničia. Vtedy sa dozvedela, že ma dlh v zdravotnej poisťovni. Doniesla im kópiu dohody, že bola zamestnaná na poisťovni jej povedali, že ich to nezaujíma a ma to zaplatiť. Kontaktovala bývalého zamestnávateľa ten s ňou nechce ani komunikovať. Nemá ukončenie dohody ani výplatné páska za posledné tri mesiace. Došiel jej list od exekútora a si mysli, že to bude asi z poisťovne. Len ho nemôže prebrať lebo je mimo slovenska. Existuje nejaké riešenie jej problému alebo to musí zaplatiť?
Za radu ďakujem.
skúste návštevu právnika ,nech sa na to pozrie
Bola zamestnaná na dohodu a výplatné pásky dokladala na úrad práce. Pokiaľ ich dostavala.
@rasto480 asi ta nepotesim....moja mama bola v r. 1994 na materskej a tedanodvody mal platit stat....ale neplatil...nik o tomnevedel az do r. 2011...ziadne upozornenie, vyzvy, nic, len jej prisiel list od exekutora ze do 15 dni ma vyplatit vyse 500€ za to obdobie...nikoho nezaujimalo ze bola na md....povedali, ze to moze dat na sud...no pre 500€ sa sudit do statom sa neoplati, vyslo by ju to viac a aj tak by nic nevysudila....
@rasto480 v roku 2012 sa z dohody odvody do ZP neplatili, takže zamestnávateľ s tým nemal nič, nemal žiadnu povinnosť až od januára 2013 zamestnávateľ odvádza odvody ZP aj z dohody. Pravdepodobne to bude starší dlh, lebo ak bola evidovaná na úrade práce, mala to oznámiť ZP a za to obdobie platí za ňu štát. Treba si to dať do poriadku, lebo je možné, že ju neošetria len akútny prípad.
potrebuje urcite zmluvu a dohode a aj o ukonceni. Ja som tiez neodisla z prace v dobrom, ale vsetky doklady som si vypytala. Aj spatne sa to musi dat. A dalsia vec, je ze ci ju ten zamestnavatel nahlasil do zdravotnej (nemusel platit, ale ci tam je nahlasena) a rovnako aj na socialke. Ak bude nahlasena, mal to platit on, az pokial ju on neodhlasi, alebo ona a na to sluzi ukoncenie pracovnej zmluvy. Ak mate otazky, kldne mi napiste IP.
pokial viem, ze dohod sa do poistovne neodvadza. takze si sama mala platit
ona si pýtala doklady. ukončenie dohody a výplatné pásky. ale nepochodila. majiteľ sa stále vyhováral, že nieje na slovensku, že povie ekonómke a doteraz sa nedočkala. išla na úrad prace tak ju nechceli zaevidovať lebo nemá doklad o ukončení dohody.
@rasto480, ako tu už napísala vjaja, ak nemala trvalý pracovný pomer a pracovala iba na dohodu a nebola v tom období evidovaná na úrade práce, tak mala povinnosť si platiť zdravotné poistenie sama - tam je dlh teda oprávnený, jediná možnosť je vyžiadať splátkový kalendár. ak je to už u exekútora, tak vyžiadať splátkový od neho.
ak pracovala na dohodu a bola zároveň evidovaná na úrade práce, tak za ňu zdravotné platil štát - vtedy treba na zdravotku doložiť potvrdenie z úradu práce, že bola u nich evidovaná.
v roku 2012 za dohodárov zamestnávateľ neplatil nič a nemal ani povinnosť ich prihlásiť do zdravotky. takže ten je mimo hry.
@rasto480 bola zamestnana na dohodu. a popri tom? bola dobrovolne nezamestnana? ak ano, mala povinnost si platit minimalne odvody