Disponent na účte

13. sep 2023

Ahojte, prosím vás, môžem založiť účet a dispozičné právo dat človeku s exekuciou? Robím niečo protizákonné? Ďakujem vopred za postrehy, rady a skúsenosti.

aaaa1111
13. sep 2023

najlepsie bude, ak si ten clovek zalozi vlastny ucet v zahranici, kde nebude mat exekutor dosah

pribinak
13. sep 2023

Bez zrážky, ale človek ktor má exekucie má evidentne problém s nakladaním s financiami. Tomu by som žiadne prístup k účtu nedávala

@aaaa1111 Toto je len krátkodobé riešenie. Riešenie je zbaviť sa dlhov a nie hrať schovávačku. Napr dlhy splatiť

autor
13. sep 2023

@pribinak nedám mu prístup ku svojmu, založím nový. Sam si tam bude vkladať a debet nebude možný. Ale ano, pripomienka je na mieste👍

autor
13. sep 2023

@aaaa1111 ďakujem, zvažime

aaaa1111
13. sep 2023

len treba davat pozor, lebo exekucii podlieha majetok, ktoreho vlastnikom alebo spoluvlastnikom je osoba povinneho. dispozicne pravo k uctu nepomoze, ak na tomto ucte bude preukazatelne majetok povinneho. cize ak by si povinny dal posielat trebars mzdu na cudzi ucet, exekutor ma pravo na cudzom ucte zablokovat peniaze do takej vysky, aka zodpoveda majetku povinneho na tomto ucte

autor
13. sep 2023

@aaaa1111 majetkom nedisponuje. V plane je vkladať tam hotovosť (dochodok). Chápem, a vďaka za rozšírenie mojich info😉

aaaa1111
13. sep 2023

podla exekucneho poriadku je majetkom (prijmom) aj dochodok. exekutor ma dosah a posobnost iba na slovensku. cize ak by mal povinny ucet v zahranici, tak vy musel veritel (ten, komu povinny dlzi, nie exekutor), zacat konanie v zahranici a dat dopyt na exekuciu v zahranici prostrednictvom zahranicneho exekutora. a to spravidla veritelia nerobia. avsak, kedze ide o dochodok, tak podla exekucneho poriadku bude pravdepodobne zrazat exekucny titul samotna socialna poistovna, cize v tomto pripade ani nema zmysel riesit ucet. socialna poistovna z dochodku odrata exekucny titul a zvysnu cast dochodku posle poberatelovi
https://www.socpoist.sk/kto-som/dochodca/pobera...