Digitálne euro - pripomienkovanie

10. apr 2022

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation...

Prečo nas o takto dôležitej veci v správach neinformujú?

hellwant
10. apr 2022

Pozri maj všetko zainvestované, okrem nejakej 3 až 6 mesacnej sume na účte a nemusis sa báť, ak ide podľa teba o okradnutie ludi z prechodu z eur na digieuro. Veľa vecí sa nehovorí a je jedno aký je režim, vzdy sa iste veci skryju pod ine aktualnejšie- covid, vojna. Plno ľudi ma peniaze doma, chcu to asi vsetko dostať do systému. Nemôzem tvrdit , ci to bude zle, či nie, ked neviem ako ma to ovplyvni, kedze uz teraz ked platim na 95% kartou som vystopovatelny. 🙂🤷‍♂️

tana5
10. apr 2022

Tam ide o kontrolu ludi a ich financii. Este viac budeme pod dohladom, nebudeme posluchat - zablokuju pristup k peniazom a je to. Ludia nebudu moct robit fusky, zarabat predajom...o tom sa uz hovori dlho, len vsetko sa bralo ako konspiracie...

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hellwant
11. apr 2022

@tana5 nebudu mocť robit fusky, nebudu moct zarabat predajom...to nie je pravda, budete moct, ale všetko bude v systeme, čiže to musite ZDANIŤ. Otazka, preco vam vadi zdanenie? Z daní sa robia cesty, podporuje školstvo, zdravotníctvo( bohuziaľ kvôli morálke politikov nie všetko)- tym v konecnom dôsledku okradnete to čo má slúźiť všetkým- aj seba. A tym padom chcete podporovat čiernu ekonomiku? Na podnikatelov sa nadava, keď su bohatí, že klamu na daniach, nemaju poctivo zarobene, to ľuďom vadi, a keď ma byť nad tym kontrola, už ľudia plaču. Fakt moralka za 100 bodov. Problem nie je digieuro, ale ľudia vo vladach a na čele korporacii, ich moralka a hamižnosť.

tana5
11. apr 2022

@hellwant myslela som tak, ze nebudu to moct robit nacierno. Pozrime ale pravde do oci. Bohatym to bude jedno a doplatia na to zase iba obycajni ludia. Ktory bohaty podnikatel poctivo odvadza dane? Stat cloveku zarobit neda a ak da, zoberie min 1/3 na daniach a odvodoch...moralka 100 bodov? Nasimi peniazmi sa nenaklada tak ako si to vacsina mysli, treba vidiet aj pozadie...skoro vsade je korupcia...zakazky su umelo nadhodnotene...vyhrava prevazne ten, kto da viac dotycnemu do vrecka...treba otvorit oci na realne dejanie a zacat mysliet globalne

autor
11. apr 2022

@tana5 tak je👍

autor
11. apr 2022

@hellwant tu je to jedno. čierna necierna ekonomika . Je koniec. sK má konečnú.

hellwant
11. apr 2022

Tak snaźím sa myslieť pozitívne, vo svete je toho zleho dosť.🤔 Od hladu nepomrieme🙄

lucilaines
11. apr 2022

Pane boze, je koniec? Really? Katastroficky opustaci scenar kazdy tyzden pre nieco nove? Verim tomu, ze aj ked sa zaviedli platby kartou, tak tu boli podobni tragedi. A tu sme, zijeme, kartou veselo platime a neubudlo z nas. Doba je digitalna, vsetko smeruje k stvrtej priemyselnej revolucii technologii a elektronizacie, vsetko sa presuva do digi priestoru. Je ken otazka casu, kedy to budu aj peniaze.

hiro
11. apr 2022

"Prečo nas o takto dôležitej veci v správach neinformujú?"
- co je na tom dolezite? Ak to spustia tak to bude len dalsi zbytocny bitcoin. Jediny rozdiel je v tom ze tazit by to tazila len ECB.
"Tam ide o kontrolu ludi a ich financii. Este viac budeme pod dohladom, nebudeme posluchat - zablokuju pristup k peniazom a je to. Ludia nebudu moct robit fusky, zarabat predajom...o tom sa uz hovori dlho, len vsetko sa bralo ako konspiracie..."
- Pises bludy. Prave tieto necentralizovane "meny" mozes prevadzat kolko chces kde chces. Nikto ti nemoze zakazat spravit prevod.

tana5
11. apr 2022

@hiro cas ukaze...pri nepokojoch v Kazachstane ale aj Ukrajine banky docasne zablokovali vybery penazi z bankomatov a bank...ok, clovek vavsinou ma doma nejaku rezervu, takze sa dalo "prezit"...a teraz ked budu peniaze iba v digitalnej forme a z nejakeho dovodu nebudes moct sa k nim dostat, co urobis? S coho zaplatis potraviny? S coho zaplatis faktury?...no skus oponovat ale podloz to aj faktami...

tana5
11. apr 2022

@lucilaines treba otvorit klapky na ociach...ano, plati sa kartou; ano, zvykli sme si; ale hotovost je aj bude vyhodnejsiu formou pri obchodovani...digitalna mena nie ale nicim kryta, to treba mat na zreteli...treba mysliet globalne a snazit sa vidiet dopad na celu spolocnost a fungovanie, nie iba na jednotlivca...

hiro
11. apr 2022

@tana5 Tieto digitalne peniaze zalozene blockchaine nemas ako zablokovat. Takze ked by to schvalili tak ziadna banka ti nemoze zakazat hociake platby.

hiro
11. apr 2022

@tana5 "digitalna mena nie ale nicim kryta, to treba mat na zreteli" - jedno ci digitalne - aj sucasne peniaze (aj papierove) su zalozene len na dovere. Ze tento papierik ti vymeni niekto dalsi za nieco ine.

dagmarovita
11. apr 2022

je to absolutne obmedzenie slobody, ak by sa zrusili hmotné peniaze. To bolo snáď v praveku, ked bol vymenny obchod, kde aj cierne korenie napriklad bolo platidlo.

hiro
11. apr 2022

@dagmarovita :D Prave hmotne peniaze su ako z praveku.
A obmedzenie slobody? Niekto to chape ako obmedzenie slobody a ja to zase chapem ako nespochybnitelny dokaz ked tebe poslem peniaze prevodom namiesto toho ze dam peniaze z rucky do rucky a uz nikdy nemusim dostat to co som platil alebo naopak byt obvineny ze som za nieco nezaplatil a budem za to tahany po sudoch a budem platit este druhy krat + prehrany sud. Nestoji mi to za taketo problemy. Takze hotovosti sa vyhybam kolko mozem.

tana5
11. apr 2022

@hiro pravek bude barter ked naozaj dojde k digitalnym penazom...nie kazdy je technicky zdatny, nie je kazdy ma ucet v banke. Vsetko ma svoje plusy aj minusy, to uz uznat musite a co je vyhodne pre jedneho nemusi byt pre druheho a budem sa opakovat, treba mysliet globalne...

hiro
11. apr 2022

Z akeho dovodu by mal byt barter ked by zaviedli tu paralelnu menu ktora je tam spomenuta? Z akeho dovodu by mal byt ak by sa zrusili papierove peniaze? Aj tak na 90% sluzia len zlodejom a podvodnikom.
"nie kazdy je technicky zdatny"? To hadam nemyslis vazne v roku 2020 ked prevody penazi zvladne aj 7 rocne dieta v tych farbickovanych aplikaciach kde ti je vsetko dopodrobna vysvetlene.
"nie je kazdy ma ucet v banke"? Nuz podvodnici ho mozno nemaju. Inak neviem dovod preco by ho niekto nemal mat. Otvorit si ucet mozes za minutku cez ich aplikacie, hromady bank ci SK ci EU su zdarma. Fakt nevidim dovod nemat ucet ak mas OP co je asi tak jedina podmienka ked ho chces mat.

lucilaines
11. apr 2022

@tana5 peniazesav priebehu historie transformuju neustale. Kedysi sa platilo zlatom a drahymi kovmi v realnej hodnote napriklad. Potom to vystriedali “papieriky”, ktore funguju len na vzajomnej akceptacii a v dnesnej dobe uz naozaj nie su kryte. Som si ista, ze vtedy z toho ludia boli podobne vyvedeni z miery. Neskor prisli elektronicke peniaze na ucte, ktore ludia realne nevideli a nemohli chytit a nevedeli si to fungovanie ani len predstavit. Tak isto urcite mnoho ludi bolo proti tomu a mali kopec obav a nedovery. Dnes uz je to bezna vec. Jednoducho tak ako sa vyvija cely svet, vyvija sa aj forma penazi. A svet ide stale dalej a aj pojde. Ty ako jednotlivec v tom mozes vidiet koniec sveta alebo to jednoducho prijat ako fakt, skusit si o tom nieco nastudovat a porozuniet zakladne fakty, nech nemas strach z neznameho a prisposobit sa.

tana5
11. apr 2022

@lucilaines trosku nespravne chapanie mojich nazorov...ja pred tym strach nemam...alebo si pomylila mna s inou prispievatelkou, kt.v tom vidi "koniec sveta" 😁

tana5
11. apr 2022

@hiro este raz MYSLITE GLOBALNE! Co taky dochodca? Podla Vas je tak technicky zdatny, ze bude pouzivat internetbanking a bude v tom vediet chodit tak ako vspominane 7 rocne dieta?! Kolko dochodcov ma dotykovy telefon a internet v mobile? Kolko dochodcov ma ucty v bankach? Poznam vela ludi v starsom veku, kt.dochodky nosi postar v hotovosti, kt.maju bud tlacitkovy telefon alebo nemaju vobec...co s takymi ludmi? Odstavit od celeho systemu digitalnej meny?!..

rikarika
11. apr 2022

Nie som si ista ale zda sa mi ze niektory zo severskych statov uz takto funguje - bez hotovosti.

tana5
11. apr 2022

@rikarika ...ano...vycuc z clanku: "Digitálne platby v niektorých štátoch dominujú už dnes
Pozrime sa, ako sú na tom v otázke zavádzania digitálnych mien a obmedzovania hotovosti niektoré štáty sveta. Najväčší pokrok v tomto smere urobila Čína. Tá sa vzniku jüanu v digitálnej podobe venuje už niekoľko rokov. Krajina už dnes neúmerne kontroluje svojich občanov cez systém sociálneho statusu a odporcovia pri digitálnej mene argumentujú, že by silnejší dohľad štátu nad tokom peňazí v ekonomike kontrolu ešte sprísnil. Politické vedenie Číny by tak napríklad teoreticky mohlo odstrihnúť odporcov režimu od zdrojov financií.

Faktom je, že aktuálne už väčšina platieb v Číne prebieha bezhotovostne cez aplikácie Alipay alebo WeChat. V celom rade obchodov sa dá v krajine platiť prostredníctvom rozpoznávania tváre. V praxi to vyzerá tak, že kupujúci iba prejdú cez terminál, ktorý nasníma ich tvár.

V Európe je príkladom úspešného rozšírenia bezhotovostných platieb Nórsko. V tejto severskej krajine nie je problém dať napríklad príspevok kostolu cez mobilnú aplikáciu Vipps. Hotovosť v Nórsku je výrazne na ústupe. Podľa údajov zo Statista.com prebehlo v roku 2019 v krajine iba 11,3 percenta platieb v hotovosti..."
Tak ci tak ide o kontrolu...ale nech si nazor urobi kazdy sam..

hiro
11. apr 2022

@tana5 Pocitace tu ludia maju poslednych 40 rokov. Takze taky dnesny dochodca mal dost vela desiatok rokov na to aby sa naucil s nimi pracovat. Co sa budeme donekonecna prisposobovat par ludom ktori nieco nechcu? Ked im nedas na vyber tak uvidis ako sa zrazu vsetko naucia.

hiro
11. apr 2022

@tana5 Ked teraz pises zase o "digitalnej mene" - tak tu ti nikto nema a nemoze obmedzit. Ked sa bavime o elektronickom bankovnictve tak to ti niekto moze obmedzit.

tana5
11. apr 2022

@hiro par ludom?! To su miliony ludi 🤦

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hiro
11. apr 2022

@dagmarovita Si predstav ze bola doba ked prestali jazdit medzi mestom a dedinami konske povozy, zrusili ich a ludia museli nastupit do autobusov. Ludia nadavali, vracali z okien, stazovali sa ze to nevydrzia a zomru kedze autobus ide 10x rychlejsie ako povoz. A? Zvykli si. Nejazdime povozmi len preto ze zopar ludom sa to nepacilo a nechceli to prijat.

tana5
12. apr 2022

@hiro ad 1 miesate hrusky s jablkami, ad 2 neviem kde ste nasli podklady k svojmu poslednemu konstatovaniu, ad 3 ludia stale mali na vyber - ist pesi...

weronika171717
12. apr 2022

@tana5 presne tak..... Mali nás za debilov a opäť je ďalšia konspiracia skutočnosťou.....